Με κοινή βούληση για επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών Γερμανίας και Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις συνεργασίας που τελικά ανέπτυξαν οι δυό τους, παρά τις αρχικές τους διαφωνίες, όπως παραδέχθηκαν και οι δύο.

Τόσο κατά την υποδοχή της Γερμανίδας Καγκελάριου στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, οι δύο ηγέτες έδωσαν το μήνυμα ότι έχουν μπει τα θεμέλια για τη νέα βάση στις σχέσεις τους.

Συμφωνία πρότυπο την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα φέρει την σταθερότητα, ενώ από την πλευρά της η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον κ. Τσίπρα που στήριξε αυτή την Συμφωνία, η οποία κατά την κ. Μέρκελ καλύπτει τα συμφέροντα της Ευρώπης, της γειτονικής χώρας, αλλά και της Ελλάδος. Τέλος, εξέφρασαν και οι δύο την αγωνία τους για τις ευρωεκλογές και το ανερχόμενο κύμα ρατσισμού.  

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δημιουργείται σαφήνεια. Από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη» τόνισε, μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξέφρασαν αμφότεροι την ικανοποίησή τους για την οικονομική πορεία της Ελλάδος, με την Άνγκελα Μέρκελ μάλιστα να βλέπει και μείωση της ανεργίας στη χώρα μας.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στις σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα, καθώς και στις δυσκολίες που πέρασε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια των μνημονίων, με την κ. Μέρκελ να σημειώνει πως «οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα». Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «εξερχόμαστε από την κρίση, με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά, αλλά με την κοινωνία όρθια. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την εποχή των ελλειμμάτων».

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας πως «δεν έφτασε το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως».

Όπως ήταν αναμενόμενο, υψηλά στην ατζέντα των δύο πλευρών βρέθηκε και το προσφυγικό ζήτημα, με την Άνγκελα Μέρκελ να σημειώνει πως «η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές. Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας» και τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «την κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος».

Αλέξης Τσίπρας: Επουλώνουμε τις πληγές μας

Με τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού και τα σκληρά μέτρα ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Άνγκελα Μέρκελ την οποία υποδέχθηκε πριν λίγα λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα σταδιακά επουλώνει τις πληγές της και υπογράμμισε:

«Η Μέρκελ έρχεται σε μια Ελλάδα διαφορετική, θέλω να πιστεύω, από αυτήν της προηγούμενης επίσκεψής της. Ο Ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά από μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα για τους πολίτες, ορισμένα ήταν άδικα. Σήμερα βγαίνουμε από την κρίση με πληγές, αφήνουμε πίσω την εποχή των ελλειμμάτων και είμαστε πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις, που έχουν τη συναίνεση των πολιτών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο μετά το τέλος της συνάντησής  τους.  

«Νομίζω ότι διανύσαμε μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, με δύσκολες στιγμές, με συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά, αλλά βρήκαμε κοινό τόπο, γιατί προείχε η διάσωση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα, από μέρος της κρίσης, είναι πλέον μέρος της λύσης», πρόσθεσε.  

«Επισήμανα στην καγκελάριο το πρόβλημα της διόγκωσης του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη και τον ρόλο που έχουν στο φαινόμενο αυτό οι οικονομικές πολιτικές. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το πρόγραμμα, το μεταναστευτικό... Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να επισημάνω τον καθοριστικό ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στις πρώτες ημέρες της προσφυγικής κρίσης. Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια και για τη σημασία που έχουν η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι μοντέλο για μελλοντικές συμφωνίες», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.  

«Μιλήσαμε για την Τουρκία, το Κυπριακό, την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης...

Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή του Αιγαίου και στην ανατολική Μεσόγειο από τη γειτονική μας χώρα. Υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή, υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε εξορύξεις, απολύτως μέσα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», πρόσθεσε.  

Τέλος, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «δεν ξεχνάμε το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις... Συμφωνήσαμε η Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020. Ευχαριστώ την Γερμανίδα καγκελάριο για την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Η επίσκεψή της κλείνει έναν σημαντικό κύκλο και ανοίγει έναν άλλο, πιο αισιόδοξο».  

Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων προς τον Τσίπρα για τις Πρέσπες

Για τις θυσίες των Ελλήνων μίλησε και η Γερμανίδα Καγκελάριος παίρνοντας τον λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκε στα ποσοστά ανεργίας, τα οποία διαπίστωσε η ίδια ότι είναι μειωμένα, παρά όπως τόνισε ότι παραμένει υψηλή η ανεργία μεταξύ των νέων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας.

«Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υπέστησαν πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις και έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ δύσκολες προσωπικές καταστάσεις. Η ανεργία μειώθηκε, αλλά η ανεργία μεταξύ των νέων είναι ακόμα πολύ υψηλή. Βεβαίως, δεν είναι αυτό το τέλος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, αλλά θα έλεγα η αρχή», ανέφερε η Καγκελάριος.  

«Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να είμαστε η τιμώμενη χώρα στη μεγάλη εμπορική έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ας μην ξεχνάμε τα 4.000.000 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών μόνο φέτος στην Ελλάδα»

Πρόκληση του προσφυγικού

Μιλώντας για το προσφυγικό η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά της Ελλάδος, και τόνισε την ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για το προσφυγικό. «Η Ελλάδα επλήγη απ’ αυτή την υπόθεση. Σε μια συγκυρία που η Ελλάδα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα κατάφερε να ανταπεξέλθει και στο προσφυγικό. Η κατάσταση  στα νησιά είναι πολύ κρίσιμη και καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Στηρίζουμε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.   Μαζί με την Ελλάδα γνωρίζουμε πόσο απαραίτητη είναι η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής στο μεταναστευτικό». 

Συμφωνία των Πρεσπών

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε στην συμφωνία των Πρεσπών, ευχαριστώντας την Ελλάδα για την προσπάθεια που κάνει με την συμφωνία αυτή να φέρει σταθερότητα στην περιφέρεια. «Είμαι ευγνώμων προς τον Τσίπρα, που ανέλαβε να διευθετήσει ένα χρόνιο πρόβλημα, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Τώρα με τη λύση της Βόρεια Μακεδονίας, δίνει την δυνατότητα να γίνει η γειτονική χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτό όμως είναι καλό και για την Ελλάδα, γιατί έτσι δίνουμε και το στίγμα πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε την Ευρωπαϊκή μας ενότητα. Η Ελλάδα έχει και μια διαφορετική συγκινησιακή σχέση μ’ αυτές της χώρες. Με αυτή τη συμφωνία θα επωφεληθεί όλη η Ευρώπη. Χαίρομαι που η Ελλάδα που στηρίζει τις σχέσεις αυτές».

Τσίπρας για τις διαδηλώσεις  

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τις διαδηλώσεις: «Στήριζα τις διαδηλώσεις και το πρώτο διάστημα που ήμουν πρωθυπουργός. Έχει αλλάξει και το γεγονός ότι, όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού, οφείλεις να εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Εκπροσωπείς και όσους διαδηλώνουν και όσους φοβούνται τις διαδηλώσεις. Εκπροσωπείς και όσους έχουν δουλειά και όσους είναι άνεργοι. Άρα, πρέπει να βρεις τη συνισταμένη που θα είναι επωφελής για όλους όσους εκπροσωπείς», τόνισε ο πρωθυπουργός.    

Μέρκελ για Πρέσπες 

Η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας στην ερώτηση Deutsche Welle για το ονοματολογικό και τη σύνδεσή του με τη μη περικοπή των συντάξεων, ανέφερε: «Τύποις, αλλά μπορείτε και να το φανταστείτε νομίζω, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ανάμεσα στο ονοματολογικό και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό».  

Απαντώντας σε ερώτηση για την  οικονομία, η Γερμανίδα  Καγκελάριος, σημείωσε ότι εργάστηκε σκληρά για να ξανασταθεί στα πόδια της Ελλάδα. «Όλη η δουλειά μου είχε τον σκοπό η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να μπορέσει να βγει στις αγορές, να βρει τον καλύτερο δρόμο. Υπήρξαν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και στη χώρα μου. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται από την γερμανική πλευρά στην Ελλάδα δείχνουν την εμπιστοσύνη που έχουμε στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ονοματολογικό και την Συμφωνία των Πρεσπών η κ. Μέρκελ απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση στο ονοματολογικό και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Είναι απαγορευτικό και με αιφνιδιάζει που μπορεί να συσχετίζεται. Εγώ θα ήθελα να προπαγανδίσω το τέλος της υπόθεσης του ονοματολογικού. Θέλω να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη. Η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Μακεδονίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης. Θα πρέπει σε μεγάλα ζητήματα να υπάρχει ομοφωνία».