Ομαδικά πυρά από την Αντιπολίτευση προς Πάνο Καμμένο και Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την τροπολογία-«πλυντήριο» που έφερε στη Βουλή για τα αντισταθμιστικά των F-16. Μια τροπολογία που μπήκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, δεν πέρασε καν από την αρμόδια Επιτροπή, επειδή -όπως είπε ο Πάνος Καμμένος- απουσίαζε στο εξωτερικό.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε παράνομη την εισαγωγή της τροπολογίας στην Ολομέλεια χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.

«Και αφού πρόκειται να φύγετε από την κυβέρνηση, γιατί δεν αφήνετε τον επόμενο υπουργό Άμυνας να φέρει την τροπολογία τον Μάρτιο; Εγώ έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω ότι θα φύγετε» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναρωτήθηκε μάλιστα τι στάση θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν ταχθεί κατά της προμήθειας, αλλά και αναβάθμισης των F-16.

Νωρίτερα, και ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου είχε χαρακτηρίσει «χοντράδα» τη ρύθμιση και «κακόγουστη οπερέτα» με δήθεν συγκρούσεις τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Η κυβέρνηση είναι κακόγουστη οπερέτα. Η δήθεν κόντρα αποτελεί ιστορία για αγρίους για να αποφύγει ο μικρότερος την εξαφάνιση και ο μεγαλύτερος τη συντριβή. Ματαιοπονείτε. Όταν πρόκειται για σκιώδεις συμβάσεις εκατομμύριων μια χαρά συνεργάζεστε. Επαναφέρετε τα αντισταθμιστικά από την μπροστά πόρτα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος είπε: «Καθ' οδόν προς την έξοδό του από την κυβέρνηση, ο υπουργός αίφνης, σε αγαστή συνεργασία με τον συνυπογράφοντα υπουργό Οικονομικών, καταθέτει μια τροπολογία 230 εκ. ευρώ. Κατ' αρχάς, οφείλετε να μας απαντήσετε εάν υπάρχει ή όχι κυβερνητική πλειοψηφία.»

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι η τροπολογία εγείρει θέματα ουσίας και διαδικασίας. «Είναι ευθέως αντίθετη προς την κατάργηση των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που επήλθε με το ν.3978/2011 και την Οδηγία 2009/81/ΕΚ διότι θεωρούνταν ως πηγή αδιαφάνειας και διαφθοράς. Η προσφορά της κατασκευάστριας εταιρείας - που θα αναλάβει το κύριο έργο της αναβάθμισης των αντισταθμιστικών -την οποία αποδέχεται διά της τροπολογίας η κυβέρνηση δεν παρουσιάσθηκε καν στη Βουλή. Σχέδιο της σύμβασης, που κατά την τροπολογία θα ολοκληρώσει τη διαδικασία, ομοίως δεν παρουσιάσθηκε στη Βουλή.»

Κατέληξε, λέγοντας ότι ψηφίζοντας τέτοιες διατάξεις, «δεν διαφυλάσσετε ούτε κατ' ελάχιστον την πολιτική σας αξιοπρέπεια, όση σας έχει μείνει προ της αποχώρησής σας από την εξουσία.»

Ο Βασίλης Κικίλιας στη δική του ομιλία από το βήμα της Βουλής τόνισε: «Αν όντως φεύγετε σε λίγες μέρες, δεν έχετε την ηθική νομιμοποίηση να φέρνετε μια τέτοια τροπολογία από το 2000 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου για αντισταθμιστικά, σε ό,τι έχει να κάνει με υπεργολάβους που δεν ξέρουμε, για 230 εκατ. ευρώ που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι το διακύβευμα. Θεωρώ δεδομένο ότι το Κοινοβούλιο στο σύνολό του θέλει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.»

Δηκτική η Ντόρα Μπακογιάννη στη δική της παρέμβαση. «Στο δρόμο προς τον ανένδοτο, ο υπουργός έκανε στάση στη Βουλή για να καταθέσει μια τροπολογία» είπε η βουλευτής της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι η ΝΔ αναμένει όλα τα στοιχεία για το θέμα, ώστε να μην γυρίσουμε σε «αμαρτωλές» πρακτικές του παρελθόντος.

Πυρά κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Πάνου Καμμένου εξαπέλυσε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο ότι επαναφέρει από το παράθυρο το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που καταργήθηκε με νόμο το 2011, υποστηρίζοντας ότι εκ του πλαγίου επιχειρείται επανεισαγωγή τους, αφού έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση και αφού έχει επιλεγεί ο προμηθευτής η Lockheed.»

«Πρόκειται για καταστρατήγηση του νόμου» είπε ο κ. Βενιζέλος επιμένοντας πως η Ελλάδα έχει πληρώσει το ποσό αυτό μέσω της αρχικής σύμβασης.

«Ο κ. Καμμένος εκ του πλαγίου και διά του προμηθευτή μετατρέπει αυτή τη διαδικασία σε διαδικασία ιδιωτικών και ανεξέλεγκτων συμβάσεων προμηθευτή με εκείνους οι οποίοι θα έπρεπε να είναι προμηθευτές ή κατασκευαστές του Δημοσίου. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα έχουμε μία εκ του πλαγιού παραβίαση όλης της νομοθεσίας περί συμβάσεων και προμηθειών στο χώρο των εξοπλισμών» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Αυτό στο παρελθόν λειτούργησε και ως αγωγός διακίνησης μαύρου χρήματος και αυτό έπρεπε να ακυρωθεί διότι προσβάλλει τις αρχές της διαφάνειας.

Το 2011 αυτό ψηφίστηκε με ευρύτατη συναίνεση και όλοι συμφωνήσαμε με την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που είναι και κοινοτική υποχρέωση της χώρας.

Τώρα έρχεται η κυβέρνηση, η κυβέρνηση και όχι ατομικά υπουργός εθνικής Αμυνας, έρχεται επί της ουσίας ο κ.Τσίπρας και λέει επαναφέρω τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και με τον τρόπο αυτό καθαρίζω παλαιότερες εκκρεμείς υποθέσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να υπάρξει καθαρότητα για αυτήν. Και έρχεται δήθεν η Βουλή να αποδεχθεί μία προσφορά 230 εκατομμυρίων. Τι προσφορά είναι αυτή; Είναι φιλέλληνες και φιλάνθρωποι και κάνουν δωρεά στις ένοπλες δυνάμεις. Προφανώς όχι όλο αυτό έχει συνυπολογιστεί στο κόστος. Η Ελλάδα πληρώνει το ποσό μέσω της κύριας συμφωνίας για την αναβάθμιση και με τον τρόπο αυτό έρχεται να αναθέσει ιδιωτικές σύμβασης χωρίς να ελέγχεται από το Δημόσιο και τα όργανα του Δημοσίου διοικητικά και δικαστικά και άρα καταστρατηγεί την νομοθεσία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Τα 230 εκατομμύρια δεν είναι προσφορά τα πληρώνει Ελλάδα στην κύρια σύμβαση». 

«Σας καλώ να συμβουλευτείτε ξανά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποθέματος και να τηρήσετε την ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Λίγες μέρες προτού παραιτηθείτε, φέρνετε τροπολογία;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καλώντας τον υπουργό Άμυνας να αποσύρει την τροπολογία και να την φέρει προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.