Μετατέθηκε για την Παρασκευή, μετά την αναχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ από την Αθήνα, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επί τέσσερα έτη συγκυβερνήτη του, Πάνο Καμμένο. Οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν στις 11 Ιανουαρίου.

Επί τάπητος, η ρήξη ή διαζύγιο των δύο. Άγνωστο παραμένει αν θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας την έξοδο των υπουργών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση, όλων ή όσων διαφωνήσουν με τον υπουργό Άμυνας στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, εισακούστηκε και η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία με το χθεσινό της πρωτοσέλιδο, νουθετούσε τον Πάνο Καμμένο «να κάτσει φρόνιμα», τουλάχιστον μέχρι να περάσει η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε την αναβολή της προγραμματισμένης συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Star για την Παρασκευή. Συνέντευξη δίνει και ο πρωθυπουργός, το βράδυ της Τετάρτης. 

Η ρήξη μεταξύ των δύο εταίρων προέκυψε όταν ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την υπόσχεσή του στον Πάνο Καμμένο ότι θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή τον Μάρτιο, αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες συζητώντας το ζήτημα νωρίτερα προκειμένου να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο Μαξίμου θεωρούν «τελειωμένο» τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. «Μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο» ήταν το μήνυμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Συνεχείς είναι και οι αναφορές-«βολές» πλέον των κορυφαίων της Κουμουνδούρου κατά του πολιτικού που έκανε πρωθυπουργό τον Τσίπρα. «Πρόβλημα» χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης σημειώνοντας ότι τα σχόλιά του για αποστασία των βουλευτών των ΑΝΕΛ είναι άστοχα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σκουρλέτης έστειλε μήνυμα στον κ. Καμμένο, σε περίπτωση που ανακόψει την πορεία της κυβέρνησης ότι «τα περί αποστασίας έχουν και αντίστροφη ανάγνωση».

«Οι συγκεκριμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ συμμετέχουν από την πρώτη στιγμή σε μια κυβερνητική πλειοψηφία ενός γνωστού κυβερνητικού προγράμματος, με δεδομένη τη δικιά τους διαφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ακόμη, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου από τη στιγμή που ανέκυψε η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν ήταν κάτι που θέλαμε για την κυβέρνηση ενώ είχαμε άλλα πράγματα να επιδείξουμε με το κυβερνητικό μας έργο θα έλεγα ότι αυτή η πρακτική κατασπατάλησε ένα πολιτικό κεφάλαιο. Είναι συνεπώς ένα πρόβλημα».

Είχαν προηγηθεί και τα Tweets του Νίκου Παππά για τη διαφωνία του Καμμένου με τις Πρέσπες: «Kανείς δεν δικαιούται να πει ότι εκπλήσσεται από τις εξελίξεις. Κάθε πολίτης ήξερε τη διαφωνία Π. Καμμένου με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία όμως θα περάσει & μέχρι την τελευταία στιγμή θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να πείσουμε τον Π. Καμμένο & τους βουλευτές του» έγραψε, για να προσθέσει στη συνέχεια με δεύτερο tweet: «Ιστορική ευθύνη από την οποία δεν δραπετεύουμε, η Συμφωνία των Πρεσπών. Προς το συμφέρον της χώρας, των πολιτών και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.