Την βεβαιότητά τους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «πέσει» από την παρούσα Βουλή εκφράζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της αντίδρασης των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει δημιουργήσει σύννεφα στην συγκυβέρνηση αλλά και στο εσωτερικό του συγκυβερνώντος κόμματος.

Προς επίρρωση των παραπάνω η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, κατέδειξε, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη πια, τον υπουργό Άμυνας, με κομματικές πηγές να εκτιμούν ότι κυβέρνηση έχει τις 151 ψήφους, τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία. 

Μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο» ήταν το μήνυμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Το «αναγκαίο καλό», όπως έλεγε και το περίφημο προεκλογικό σποτ των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον Πάνο Καμμένο και τον μικρό Αλέξη, αποτελεί παρελθόν:

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Κουμουνδούρου εδώ και καιρό αναζητούσε την «χρυσή» ευκαιρία για βελούδινο προκειμένου να «απαλλαγούν» από το κόμμα των ΑΝΕΛ, με την ίδια εκτίμηση να υπάρχει και από την πλευρά του Πάνου Καμμένου.

Ενδεικτική του κλίματος και η δήλωση του Νίκου Παππά που επισήμανε ότι «από την πλευρά μας είμαστε βέβαιοι πως έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει και να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. 

Τον τόνο δίνει και η Αυγή την Τρίτη με τίτλο «Σταθερά και αποφασιστικά», ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» νουθετεί τον υπουργό Αμυνας: «Πάνο κάτσε φρόνιμα».

Όλα δείχνουν ότι το πολιτικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου είναι προ των πυλών, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι υπουργός Άμυνας έχει πλέον χάσει κάθε δυνατότητα να θέτει όρους.

Βρίσκεται μάλιστα αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή, καθώς βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ διαφοροποίησαν τη στάση τους απέναντι στην κομματική γραμμή και άλλοι διευκρίνισαν ότι δεν στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι η ΚΟ των ΑΝΕΛ έχει 7 βουλευτές ενώ ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει τουλάχιστον πέντε για τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όριο που κινδυνεύουν να απολέσουν οι ΑΝ.ΕΛ.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι κόντρα την γραμμή του κόμματος θα ψηφίσει την Συμφωνία και στην συνέχεια θα παραιτηθεί παραδίδοντας την έδρα του. Ο πρώτος επιλαχών όμως είναι ο κ. Τέρενς Κουίκ που επίσης αποτελεί ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ. 

Δεν κλήθηκε και δεν θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, όπως έχει δηλώσει η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αφού δεν είναι βουλευτής η ίδια, όμως έχει φροντίσει να στείλει με mail τις θέσεις της για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Ποιοι κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και στελέχη των ΑΝΕΛ που επίσημα δεν έχουν τοποθετηθεί για το θέμα των Σκοπίων, όμως με την στάση τους μέχρι στιγμής εύκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πως θα διαχειριστούν την Συμφωνία. Η Έλενα Κουντουρά δεν έχει επίσημα τοποθετηθεί, με τις πληροφορίες να λένε πως δεν είναι αντίθετη με τη συμφωνία.

Άλλωστε έχει δηλώσει πως η ίδια πάντα ψηφίζει κατά συνείδηση. Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα διατυπώσει ο Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί εδώ και καιρό “ξένο σώμα” για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση ήταν αυτός που είχε ρωτήσει τον Πάνο Καμμένο ποια θα είναι η στάση του κόμματος σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.

Στον αντίποδα, κατά της συμφωνίας έχουν εκφραστεί ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης και ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θόδωρος Τοσουνίδης ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια - Τσαρούχα, επισημαίνοντας «όταν και αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα φύγουμε από τα υπουργεία μας».

Τέλος, ο κ. Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.