Με στόχο την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών «με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών», δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφους, μπαίνει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για την κύρωση της περιβόητης συμφωνίας από τη Βουλή. Η οριστική ημερομηνία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά αναμένεται να είναι περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Το δε πρωτόκολλο εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» (όπως θα ονομάζεται πια) στο ΝΑΤΟ θα κυρωθεί από το Κοινοβούλιο έπειτα από λίγες ημέρες, όπως τονίζει η κυβέρνηση, διαψεύδοντας τα σενάρια ότι θα αφήσει την κύρωση αυτή για τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές.

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι μετά την ψήφιση της συμφωνίας θα παραμείνει στην εξουσία ακόμα και με ψήφο ανοχής, αλά ισπανικά. Δηλαδή, ως κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή του σημερινού κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου. «Δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανέναν τρόπο απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι ναι μεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας την οποία θα κατέθετε ο κ. Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος από την παρούσα Βουλή», δήλωσε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, «όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία και την Πορτογαλία, θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή ενός μέρους του Κοινοβουλίου».

Αριθμολογια

Πέρα από τους 145 βουλευτές που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ -και που όλοι εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα ψηφίσουν «ναι»-, με δηλώσεις τους στα «Π» ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Ελληνες τονίζουν ότι θα ψηφίσουν επίσης θετικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των «ναι» στα 147. Η Κατερίνα Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προ στασίας του Πολίτη, έχει δηλώσει πρόσφατα ότι θα ψηφίσει «ναι», εφόσον υπάρξει ερµηνευτική δήλωση για τη γλώσσα και την εθνότητα, που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καµία σχέση µε την αρχαία Μακεδονία. Με αυτό το πρόσχηµα επί της ουσίας ο συνολικός αριθµός ανεβαίνει στους 148 και από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Νέα ∆ηµοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν κατά της συµφωνίας. Η συµφωνία εγκρίνεται βέβαια και µε σχετική πλειοψηφία (αν απέχουν δηλαδή κάποιοι βουλευτές), αλλά ούτε το Μαξίµου ούτε η διεθνής κοινότητα επιθυµούν κάτι τέτοιο.

«Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισµοί, έτσι όπως έχουν διαµορφωθεί αυτή τη στιγµή, δείχνουν ότι η Συµφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί µε πάνω από 151 ψήφους, όπως και οφείλει», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, συνυπολογίζοντας τις ψήφους βουλευτών του Ποταµιού. Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αµυράς, µιλώντας στα «Π», επιβεβαιώνουν τη θέση που έχουν εκφράσει κατά της συµφωνίας, επαναλαµβάνοντας ότι θα την καταψηφίσουν. «Θα ψηφίσω αφού υπερκαλύφθηκαν τα εθνικά προαπαιτούµενα. Για µένα είναι εθνική προτεραιότητα να υπερψηφιστεί η συµφωνία», τονίζει ο κ. ∆ανέλλης, συµπληρώνοντας µε νόηµα: «Φαντάζοµαι ότι και οι τέσσερίς µας θα ψηφίσουµε» (σ.σ.: Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και ∆ανέλλης).

Ο Σπύρος Λυκούδης, µε τον οποίο επίσης επικοινωνήσαµε, είναι κατ’ αρχήν θετικός απέναντι στη συµφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. «Η συµφωνία έχει έναν κεντρικό θετικό άξονα, το γεγονός ότι έπειτα από πολλά χρόνια η σχεδόν σε όλο τον κόσµο αναγνωρισµένη ως σκέτο “Μακεδονία” γειτονική µας χώρα τώρα περνάει µε σύνθετο όνοµα», σηµειώνει. Θέτει, ωστόσο, δύο προϋποθέσεις για να πει τελικά το «ναι» την ώρα της ψηφοφορίας: η πρώτη είναι να µελετήσει την τελική διατύπωση του κειµένου. Η δεύτερη, να δει «σε ποιο πολιτικό πλαίσιο θα έρθει η συµφωνία στη Βουλή, αν δηλαδή συνδυαστεί µε ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Εφόσον οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισµό και η κυβέρνηση πει, όπως τονίζει ο κ. Λυκούδης, «ότι οι ψήφοι για τη Συµφωνία των Πρεσπών θα είναι η νέα κυβερνητική πλειοψηφία», τότε ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της συµφωνίας.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που είναι επίσης ένας από τους βουλευτές που µπορεί να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της τελικής υπερψήφισης από την Ολοµέλεια του Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς και βουλευτής Επικρατείας της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης απάντησε στα «Π» σχετικά µε τη στάση που θα κρατήσει: «Θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ∆ΗΜ.ΑΡ., θα δούµε την τελική συµφωνία και θα αποφασίσουµε».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να υπερψηφίσει τη συµφωνία, λέγοντας πως «έχει και θετικά στοιχεία, έχει και προβληµατικά στοιχεία». Στους Ανεξάρτητους Ελληνες, τα πράγµατα είναι πιο περίπλοκα. Ο Πάνος Καµµένος έχει θέσει θέµα κοµµατικής πειθαρχίας, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόµµατος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, υπογράµµισε ότι θα υπερψηφίσει τη συµφωνία, καθώς, όπως τόνισε στα «Π», «έχω γράψει άρθρο µε το οποίο υποστηρίζω τη σύνθετη ονοµασία εδώ και 20 χρόνια, όταν ήµουν ακόµα συνδικαλιστής γιατρός στον “Ευαγγελισµό”». Αµέσως µετά –και αφού πρώτα ψηφίσει κατά ενδεχόµενης πρότασης µοµφής εναντίον της κυβέρνησης– δεσµεύεται ότι θα παραδώσει την έδρα του. Η υπουργός Τουρισµού, Ελενα Κουντουρά, φηµολογείται επίσης ότι θα ψηφίσει τελικά υπέρ, αν και η ίδια αρνείται όλο το τελευταίο διάστηµα να κάνει το παραµικρό σχόλιο. Κανένα σχόλιο επί της ψήφου του δεν θέλησε να κάνει στα «Π» ο βουλευτής Λάρισας των ΑΝ.ΕΛ. και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Βασίλης Κόκκαλης, κάτι που δείχνει ότι ίσως και εκείνος τελικά δώσει θετική ψήφο στη Βουλή. «∆εν θα ψηφίσω την κύρωση της συµφωνίας», δηλώνει στα «Π» ο Κώστας Ζουράρις, κάτι που οµοίως αναµένεται να κάνουν ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 04/01/2018