Η χώρα μας τον Ιούλιο του 2015 βρέθηκε ένα μόλις βήμα πριν από την έξοδο όχι μόνο από την ευρωζώνη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση! Το δραματικό παρασκήνιο εκείνων των ημερών και τον καθοριστικό ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιγράφει στα «Π» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο Πάνος Καρβούνης, τότε επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ο οποίος σήμερα είναι ειδικός σύμβουλος του επιτρόπου της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί. 

«Θυμάμαι τη νύχτα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, όταν μου διαμηνύθηκε από τις Βρυξέλλες ότι, δεδομένης της συντριπτικής απόρριψης από τους Ελληνες πολίτες του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης της χώρας, θα συγκαλείτο εντός 48 ωρών διπλή Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης, αλλά και της Ε.Ε., με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας και από την ευρωζώνη και από την Ε.Ε.», διηγείται στην εφημερίδα μας ο κ. Καρβούνης και εξηγεί γιατί η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν το βασικό σενάριο: «Οι νομικές μελέτες που είχαν προηγηθεί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να βγει από την ευρωζώνη παρά μόνο αν βγει και από την Ε.Ε. Αρα οδηγούμεθα σε ένα συνολικό Grexit, το οποίο δεν είχαν συνειδητοποιήσει οι συμπολίτες μας, όπως οι Βρετανοί πολίτες δεν είχαν συνειδητοποιήσει τις συνέπειες όταν, τέλος Ιουνίου 2016, ψήφιζαν υπέρ του Brexit»

Ο κ. Καρβούνης εργάζεται στην Κομισιόν από το 1982. Τον Νοέμβριο του 2010 τοποθετήθηκε στο πόστο του επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα. Τις κρίσιμες ημέρες του δημοψηφίσματος πληροφορείται ότι οι Βρυξέλλες είχαν προετοιμάσει «ένα σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα μας για μια τέτοια έκτακτη κατάσταση, διότι θα έκλειναν οι τράπεζες, θα στέρευαν τα ATM, θα υπήρχε έλλειψη φαρμάκων, βενζίνης, πετρελαίου, τροφίμων λόγω αδυναμίας πληρωμής εισαγωγών, αφού θα εγκαταλείπαμε το ευρώ: ένας εφιάλτης».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠτΔ

Εκείνη τη δραματική νύχτα της 5ης Ιουλίου του 2015 αναζήτησε, όπως περιγράφει, «με μεγάλη αγωνία, έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό συνομιλητή της Πολιτείας, που θα μπορούσε να αναστρέψει αυτή την πορεία προς την κόλαση. Συνάντησα δυσκολίες. Βρήκα όμως, τελικά, στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα, ο οποίος, κατανοώντας πλήρως την επερχόμενη καταστροφή, πήρε τις αρμόζουσες πρωτοβουλίες, ερχόμενος σε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες, τον πρόεδρο Γιούνκερ, και συγκαλώντας το επόμενο πρωινό σε σύνοδο όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

Στο Προεδρικό Μέγαρο «αποφασίστηκε από κοινού η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και η σύναψη νέας συμφωνίας με τους εταίρους. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών προσπάθησα να βοηθήσω στην έγκαιρη διαμόρφωση από τη χώρα μας του αιτήματος για τη συμφωνία αυτή, που θα οδηγούσε στην παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. Πάντως δεν εφησύχασα πριν από τις 15 Αυγούστου εκείνου του annus horribilis, όταν εν μέσω πραγματικού «αντάρτικου» στη Βουλή ξεδιπλώθηκε -ανεπιτυχής, ευτυχώςπροσπάθεια μη ψήφισης του 3ου προγράμματος στήριξης της χώρας, γεγονός που θα μας οδηγούσε στα Τάρταρα».

«ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ευχαρίστησε την περασμένη Τετάρτη τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Ρωτήσαμε τον κ. Καρβούνη να μας περιγράψει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Κατά το πρώτο επτάμηνο του 2015», επισημαίνει, «ο πρόεδρος Γιούνκερ διαπραγματεύθηκε, ο ίδιος προσωπικά, το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας, εν μέσω μιας απίστευτης τρικυμίας “δημιουργικής ασάφειας” από ελληνικής πλευράς και αρνητικής ανταπόκρισης εκ μέρους των εταίρων μας στις ελληνικές θέσεις, που κρίθηκαν αδιέξοδες ή απαράδεκτες.

Με ιώβειο υπομονή και χάρη στη μεγάλη του εμπειρία από τη 10χρονη θητεία του ως επικεφαλής του Eurogroup, ο πρόεδρος Γιούνκερ στήριξε με όλες τις δυνάμεις του τη χώρα μας και κατάφερε τον Ιούλιο του 2015 να μεταπείσει τους εταίρους μας, που, μετά το συντριπτικό υπέρ του “όχι” αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, θεώρησαν ότι η Ελλάδα δεν είχε πια θέση στην ευρωζώνη». Οπως τονίζει, αυτή ήταν «η κορυφαία του συνδρομή», η οποία «απέτρεψε μια τραγωδία για τη χώρα μας». Ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ε.Ε. στην Αθήνα έχει μια καλή κουβέντα να πει για όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν κατά «τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» στην Ελλάδα, όπως τη χαρακτηρίζει.

«Ολες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνέδραμαν στην επαναφορά της Ελλάδας “εντός τροχιάς”, κατά το διάστημα που η καθεμία ήταν υπεύθυνη για τη διακυβέρνηση του τόπου».

Ως προς το μέλλον, εκτιμά ότι «η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μας εξαρτάται από την επανεκκίνηση των ιδιωτικών επενδύσεων, ελληνικών και ξένων, και την περαιτέρω τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, που πρέπει να βασισθεί σε ένα ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο. Η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η πολιτική σταθερότητα του τόπου είναι τα προαπαιτούμενα για να καταστεί η Ελλάδα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί ταχύτερα η ανεργία». Οι εξελίξεις το 2019 προβληματίζουν τον κ. Καρβούνη.

«Δεδομένου των εκλογικών αναμετρήσεων της επόμενης χρονιάς και του κλίματος οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης που βιώνουμε, πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι επενδύσεις θα καθυστερήσουν. Ας ελπίσουμε να διαψευσθούν ή, ακόμα καλύτερα, να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης την ώρα που η χώρα αναρρώνει και χρειάζεται διακομματική συναίνεση», τονίζει χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 22, 12/2018