Εκτάκτως συγκαλείται το πρωί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής χωρίς ωστόσο να δώσει το «παρών» ο αρμόδιος υπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνεδρίαση θα γίνει υπό τον αναπληρωτή του Γιώργο Κατρούγκαλο και επί τάπητος θα τεθούν οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το μπαράζ παραβιάσεων στο FIR Αθηνών, αλλά και το σύνολο των υπόλοιπων θεμάτων της Εξωτερικής Πολιτικής.

Μόλις πριν από ένα 24ωρο οι Τούρκοι προχώρησαν σε μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο, με φόντο τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα σχηματισμός δύο Tουρκικών F-16, μπήκε στις 10:43 στο FIR Αθηνών και έκανε υπερπτήσεις στις 10:43, 10:48 και 10:59 πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 8 χλμ. Στις 10:51 ένα F-16 πέταξε πάνω από τις Oινούσες στα 8 χλμ υψος και ένα F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά στα 8 χλμ υψος. Τα τουρκικά μαχητικά βγήκαν από το FIR Aθηνών στις 11:00, αλλά ξαναμπήκαν στις 11:25 όπου πέταξαν πάνω από τη Μεγίστη στα 8 χλμ. ύψος και στις 11:31 πάνω από τη Μεγίστη και τη Νήσο Ρω, σε ύψος 10 χλμ. Βγήκαν από το FIR Αθηνών στις 11:32.

Οι προκλήσεις ξεκίνησαν το πρωί μόλις ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναχώρησε από το Καστελόριζο.  

Προκλητικός και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας 

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ απάντησε στα όσα είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΕ, ναύαρχος Αποστολάκης. Μίλησε για «γαλάζια» πατρίδα τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά» της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη 'γαλάζια πατρίδα μας'. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».