Η βροχή τροπολογιών στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το 2018, που αφορά στο μεταναστευτικό, έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως «πλυντήριο» αποφάσεων της κυβέρνησης της τελευταίας στιγμής.

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τη μετατροπή της Βουλής σε «πλυντήριο αδιαφάνειας και ημαρτημένων» μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου που ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μπαράζ τροπολογιών (13 υπουργικές έως τώρα), για την αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών για τη διετία 2017 - 2018 και παρατείνει τις απευθείας αναθέσεις στο προσφυγικό και για το 2019.

«Κάνατε το νομοσχέδιο πλυντήριο», είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: "Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, πλυντήριο δαπανών και ευθυνών. Είναι ντροπή. Θα απολογηθείτε σε όλους".

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 13 Υπουργικές τροπολογίες που αφορούν ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου προστασίας του πολίτη, του Υπουργείου εξωτερικών του Υπουργείου διοικητικής ανασυγκρότησης, του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου δικαιοσύνης και του Υπουργείου Άμυνας.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις τροπολογίες και με αφορμή αυτή με την οποία νομιμοποιούνται δαπάνες ύψους 500.000 ευρώ στο ΥΠΕΞ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η κυβέρνηση καταργεί τον οποιοδήποτε έλεγχο νομιμότητας στις δαπάνες, όχι μόνο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και στο ΥΠΕξ που έγινε τόσος ντόρος.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο όταν κατά την ομιλία του κ. Βαρβιτσιώτη κατατέθηκε κι άλλη τροπολογία για νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες δαπάνες θέλει να ξεπλύνει να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται; Γιατί αυτό είναι παρωδία», είπε ο Νότης Μηταράκης της ΝΔ.

Για «πλυντήριο» μίλησε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου λέγοντας ότι είναι ντροπή για την κυβέρνηση να εγκαθιστά καθεστώς αδιαφάνειας.

Με άλλη τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ρυθμίζονται θέματα όπως αυτό της επιμόρφωσης των δικαστών σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος για τη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα:

1. Αναβαθμίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά στην επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών με στόχο, μεταξύ άλλων, την εξοικείωσή τους με ζητήματα οικονομικού/χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος και ευρύτερα τη βελτίωση της ποιότητας της Δικαιοσύνης και την επιτάχυνση στην απονομή της.

2. Παρατείνεται η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων Ειρηνοδικών που δημοσιεύθηκε στις 9/2/2016 επί διετία, με στόχο την κάλυψη των αναγκών πρόσληψης νέων Ειρηνοδικών που θα προκύψουν έως τις 31/12/2020.

3. Συγκροτείται κεντρική δομή με τη μορφή ΟΔΕ (Ομάδα Διοίκησης Έργου) με στόχο τον συντονισμό, τη διοίκηση, την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της λειτουργίας και επέκτασης του έργου ΟΣΔΔΥ-ΠΠ.

4. Προωθείται ρύθμιση που αποσκοπεί στη συχνότερη εναλλαγή των προσώπων που συγκροτούν τα Πειθαρχικά Συμβούλια των δικαστών, καθώς και ρύθμιση που αφορά στη λειτουργία του ΤΑΧΔΙΚ και στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση κτιρίων και υποδομών καταλλήλων να χρησιμοποιηθούν ως δικαστήρια.