Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Πάνος Καµµένος, να στοχοποιούν και να απαξιώνουν οποιαδήποτε δηµοσιογραφική έρευνα τους... αγγίζει, την ίδια ώρα ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα του φιλοκυβερνητικού Τύπου καταπατά το τεκµήριο αθωότητας, δηµοσιεύοντας σωρηδόν παρανόµως αποκτηθέν υλικό δικογραφίας, προαναγγέλλοντας ποινικές διώξεις και βάζοντας στο «στόχαστρο» συγκεκριµένα πρόσωπα.


Είναι κανόνας και όχι εξαίρεση οι δικαστικές έρευνες να παραµένουν µυστικές, ειδικά όταν βρίσκονται σε στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά στην εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αυτά είναι ψιλά γράµµατα.
Μία προσεκτική διαχρονική ανάγνωση του φιλοκυβερνητικού Τύπου είναι αρκετή για να καταδείξει την κατάσταση που επικρατεί, ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστηµα, µε τα στοχευµένα δηµοσιεύµατα και τις επιλεκτικές διαρροές άκρως απόρρητων δικαστικών ερευνών. Κοινός παρονοµαστής όλων των δηµοσιευµάτων, το ότι αφορούν πολιτικούς αντιπάλους.


Οι εφηµερίδες «Documento», «Νέα Σελίδα» και η «Εφηµερίδα των Συντακτών» έχουν αναλάβει τον ρόλο των δικαστών και των εισαγγελέων, επιχειρώντας να υποκαταστήσουν την ελληνική ∆ικαιοσύνη, την ίδια στιγµή που είτε αγνοούν είτε προσπαθούν να υποβαθµίσουν κάθε έρευνα µε... κυβερνητικό αντικείµενο.
Τα δηµοσιεύµατα δεκάδες, πολλές φορές µάλιστα επαναλαµβάνονται σε περισσότερες από µία φιλοκυβερνητικές εφηµερίδες, οι οποίες υποκαθιστούν τον ρόλο του εισαγγελέα, βγάζουν αποφάσεις και καταδικάζουν εν ριπή οφθαλµού.


Αυτά τα δηµοσιεύµατα στα χέρια των κ. Τσίπρα και Καµµένου γίνονται όπλο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, την ίδια στιγµή που οι δηµοσιογράφοι που τους ασκούν κριτική µπορούν ανά πάσα στιγµή να βρεθούν αντιµέτωποι µε µηνύσεις, διώξεις και συλλήψεις. Υπόθεση η οποία φιλοξενήθηκε πολλάκις από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο µε πηχυαίους τίτλους αυτή της Novartis.
Ενα χαρακτηριστικό δηµοσίευµα είναι αυτό της εφηµερίδας «Documento» στις 4 Φεβρουαρίου 2018, όπου προαναγγέλλει ειδικό δικαστήριο και κάνει λόγο για «βαλίτσες µε µίζες σε πέντε πρώην υπουργούς», προσθέτοντας «συγκλονιστικές καταθέσεις προστατευόµενων µαρτύρων για τη διαδροµή του “µαύρου” χρήµατος σε πολιτικά πρόσωπα.


Με ποιους τρόπους εξυπηρετούσαν τα ταµεία της φαρµακευτικής πολυεθνικής. ∆ικογραφία στη Βουλή µε φόντο Ειδικό ∆ικαστήριο». Την ίδια περίοδο και συγκεκριµένα στις 11 Φεβρουαρίου 2018, η εφηµερίδα «Νέα Σελίδα» κυκλοφορεί µε πρωτοσέλιδο «Αυτοί είναι τα “βαθιά λαρύγγια” που μίλησαν στο FBI».


ΕΠΑΝΗΛΘΕ


Επειτα από λίγες ημέρες, στις 18 Φεβρουαρίου 2018, το «Documento» επανέρχεται με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το FBI βγάζει την κουκούλα από τον Άδωνη. Πώς ο στενός του συνεργάτης “ξέπλενε” το “μαύρο” χρήμα. Γεμάτη ένοχες συμπτώσεις η σχέση του πρώην υπουργού Υγείας με την πολυεθνική φαρμάκου».


Στο ίδιο κλίμα, η «Νέα Σελίδα», στις 7-8 Απριλίου 2018 κάνει λόγο για «δύο συζύγους πολιτικών στους “μαύρους” λογαριασμούς της Novartis». Το «Documento» στις 20 Μαΐου 2018 γράφει πως «βρέθηκαν λογαριασμοί στην Ελβετία», προσθέτοντας ότι «εντόπισαν ταμία εμπλεκόμενου υπουργού», ενώ την 1η Απριλίου 2018 είχε κυκλοφορήσει με τίτλο «Ο πρόεδρος της Novartis και μία φωτογραφία καρφώνουν τον Σαμαρά.
Ο πρώην πρωθυπουργός εμφάνιζε ως συναντήσεις για το “succes story” τις απαιτήσεις 14 πολυεθνικών». Στις 8 Ιουλίου 2018, η «Νέα Σελίδα» προαναγγέλλει για την υπόθεση της Νοvartis πως «έρχονται οι πρώτες διώξεις για πολιτικούς», ενώ στις 26 Αυγούστου 2018 αναφέρει ότι «η έξοδος από την κρίση και η ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας φέρνουν σκληρό ροκ με τη διαπλοκή», προαναγγέλλοντας πως «έρχεται καυτός Σεπτέμβρης για τους εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα. Νέα μεγάλα ονόματα σε λίστες-φωτιά.


Πολιτική αντεπίθεση Τσίπρα με πορεία προς τον λαό». Η εφημερίδα «Documento» στις 21 Οκτωβρίου 2018 έχει τίτλο «3 καταθέσεις από νέα προστατευόμενη μάρτυρα». Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η «Νέα Σελίδα» είχε κυκλοφορήσει με πηχυαίο τίτλο «Οι εισαγγελείς αποκαλύπτουν: Κορυφαίος δικαστής στα πλοκάμια της Novartis. “Μαύρο” χρήμα της πολυεθνικής σε κοινό λογαριασμό με συγγενικό του πρόσωπο».
Αλλο «αγαπημένο» θέμα της ίδιας εφημερίδας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης! Στις 2 Σεπτεμβρίου 2018 το «Documento» «αποκαλύπτει» πως «Ανιψιός Μητσοτάκη συνέταιρος του Φλώρου». Από την άλλη, η «Νέα Σελίδα» στις 27- 28 Οκτωβρίου 2018 κάνει λόγο για τη «διαπλοκή που ξανάρχεται» και αναφέρει «από τον Σημίτη στον Μητσοτάκη ένας... Παπαντωνίου δρόμος. Η πρόσληψη στην Εθνική επί εκσυγχρονισμού και οι συναντήσεις στη Σίφνο. Η... ανοιχτή αγκαλιά του Κυριάκου στα “ορφανά” του Κώστα».


Πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου 2018, το «Documento» «θυμήθηκε» την υπόθεση της Siemens και σε δημοσίευμά του έκανε λόγο για «τέσσερις αποκαλυπτικές καταθέσεις για το “μαύρο” χρήμα» και για «τις σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τους πρωταγωνιστές των “μαύρων ταμείων” της Siemens».


Την υπόθεση της Siemens εντελώς τυχαία «θυμήθηκε» και η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία στις 27 Νοεμβρίου 2018 «αποκάλυψε» «καταθέσεις-φωτιά για την κυβέρνηση Σημίτη». Αλλο θέμα που βρήκε απήχηση σε περισσότερες από μία φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αφορά τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση Βγενόπουλου.


Στις 10 Ιουνίου 2018, το «Documento» δημοσιεύει απόρρητο πόρισμα αντιπροέδρου του ΣτΕ, με τίτλο «Η Δικαιοσύνη βρομάει από το κεφάλι» και υπότιτλο «Ερευνάται εισαγγελικό “πλυντήριο” για τις υποθέσεις Βγενόπουλου», θέμα που είχε φιλοξενήσει και η «Νέα Σελίδα» στις 26-27 Μαΐου 2018.