Αν και η κυβέρνηση ξορκίζει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ζεσταίνει τις μηχανές και προχωρά μοιράζοντας επιδόματα και εξαγγέλοντας χιλιάδες προσλήψεις.

Όλες οι αποφάσεις της κινούνται πλέον με λογική εκλογών και δείχνουν ότι θα πάμε σε κάλπες με «εμπόριο ελπίδας» χωρίς όριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός προχώρησε σήμερα στην εξαγγελία 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, την τριετία 2019-2021 μέσω ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν οι προσλήψεις θα είναι:

Το κύριο μενού του σημερινού υπουργικού αφορά το σχεδιασμό του υπ. Παιδείας σε συνεργασια με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότηση για την υλοποίηση 3έτους προγραμματος για το μόνιμο διορισμό 15.000 στο δημόσιο.

Ειδικότερα

-4.500 το 2019 στην ειδική αγωγή

-5.250 το 2020 σε όλες τις βαθμίδες

-5.250 το 2021 σε όλες τις βαθμίδες

Το σύστημα για τις προσλήψεις έχει τρεις άξονες υλοποίησης

-ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων

-Ισχύς ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς αλλα και προσλήψεις μόνιμων όπου χρειάζεται

-Τρεις πυλώνες συστήματος μοριοδότησης όπου θα έχει αναγνώριση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια

Σε μία προεκλογικού τύπου κίνηση, δεν θα προβλέπονται διορισμοί εκπαιδευτικών με γραπτό διαγωνισμό.

Για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών, θα μετρούν μέσω μοριοδότησης, η προϋπηρεσία κατά 50% και τα ακαδημαϊκά προσόντα και οι κοινωνικοί λόγοι κατά το άλλο 50% ενώ η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται κλιμακωτά με πλαφόν ανώτατης προϋπηρεσίας.

Την ίδια ώρα συλλαλητήριο από κοινού διοργανώνουν για την Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων-νηπιαγωγών και καθηγητών η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ για το νέο σύστημα διορισμών.

Το κόλπο της κυβέρνησης για διορισμούς χιλιάδων «ημετέρων»

Εφαρμόζοντας παράτυπα «κόλπα», η κυβέρνηση επιχειρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να προσλαμβάνει όλο και περισσότερους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν στρατό χιλιάδων υπαλλήλων που εκτιμά ότι θα τη «βοηθήσουν» να λάβει ένα αξιοπρεπές ποσοστό όταν στηθούν οι κάλπες για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Παραβιάζοντας ξεκάθαρα κάθε έννοια αξιοκρατίας και αγνοώντας τον μνημονιακό κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 3 ή 4 αποχωρήσεις, έχει καταφέρει να προσλάβει δεκάδες χιλιάδες άτομα, αυξάνοντας με
αυτόν τον τρόπο κατακόρυφα το κόστος που απαιτείται για τη μισθοδοσία του Δημοσίου, από τα 15,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, στα 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένων των αναδρομικών.