Μπορεί οι συνεργάτες του πρωθυπουργού να έσπευσαν να μαζέψουν τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Τσίπρα να ετοιμάζεται για εκλογές τον Μάρτιο, αν δεν περάσουν οι Πρέσπες με 151 ψήφους στη Βουλή, ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι στην κυβέρνηση θα περάσουν τις ημέρες των εορτών με το μολύβι και το χαρτί στο χέρι, μετρώντας ψήφους. Και αυτό μετά την προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Το δεδομένο είναι οι 145 ψήφοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν και εφόσον δεν υπάρξει έκπληξη τύπου Μιχελογιαννάκη -πρόσφατα εκδηλώθηκε ένας μίνι εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του βουλευτή Ηρακλείου.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο μόνος απόλυτα βέβαιος είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει και θα παραδώσει την έδρα του.

Η «δεξαμενή» του Ποταμιού φαίνεται ότι θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι πρέπει να κλείσει το θέμα με την ΠΓΔΜ, ωστόσο, αναμένει να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή:

«Το Ποτάμι δεν είναι από τα παλιά κόμματα. Και ο Σταύρος δεν είναι από τους παλιούς αρχηγούς. Δεν παζαρεύουν, δεν διαπραγματεύονται τις αρχές τους και κινούμαστε πάντοτε με τη σκέψη στο πατριωτικά καλό και όχι στο κομματικά καλό. Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει -και σε αυτό θα επιμείνουμε- να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό και με πολλά χαμόγελα μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα.»

Ακόμα και αν το Ποτάμι ψηφίσει υπέρ, μιλάμε για τέσσερις βουλευτές (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Μαυρωτάς, Λυκούδης), σύνολο 149 και με τον κ. Παπαχριστόπουλο, 150. Ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, μπορεί να ψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ότι δεν ψηφίζει τις Πρέσπες.

Το κατώφλι των 151 παραμένει σε μια γκρίζα ζώνη πιθανών ψήφων, βάσει δηλώσεων προθέσεων.

Η αναπληρώτρια υπουργός στην Προστασία του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, παραμένει στην ομάδα των πιθανών να ψηφίσουν τη Συμφωνία, δεδομένου ότι η ίδια έχει ένα παραδοσιακά δεξιό ακροατήριο και σαφώς θα είναι απογοητευτικό για εκείνους να την δουν να ψηφίζει τις Πρέσπες. Η Έλενα Κουντουρά του Τουρισμού έχει τοποθετηθεί θετικά ως προς τις Πρέσπες, αλλά έως εκεί.

Αντίστοιχα, μπορεί η ΔΗΜΑΡ (άρα και ο Θ. Θεοχαρόπουλος) να έχουν δηλώσει ότι θα αποφασίσουν μέσα από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όμως σε αυτή τη βάση δεν θα ήθελαν να οδηγηθούν και σε πλήρη ρήξη με το ΚΙΝΑΛ.

Με βάση τα παραπάνω, ο μαγικός αριθμός «151» που επιθυμεί ο πρωθυπουργός για την κύρωση της Συμφωνίας δεν είναι καθόλου βέβαιος, όσο και αν διαβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει «ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία».