Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σχέδιο νόμου με «Επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, περιλαμβάνει πολλές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.  Ανάμεσα στις προς ψήφιση διατάξεις, περιλαμβάνεται και η παράταση για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι το τέλος του 2019, η εφαρμογή των διατάξεων για σύναψη συμβάσεων με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, σε σχέση με τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού και την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών τόσο για τη σίτιση, όσο και για τη στέγαση και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. 

Επίσης με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, δίνεται παράταση των συμβάσεων που έχουν προσληφθεί η αποσπαστεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του προσφυγικού. Το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στοιχείο, προβλέπεται όμως στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο προβλέπει, ότι από αυτήν την παράταση των συμβάσεων προκαλείται δαπάνη 5.8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για την πρόσληψη νέων 350 υπαλλήλων προβλέπται δαπάνη 6.1 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο για τις παρατάσεις των συμβάσεων που απασχολούνται στην διαχείριση του προσφυγικού και την πρόσληψη νέων 350 υπαλλήλων θα δωθούν μέχρι τέλος του 2019 12 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι προβλέπεται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιπλεόν δαπάνη 1.4 εκατομμυρίου ευρώ για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Η τροπολογία θα τεθεί προς ψηφίση από την Ολομέλεια την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου.