Προς το παρόν, προκύπτουν μία κυπριακή εταιρεία και ένα πρόσωπο.

Η εταιρεία, από τη μία, φαίνεται να παίζει «διευθυντικό» ρόλο σε πληρωμές που γίνονταν από το ΑΚΕΛ προς επιχειρηματία, στις κυπριακές εταιρείες που έλαβαν δάνεια από την Proton Bank για την εξαγορά της ELFE αλλά και στη μυστηριώδη offshore με την επωνυμία Pizzazz Limited, η οποία είχε ως μοναδική δραστηριότητα τις «συμβουλές για προϊόντα λιπασμάτων».

Το Μαξίμου, ο Αρτεμίου, ο Λαυρεντιάδης και η ELFE Πατήστε εδώ Το πρόσωπο, από την άλλη, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΚΕΛ, φέρεται να είναι αυτό που καλούσε στο τηλέφωνο τον επιχειρηματία για τις πληρωμές που γίνονταν από το κόμμα, αλλά και αυτός που συνάντησε ο Νίκος Παππάς στο πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο ως υπουργός τον Φεβρουάριο του 2015. Δηλαδή τέσσερις μήνες προτού το δικηγορικό γραφείο αναλάβει τις εταιρείες που είχαν δεχθεί τα δάνεια από την Proton Bank. To όνομα της εταιρείας: APLAW Services Limited, συμφερόντων του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου και Πιερή, οι οποίοι πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ.

Το όνομα του προσώπου: Βενιζέλος Ζαννέτος, πρώην υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΑΚΕΛ. Μήπως τελικά παραείναι πολλές οι συμπτώσεις; Τα στοιχεία για την εμπλοκή της APLAW Services Limited στο σύστημα πληρωμών του ΑΚΕΛ προκύπτουν από καταγγελία στα πλαίσια δικαστικής διαμάχης στην Κύπρο ανάμεσα στον επιχειρηματία Μιλτιάδη Νεοφύτου και τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, κατά την οποία ο πρώτος διεκδικούσε το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ για οικοδομικές εργασίες αλλά και για χρήματα που έδωσε στην «Ομόνοια», την εκλογική παράταξη του ΑΚΕΛ, καθώς και για την προεκλογική εκστρατεία του δεύτερου.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου στην αγωγή του, ο Δημήτρης Χριστόφιας έδινε εντολές για πληρωμές μέσω της New Winner Investments Limited. «Κάθε φορά που γινόταν κάποια πληρωμή από την εταιρία αυτή, κατόπιν εντολών του εναγομένου, μου τηλεφωνούσε ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος, και μου έλεγε, για παράδειγμα, “σου βάλαμε €250.000”».

Διευθυντής και γραμματέας της New Winner Investments ήταν η APLAWServices Limited, συμφερόντων του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου-Πιερή. Η APLAW Services Limited εμφανίζεται όμως από τον Ιούλιο του 2015 και ως διευθυντής και γραμματέας της Fineglino Trading Limited, της εταιρείας που έλαβε το 2010 από την Proton Bank δάνειο ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά της ELFE.

Επιπλέον εμφανίζεται ως διευθυντής και γραμματέας της Fonderilo Limited (μετόχου της Fineglino) που επίσης μπήκε στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδας για τα δάνεια της Proton Bank, της Olatandeno Enterprises Limited (που απέκτησε τις μετοχές της Fonderilo λίγο πριν εξαφανιστούν οι Πέτρος και Γιώργος Κυριακίδης, οι οποίοι καταζητούνται για την υπόθεση των δανείων), αλλά και της GelauntInvestments η οποία εμφανίζεται πλέον ως μέτοχος των προηγούμενων κυπριακών εταιρειών.

Το σημαντικότερο: η APLAW Services είχε διευθυντικό ρόλο και στην offshore που είχε ως μοναδική δραστηριότητα την «παροχή συμβουλών για προϊόντα λιπασμάτων», την Pizzazz Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η APLAW Services είναι συμφερόντων του δικηγορικού γραφείου που συνίδρυσαν οι Αρτέμης Αρτεμίου και Λάμπρος Πιερή. Και οι δύο ανήκουν στον μηχανισμό του ΑΚΕΛ, ο οποίος είναι γνωστό ότι είχε μαγνητίσει το ενδιαφέρουν του ηγετικού πυρήνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τα χρόνια της αντιπολίτευσης. Ο Πιερή μάλιστα ήταν μέλος του ανώτατου διοικητικού οργάνου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είχε υπό την ομπρέλα της το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας, όπου η Pizzazz διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό.

Oπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ο Μανώλης Πετσίτης εκπροσωπούσε φορολογικά στην Ελλάδα τον Λάμπρο Πιερή και τον Σωτηράκη Παναγιώτου (ο οποίος συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο), την ώρα που πληρωνόταν από την ELFE και μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος του Μαξίμου», σύμφωνα με δήλωση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ Θόδωρου Κιτσάκου. Ακόμα παραπέρα: ο Σωτηράκης Παναγιώτου ήταν μέτοχος μίας άλλης offshore, της Elazzoulian Limited, η οποία έχει «παράλληλο βίο» με την Pizzazz: οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο offshore έκλεισαν ακριβώς την ίδια ημερομηνία, όπως αποκάλυψε το Protagon (εδώ).

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Παππάς, τον Φεβρουάριο του 2015, τέσσερις μήνες πριν περάσουν οι παραπάνω κυπριακές εταιρείες στη διαχείριση του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου, είχε επισκεφθεί τον Βενιζέλο Ζαννέτο –το ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ για τα οικονομικά του κόμματος που τηλεφωνούσε στον κ. Νεοφύτου κάθε φορά που γινόταν πληρωμή- στις κυπριακές φυλακές όπου εξέτιε την ποινή που του είχε επιβληθεί για υπόθεση υπεξαίρεσης και εκβιασμού.

Όπως αναφερόταν σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» εκείνη την περίοδο, ο κ. Παππάς συνδέεται φιλικά τόσο με τον κ. Ζαννέτο όσο και με τον γιο του και με το που έφτασε στην Κύπρο ζήτησε να έχει συνάντηση μαζί του. Μετά από ενημέρωση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς και η αναπληρώτρια διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, για το συγκεκριμένο αίτημα, έδωσαν χωρίς δεύτερη σκέψη έγκριση για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. «Η συνάντηση έγινε εντός της φυλακής όπου κρατείται ο κ. Ζαννέτος ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης τρισήμιση ετών για υπόθεση εκβίασης στο γνωστό “σκάνδαλο της Δρομολαξιάς”. Η συνάντηση κράτησε περίπου 20 λεπτά και, σύμφωνα με πρόσωπο των φυλακών, διεξήχθη σε συγκινητική ατμόσφαιρα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπάς είχε συναντηθεί και με τον γιο του κ. Ζαννέτου με τον οποίο συνδέονται με μακροχρόνια φιλία». Ο κ. Νεοφύτου τελικά απέσυρε την αγωγή του κατά του Δημήτρη Χριστόφια τον Ιανουάριο του 2018. Στη γραπτή δήλωση του, η οποία διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους από τους δικηγόρους του, ο κύπριος επιχειρηματίας ανέφερε: «με μεγάλη μου λύπη έχω παρατηρήσει ότι οι δηλώσεις μου ενώπιον του δικαστηρίου έχουν παρερμηνευθεί και έχουν χρησιμοποιηθεί από τρίτα πρόσωπα – ενδεχομένως και σκόπιμα – με σκοπό να πλήξουν τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, το πολιτικό κύρος και το ήθος του Δημήτρη Χριστόφια αλλά και της παράταξης του, δηλαδή το ΑΚΕΛ». Τα συμπεράσματα δικά σας…

Πηγή: Protagon.gr