Στη δύσκολη πορεία της ΟΝΝΕΔ τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρός της Κώστας Δέρβος, μιλώντας στο 120 συνέδριο του κόμματος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο «εσωτερικό success story» της Οργάνωσης, αλλά και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως δείγμα ανανέωσης και εκσυγρονισμού, αλλά και στις προκλήσεις καθώς η ΝΔ μπαίνει στο εκλογικό έτος.

Αναλυτικά ένα απόσπασμα της ομιλίας του:

Τα επιμέρους «success story»

«Και αν για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας τα γνωρίζετε όλα αυτά εξίσου καλά με εμένα, επιτρέψτε μου να σταθώ σε ένα επιμέρους εσωτερικό success story της παράταξης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό της ΟΝΝΕΔ, το οποίο δεν είναι τόσο διαδεδομένο, παρόλα αυτά όμως αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού που μπορούμε και πρέπει να προβάλλουμε.

Στο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οι ΟΝΝΕΔίτες βρεθήκαμε ως απλοί παρατηρητές εξαιτίας των δικών μας λαθών και των παθογενειών της οργάνωσης, που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση του συνεδρίου μας. Απογοητευμένοι, αλλά και πεισμωμένοι την ίδια στιγμή, είχαμε βάλει ήδη μπροστά την επανίδρυση της οργάνωσης, με σκοπό να επανέλθουμε εξίσου δυναμικά, αλλά πολύ βελτιωμένοι σε όλους τους τομείς, ώστε να μην ξαναβρεθούμε ποτέ ξανά στο κομματικό και πολιτικό περιθώριο.

Από τότε μέχρι και σήμερα, η ΟΝΝΕΔ θέσπισε νέο κανονισμό λειτουργίας, καθιέρωσε ηλεκτρονικό μητρώο για τα μέλη της, εκσυγχρόνισε τα όργανά της, απευθύνθηκε σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, διατύπωσε προτάσεις «από τα κάτω» και επανέκτησε τη θέση της στο δημόσιο διάλογο.
Ενδεικτικά, θέλω να σταθώ σε ορισμένα ορόσημα αυτής της πορείας: Αρχικά, ήταν το οργανωτικά άρτιο Συνέδριο Επανίδρυσης, όπου τέθηκαν οι κανόνες λειτουργίας και οι βασικοί μας στόχοι.

Στη συνέχεια, ήρθαν οι ανοιχτές διαδικασίες για όλα τα παραταξιακά μας όργανα. Ακριβώς στον έναν χρόνο της Επανίδρυσης, δημοσιεύτηκε το «Αύριο», η πρότασή μας για την Ελλάδα που μας αξίζει, όπως διαμορφώθηκε μέσω συναντήσεών μας με νέους ανθρώπους που όπως και εμείς ζουν και παλεύουν στην ελληνική καθημερινότητα. Και θέλω να σταθώ σε αυτή την καμπάνια μας, ακριβώς γιατί ήταν μια δουλειά οργανωμένη με ορίζοντα εξαμήνου, περιλάμβανε δεκάδες συναντήσεις και αμέτρητες εργατοώρες των στελεχών μας. Μια δουλειά που αποτελεί τον οδηγό των επόμενών μας βημάτων, ένα πλέγμα αρχών και θέσεων που ήδη έχουμε τη χαρά να βλέπουμε ότι υιοθετείται από τη Νέα Δημοκρατία και σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα για τη χώρα.

Στη συνέχεια, κομβική για εμάς ήταν η αναγέννηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μέσω της Εθνικής Συνδιάσκεψης που οργανώσαμε. Και ήταν τόσο κομβική όχι μόνο γιατί άλλαξε εκ βάθρων την εικόνα που βγάζει προς τα έξω η φοιτητική μας παράταξη, όχι μόνο γιατί ζητήματα κατάρτισης και επιμόρφωσης μπήκαν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, αλλά και γιατί αυτές οι αλλαγές έγιναν αμέσως δεκτές θετικά από τους τελικούς κριτές, τους ίδιους τους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, οι περσινές φοιτητικές εκλογές αποτέλεσαν ένα πολιτικό αποτέλεσμα που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας: Σε μια χρονιά που θέσαμε ως στόχο την αναδιοργάνωση της φοιτητικής μας παράταξης, πετύχαμε να προσελκύσουμε έναν αριθμό ψηφοφόρων που ο προγραμματισμός μας έλεγε ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα ενός ή δύο ετών για να τον φτάσουμε. Τελικά η εικόνα ανανέωσης και πολιτικοποίησης της ΔΑΠ έπεισε τους φοιτητές να την εμπιστευτούν για πρώτη φορά αυτοδύναμη τόσο στα Πανεπιστήμια, όσο και στα ΤΕΙ, στέλνοντας ένα πραγματικά ηχηρό μήνυμα σε έναν χώρο που, από προνομιακός επί δεκαετίες για την αριστερά, εξελίσσεται σε κεντρικό πολιτικό θέμα για εμάς, καθώς οι θέσεις μας, οι προτάσεις και οι προτεραιότητές μας γίνονται κάθε μέρα πιο αναγκαίες, πιο αυτονόητες και αποδεκτές από ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην διοργάνωση πριν από λίγες εβδομάδες του συνεδρίου του YEPP. Αναλάβαμε ένα event ιδιαίτερα απαιτητικό, που χρειάστηκε μεγάλες δόσεις δημιουργικότητας και πολλές ώρες δουλειάς από όλα τα κομμάτια της οργάνωσης. Και αυτό γιατί το συνέδριο ήρθε σε μια δύσκολη εσωτερική περίοδο για τη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στην πιο κρίσιμη φάση της προεκλογικής περιόδου εν όψει ευρωεκλογών.

Από όλους όσους βρέθηκαν στις εργασίες του Συνεδρίου ακούσαμε μόνο καλά λόγια και αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει ικανοποίηση. Πέρα όμως από την ικανοποίηση, υπάρχουν και άλλα κέρδη, και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικά: Ο πολιτικός μας χώρος σε όλη την Ευρώπη πλέον γνωρίζει ότι εμείς, οι εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, μπορούμε και θέλουμε να βρισκόμαστε στο κέντρο των εξελίξεων και των λήψεων αποφάσεων. Παράλληλα, όλοι στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι η αναγνώριση της ΟΝΝΕΔ από τους κεντροδεξιούς ευρωπαίους νέους δεν είναι ένας δικός μας μύθος, αλλά μια πραγματικότητα.

Όλες αυτές οι ιδέες που μετουσιώθηκαν χωρίς χρονοτριβή σε άκρως επιτυχημένες δράσεις, είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που καταβλήθηκε εκ μέρους μας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο στόχος μας και να κατακτήσει η οργάνωση ξανά την θέση που της αρμόζει. Η προσπάθειά μας αυτή αποτυπώνεται στον απολογισμό που έχουμε την χαρά να κρατάτε σήμερα όλοι στα χέρια σας, ο οποίος και επιβεβαιώνει το έργο μας.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι όλα έγιναν καλά και σε επάρκεια; Όχι. Κάνουμε ακόμα λάθη, έχουμε πολλά που μπορούμε να βελτιώσουμε και δουλεύουμε καθημερινά σε αυτό, ώστε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι.

Και σε αυτό σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας, με την πολύτιμη καθοδήγηση και τις συμβουλές σας, ώστε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες από γενιά σε γενιά.»

Το σήμερα και η πορεία στις εκλογές

«Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει μια εκτόξευση όχι απλά δημοσκοπική, αλλά καθαρά πολιτική και κοινωνική ακριβώς επειδή δεν αρκέστηκε να αποτελέσει την εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί τόλμησε να αποτελέσει την εναλλακτική απέναντι στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, εκείνες που μας οδήγησαν στην κρίση και εκείνες που μας κρατούν δέσμιους σε αυτή.

Απέναντι στην αποτυχία και τη χυδαιότητα του κ. Τσίπρα δεν θα χρειαζόταν τίποτε άλλο παρά η προβολή, του σε αποδρομή πρωθυπουργού, για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Πολύ σύντομα όμως θα βρισκόμασταν ξανά απέναντι σε όλα τα προβλήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάζει και ενσωματώνει.
Γι’ αυτό, επιλέξαμε έναν λόγο που εκτός από μετριοπαθής είναι ταυτόχρονα αιχμηρός, παράγει ιδεολογία και μαζί αποτελέσματα, δημιουργεί συνειδητοποιημένους πολίτες που μπορούν βάσιμα να ονειρεύονται καλύτερες μέρες.

Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία οριοθέτησε μεν σαφώς τους πυλώνες του δημόσιου λόγου της στους φόρους, την ασφάλεια και την εκπαίδευση, αλλά δεν έμεινε σε αυτούς. Μίλησε για το περιβάλλον, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, την ηλεκτροκίνηση και τόσα ακόμα θέματα που φαίνονται μικρότερα και μακρινά, αλλά στην πραγματικότητα είναι εδώ, ζητούν αποδοτική πολιτική επεξεργασία και μπορούν γρήγορα να αποδώσουν καρπούς.
Φίλες και φίλοι,

Η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στο 2019 έχοντας διευρύνει την πολιτική της βάση σε όλη την έκταση του δημοκρατικού τόξου. Πολίτες που μέχρι πρότινος δεν μας αντιμετώπιζαν θετικά, βλέπουν σε εμάς την ελπίδα για να επανέλθει η χώρα στη νομιμότητα, την κανονικότητα και την πρόοδο. Πολλοί από αυτούς μας τιμούν και με την παρουσία τους σήμερα εδώ και τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Είναι χρέος μας να μην τους απογοητεύσουμε.

Στο επόμενο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο στόχος είναι να έχουμε την πατρίδα μας σε καλύτερη μοίρα από την τωρινή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυρό Πρωθυπουργό, ώστε να μην είναι ακόμα ζητούμενα όλα αυτά που είναι αυτονόητα στις υπόλοιπες δυτικές χώρες.

Αυτό είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Είναι ένα στοίχημα που μπορούμε, αξίζουμε και πρέπει να κερδίσουμε. Το χρωστάμε στους μεγαλύτερους, το χρωστάμε σε αυτούς που θα έρθουν, το χρωστάμε στις καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας. Όλοι μαζί, ενωμένοι, θα φέρουμε ξανά την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων και του ενδιαφέροντος, ως χώρα υπόδειγμα εργατικότητας, προκοπής και αξιοσύνης. Μπορούμε να το πετύχουμε και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε.»