Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση «Ανοικτό Κόμμα – Ανοικτό Βήμα», που διεξήχθη στην κεντρική αίθουσα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, υπό το συντονισμό του γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ, Χρήστο Ταραντίλη, με παρεμβάσεις από έξι μη κομματικές προσωπικότητες.

Ο επικεφαλής της εταιρίας Upstream Μάρκος Βερέμης μίλησε για τη νέα επιχειρηματικότητα τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να καλύψουμε 1.000.000 νέες θέσεις εργασίας και πως πρέπει στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν 10.000 νέες εταιρίες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις εταιρίες τεχνολογίας, που τα τελευταία τρία δύσκολα χρόνια όπως είπε αύξησαν κατά 17% το προσωπικό τους.

Για «αυριανισμό» κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Χωμενίδης, λέγοντας πως «ποτέ δεν θα ανεχόταν κάποιον σαν εμένα». Ο γνωστός συγγραφέας είπε ότι η οικογένειά του, παρόλο που προερχόταν από το ΕΑΜ, ψήφισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974 και το 1977, επειδή το έκρινε ως εθνική αναγκαιότητα. Ο κ. Χωμενίδης υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «την πιο παρωχημένη, μισαλλόδοξη και ανέμπνευστη εκδοχή της αριστεράς που έχει γνωρίσει ο τόπος» και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 'μια καρικατούρα της δεξιάς'».

Ανέφερε δε ότι του άρεσε ιδιαίτερα και τον βρίσκει σύμφωνο η αναφορά που έκανε προχθές στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης για την ανάγκη για «ανασύνταξη και παλιγγενεσία της μεσαίας τάξης».

Εκτίμησε ότι «η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σαρώσει στις εκλογές», τονίζοντας ωστόσο ότι «τα πραγματικά ζόρια θα αρχίσουν με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, είπε: «Όσο ζυγώνουν οι εκλογές, μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία θα έρθει κοντά σας. Στο χέρι σας είναι να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσετε την πατρίδα μπροστά. Καλή επιτυχία.»

Η καθηγήτρια φιλοσοφίας Βάσω Κιντή, που πήρε το λόγο στη συνέχεια για να μιλήσει για την παιδεία και την ανομία στα πανεπιστήμια, έκανε λόγο για «πνιγηρό κλίμα παρακμής και εξαθλίωσης» στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μίλησε για κυβερνητική «γενικευμένη ψευδολογία» που αποτελεί «κίνδυνο για τη δημοκρατία» και κάλεσε να σταθούν όλοι απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, ενώ επαίνεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την έμφαση που δίνει σε ζητήματα παιδείας.

Ο καθηγητής Πολυτεχνείου Μάνος Ματσαγγάνης μίλησε για τη φτώχεια και την κοινωνική συνοχή, ενώ ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος απηύθυνε ομιλία προς το συνέδριο με θέμα τον υπεύθυνο πατριωτισμό.

«Η Ελλάδα κάνει βήματα πίσω το τελευταίο διάστημα στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, υπερηφάνειας και αποτελεσματικότητας» υπογράμμισε ο Στρατηγός Κωσταράκος, που υποστήριξε ότι ο πατριωτισμός είναι «πάντα επίκαιρος και αναγκαίος».

«Να ξαναθυμηθούμε το συνδετικό ιστό που ένωνε πάντα τους Έλληνες και αυτός είναι ο πατριωτισμός, η αγάπη για την πατρίδα» είπε ο κ. Κωσταράκος, που μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίλησε μάλιστα με σκληρά λόγια για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας πως «η κυβέρνηση απεμπόλησε την ιστορία μας γιατί δεν πίστευε σε αυτή” και ότι “τη χαρακτηρίζει έλλειψη πατριωτισμού».

 Τελευταίος ομιλητής στο κομμάτι αυτό του συνεδρίου ήταν ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης, που επικεντρώθηκε στο δημογραφικό, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε.

«Η έννοια 'σχέδιο ανάκαμψης' πρέπει να εξειδικευτεί και επίσης κάποια πράγματα από αυτό το σχέδιο να είναι κτήμα όλης της χώρας» είπε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο κ. Πιερρακάκης, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση.

Η σύνθεση του πάνελ των ομιλητών αποτυπώνει και το άνοιγμα της ΝΔ προς την κεντροαριστερά: Ο κ. Χωμενίδης ήταν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η κα Κιντή υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, ο κ. Ματσαγγάνης υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το Ποτάμι και ο κ. Πιερρακάκης μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.