Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι αναφορές περί μακεδονικής γλώσσας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.

Εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ. 

Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα: αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

Με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Τσίπρας στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Μπόρουτ Πάχορ, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι «έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές» και δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι «οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματός τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία».

Μητσοτάκης: Ο Ζάεφ πανηγυρίζει και ο Τσίπρας παραμένει άφωνος

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του» και πρόσθεσε «ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς: Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών»

ΝΔ: Προκαλούν οι δηλώσεις Ζάεφ για τη «μακεδονική» γλώσσα

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε η ανακοίνωση της ΝΔ, ερρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα.

«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες, συνεχίζει η ΝΔ και καταλήγει:
 
«Και γι' αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα».

Παρέμβαση Νίμιτς

Παρέμβαση στη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και στον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, μετά τις δηλώσεις του πρώτου «περί διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στα ελληνικά σχολεία».

Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη αυτή, έρχεται τη στιγμή που η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που απαιτεί η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Η ελληνική κυβέρνηση επικοινώνησε αρχικά με τον κ. Νίμιτς, γνωρίζοντάς του τις πρόσφατες δηλώσεις και στη συνέχεια ο ειδικός διαμεσολαβητής έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί.

Οι εν λόγω δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως αντεπιχειρήματα κατά της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης της χώρας στο σκοπιανό κοινοβούλιο, παρεκκλίνουν από το κλίμα καθώς και τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει ως απαράβατη συνθήκη την εξάλειψη όλων των όρων του αλυτρωτισμου.