Στην «αναφορά» του Μεγάρου Μαξίµου καλούνται να βγαίνουν τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου κατόπιν σχετικής εντολής του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Θέλοντας να περιφρουρήσει την εικόνα της κυβέρνησης από επικοινωνιακές κακοτοπιές ή ζηµιογόνες αβλεψίες των στελεχών της, που µπορεί να τον εκθέσουν προσωπικά, ο Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να στέλνουν σε εβδοµαδιαία βάση στο γραφείo του ενηµερωτικά σηµειώµατα µε κάθε λεπτοµέρεια για τα πεπραγµένα τους και τις άµεσες προτεραιότητές τους.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι λόγοι που τον ανάγκασαν να επανέλθει µε τη γνωστοποίηση της σχετικής οδηγίας προς τους υπουργούς, τους αναπληρωτές τους και τους υφυπουργούς, είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξαν κρούσµατα ασυνεννοησίας σε σειρά σοβαρών ζητηµάτων, για τα οποία δεν είχε ο ίδιος γνώση ή ποτέ δεν κοινοποιήθηκαν στη γραµµατεία Συντονισµού του Μεγάρου Μαξίµου και τον επιβλέποντα τη λειτουργία του κυβερνητικού έργου, υπουργό Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκη.

Οργή

Το γεγονός ότι θέλει να υποβάλει τα µέλη της κυβέρνησης στο «καψώνι» της τακτικής αναφοράς των κινήσεων και των δράσεών τους στο προσωπικό του γραφείο στο Μέγαρο Μαξίµου σχετίζεται και µε έναν ακόµη λόγο… Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόµενο, που έχει εξοργίσει και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Οι κατέχοντες υπουργικούς θώκους έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο µεροληπτικών ή ρουσφετολογικών ενεργειών στις περιφέρειές τους, κάτι που τους καθιστά κυρίαρχους εν όψει της προεκλογικής διαδικασίας απέναντι στους ανθυποψηφίους τους. Υποτίθεται πως τέτοιου είδους αυτόνοµες στρατηγικές θα έπρεπε να µην εκδηλώνονται, από τη στιγµή που και ο ίδιος στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου είχε ζητήσει από τα µέλη του οργάνου να προσέχουν πώς συµπεριφέρονται.

«Από την εξουσία του λαού πηγάζει η δική µας ευθύνη. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάµε ποτέ. Στη βαριά καθηµερινότητά µας πρέπει πάντοτε να υπενθυµίζουµε στους εαυτούς µας ότι δίνουµε καθηµερινά εξετάσεις. Εξετάσεις αποτελεσµατικότητας αλλά και εξετάσεις ευπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης. Εξετάσεις ηθικής και πολιτικής ποιότητας. Αλαζονικές συµπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισµού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. ∆εν έχουν θέση στη δική µας κυβέρνηση», έλεγε χαρακτηριστικά.

Συγκεντρωτισμός

Συνεπώς, η υπαγωγή των «πρωτοβουλιών τους» σε ένα καθεστώς «ιδιότυπου δηµοκρατικού συγκεντρωτισµού», όπου ακόµη και τα «λιµά χαρτιά» της κυβερνητικής τους δράσης, δηλαδή οι «πελατειακές διευθετήσεις», θα πρέπει να τίθεται υπόψη του Μεγάρου Μαξίµου, είναι για τον πρωθυπουργό µια σοβαρή υπόθεση, δεδοµένου ότι το βλέµµα του είναι στραµµένο και στην επόµενη ηµέρα των εθνικών εκλογών, καθώς σε καµία περίπτωση δεν θα ήθελε να αξιοποιήσουν την επανεκλογή τους παράγοντες της εκτελεστικής εξουσίας που µπορεί να µην είναι µαζί του στο µέλλον. Βεβαίως, υπάρχουν και υποθέσεις που καταλήγουν µε προβληµατικό πρόσηµο στο Μέγαρο Μαξίµου, επειδή δεν είχε προηγηθεί η δέουσα συνεργασία και συνεννόηση για την επίλυσή τους µεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης.

Τέτοιο παράδειγµα είναι το θέµα της αντιµετώπισης των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα της προστασίας της πρώτης κατοικίας µετά τη λήξη του περίφηµου Νόµου Κατσέλη, για το οποίο δεν κατάφεραν να βρουν µια αξιόπιστη λύση τις προηγούµενες ηµέρες ο υπουργός Οικονοµίας, Γ. ∆ραγασάκης, µε τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, ∆. Λιάκο, γεγονός που ανάγκασε τον Αλ. Τσίπρα να αναθέσει τον χειρισµό του θέµατος στον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαµπουράρη. Ο τελευταίος εντός της εβδοµάδος αναµένεται να έχει κύκλο επαφών µε τις διοικήσεις των τραπεζών και µε τους συναρµόδιους υπουργούς, ώστε να βρεθεί µια προσωρινή λύση, ενδεχοµένως µε µια µίνι παράταση του Νόµου Κατσέλη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/12/2018