Ανελέητο συνεχίζεται το σφυροκόπημα τoυ Κινήματος Αλλαγής κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, σε όλα τα μέτωπα, από τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και τους πολίτες μέχρι το κλίμα σκανδαλολογίας και τη «βρόμικη» επίθεση κατά της Παράταξης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τελευταίο περιστατικό τη γνωστοποίηση της δικογραφίας για το C4I, με τον μάρτυρα που αναφέρεται στον Σημίτη, χωρίς μάλιστα να έχει προσκομίσει το παραμικρό για να στοιχειοθετήσει τις απόψεις του.

Η στρατηγική του σκληρού – «θεσμικού» ροκ που ακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αφού όχι μόνο αύξησε τη συσπείρωση του αλλά το σημαντικότερο αυξάνει και τα ποσοστά του.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα επιτελικά στελέχη του κόμματος φέρονται αποφασισμένα να πορευτούν το επόμενο διάστημα με βάση αυτήν τη στρατηγική, η οποία θα ενταθεί σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα, διαμηνύουν ότι τίποτα δεν θα αφήσουν να πέσει κάτω και προειδοποιούν την κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε μία «μονόφθαλμη Δικαιοσύνη».

Εξ ου και η σκληρή αντίδραση-ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ που απαξιώνει πλήρως την κατάθεση του πρώην γ.γ. Εξοπλισμών για το C4I, κάνοντας λόγο για άθλιες μεθοδεύσεις που πλήττουν τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, καταγελώντας, μάλιστα, «σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού παρακράτους τους», τα οποία «αποκαλύφθηκαν και θα πέσουν στο κενό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

Ηχηρή και αιχμηρή παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο Κώστας Σημίτης υπογραμμίζοντας ότι «είναι επικίνδυνο για τη χώρα ο δημόσιος βίος να σύρεται στο βούρκο της συκοφαντίας και της λασπολογίας ενώ η κρίση είναι ακόμα παρούσα».

Ταυτόχρονα, η ανάδειξη του ζητήματος με το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, με την εμπλοκή τριών πρώην υπουργών των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή (Παυλόπουλος, Πολύδωρας, Μαρκογιαννάκης) που αναμένεται να συντηρήσει στο πολιτικό προσκήνιο το Κίνημα Αλλαγής, είναι μόνο η αρχή μιας σκληρής αντεπίθεσης απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ξεχάσουν και να βάλουν την υπόθεση στα κομματικά συρτάρια και διαμηνύουν ότι θα περιμένουν τις ενέργειες της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και αν χρειαστεί θα επανέλθουν ενώ θα ζητούν καθημερινά από την κυβέρνηση να απαντήσει σε σχέση με τον επιλεκτικό χειρισμό των δικογραφιών.

Ενδεικτική μάλιστα του κλίματος που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια του νέου φορέα είναι η δήλωση του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Όθωνα, ο οποίος σχολιάζοντας το κλίμα σκανδαλολογίας τόνισε ότι «αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σε αντίθεση με εμάς, δεν έχουν τα κότσια να καθαρίσουν τα του οίκου τους, θα τους βοηθήσουμε εμείς. Θα τους ταράξουμε στη διαφάνεια».

Παράλληλα, με στόχο να «χτυπηθεί» το λεγόμενο και πολυδιαφημιζόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, στο μικροσκόπιο του νέου φορέα έχουν μπει διάφορες γκρίζες υποθέσεις που ήδη έχουν αρχίσει να αναδύονται στην επιφάνεια και έχουν οσμή σκανδάλου που, σύμφωνα με επιτελικά κομματικά στελέχη, θα πρέπει να απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι 15 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έβαλαν στο στόχαστρο το Υπουργείο Υγείας για την υπόθεση δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις εύνοιας. Οι «πράσινοι» βουλευτές ζήτησαν να διαβιβαστούν στη Βουλή και τα σχετικά έγγραφα από τον ΟΓΑ και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υγείας για να διαπιστωθεί ο τρόπος χειρισμού του κ. Πολάκη και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια ώρα, στο Κίνημα Αλλαγής προετοιμάζονται για τη μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή. Μια μικρή πρόγευση έδωσε η ανακοίνωση του νέου φορέα που χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό φτώχειας και λιτότητας, με τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει πως ο Τσίπρας παίρνει 10 από τον ελληνικό λαό και δίνει 1.

Στελέχη του κόμματος, μάλιστα, δηλώνουν ευθέως ότι δικός τους στόχος ως σοσιαλιστικό κόμμα, είναι η αντιμετώπιση αυτής ακριβώς της φτωχοποίησης των πολιτών που γίνεται από επιλογή με αποκλειστικό γνώμονα την επίτευξη θηριωδών πλεονασμάτων.

Στο μεταξύ, με την αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχει ξεκινήσει, στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται σε εγρήγορση και πλήρη εκλογική ετοιμότητα.
Άλλωστε, στον νέο φορέα θεωρούν τις επικείμενες εκλογές, στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, ιδιαιτέρως σημαντικές για την πορεία και το μέλλον του εγχειρήματος αλλά και ένα crash test εν όψει των εθνικών εκλογών.

Βασικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι οι υποψήφιοι του Κινήματος Αλλαγής να επικρατήσουν σε πολλές πρωτεύουσες νομών σε όλη την Επικράτεια αλλά και να περάσουν τους αντίστοιχους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, επιτελικά στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν ότι το κυβερνών κόμμα, λόγω αδυναμίας να βρει πρόσωπα με μεγάλη απήχηση στις τοπικές κοινωνίες, έχει ρίξει «λευκή πετσέτα» και τρέχει να κρυφτεί πίσω από τους υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να απαλύνει τις εντυπώσεις της εκκωφαντικής ήττας που θα υποστεί.

Με αφορμή, μάλιστα, τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για συνάντηση στελεχών του Κινήματος Αλλαγής Θεσσαλονίκης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συνεργασία ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές» ενώ σε ό, τι αφορά το ενδιαφέρον που δείχνει για την υποψηφιότητά του ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης από το Κίνημα Αλλαγής σημειώνουν πως δεν τίθεται θέμα, καθώς η επιλογή του κόμματος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο κ. Παπαστεργίου και δεν συζητούν οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα.

7 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Εν τω μεταξύ, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Ψηφοδελτίων Αυτοδιοίκησης ανακοινώθηκαν οι πρώτοι 7 υποψήφιοι δήμαρχοι, εκ των οποίων οι 6 είναι εν ενεργεία δήμαρχοι, που θα στηρίξει επισήμως το Κίνημα Αλλαγής ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται νέο μπαράζ ανακοινώσεων για χρίσματα και στηρίξεις.

Όσον αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μη διεκδικήσει τρίτη θητεία αναδεικνύεται για το Κίνημα Αλλαγής σε γρίφο για δυνατούς λύτες, καθώς θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρει μια υποψηφιότητα με ισχυρά χαρακτηριστικά που μπορεί να κερδίσει τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Το πρώτο όνομα που βρίσκεται στο τραπέζι των επιλογών είναι της Εύας Καϊλή, η οποία φέρεται να πιέζεται να κατέβει υποψήφια, αφού έχει ρεαλιστικά τις περισσότερες πιθανότητες να κόψει πρώτη το νήμα και μαζί της ο νέος φορέας να πιστωθεί μια μεγάλη νίκη.

Η κα Καϊλή από την πλευρά της τηρεί στάση αναμονής, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, πριν λάβει την τελική της απόφαση. Παρ’ ότι αναφέρει πως επιθυμία της παραμένει να είναι ξανά υποψήφια για την Ευρωβουλή, σε πρόσφατη δήλωσή της άφησε μια χαραμάδα ανοικτή λέγοντας ότι θα κοιτάξει να δει τι επιλογές υπάρχουν μπροστά και τι θέλει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και θα ανακοινώσει την απόφασή της.

Σε περίπτωση που το σενάριο Καϊλή δεν ευδοκιμήσει, λόγω υποψηφιότητάς της στις εθνικές ή τις ευρωεκλογές, το Κίνημα Αλλαγής προσανατολίζεται στο να στηρίξει το δίδυμο Βούγια – Νυφούδη, οι οποίοι έχουν δηλώσει παρόντες στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Την παράταξη «Πολύχρωμη πόλη» των Βούγια και Νυφούδη θα στηρίξει, όπως όλα δείχνουν, και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς ο δεύτερος προέρχεται από τις τάξεις του Ποταμιού.

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σπηλιόπουλου -πρόσωπο με αμιγώς εκσυγχρονιστικές αναφορές- για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που κατεβαίνει κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του Κινήματος Αλλαγής και νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.

Υπενθυμίζεται ότι η στήριξη του Απόστολου Κατσιφάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στους κόλπους των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής, ιδίως από στελέχη που δεν θέλουν παρτίδες με το κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σπηλιόπουλος προχωρά στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του και μάλιστα έχει προσεγγίσει πρόσωπα που ανήκουν σε διάφορους πολιτικούς χώρους ενώ στο πλευρό του βρίσκονται αρκετά στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ, μέλη των τοπικών Νομαρχιακών Επιτροπών, πρώην αυτοδιοικητικοί από τον Δήμο Πατρέων αλλά και πρόσωπα τα οποία στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας είχαν λάβει μέρος με τον συνδυασμό του Θύμιου Σιώκου.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ

Στο μεταξύ, το Κίνημα Αλλαγής στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που του προσδίδουν «πρωταγωνιστικό ρόλο». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να συναντηθεί διαδοχικά με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καταβάλλοντας προσπάθεια να επανέλθει η ηρεμία στους κόλπους της Εκκλησίας μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από το «ιερό» deal του Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, η οποία επικεντρώνεται στη μισθοδοσία των κληρικών.

Στη συνάντησή της με τον Ιερώνυμο η Φώφη Γεννηματά τού εξέφρασε τη στήριξή της στα δικαιώματα των κληρικών και του ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ζητήσει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής που θα συζητήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων και οπωσδήποτε με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των απλών ιερέων. Κάτι που έγινε πράξη την Παρασκευή με την επιστολή που έστειλε η επικεφαλής του κόμματος στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κινήματος Αλλαγής διαμόρφωσαν την αντίληψη πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεγάρου Μαξίμου – Αρχιεπισκοπής για τα θέματα της θρησκευτικής ουδετερότητας. Μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τούς έδωσε και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, τις οποίες έδωσε και στον Αλέξη Τσίπρα, αναμένοντας την απάντησή του.

Το πρωί του Σαββάτου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τον ενημέρωσε για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ να συσταθεί ειδική διακομματική επιτροπή της Βουλής, «που θα αναζητήσει κοινά αποδεκτές λύσεις, για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας πάντα με σεβασμό στο διακριτό ρόλο».

«Κατά την άποψή μας καμία συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου», δήλωσε η κ. Γεννηματά.

Νωρίτερα κατά την υποδοχή στο Πατριαρχικό γραφείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του Πατριαρχείου για την επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά, και έκανε αναφορά στον αείμνηστο πατέρα της Γιώργο Γεννηματά, ευχόμενος να είναι αιωνία η μνήμη του και πάντα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας να έχει μια εξέχουσα θέση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στον διαδικτυακό «αέρα» βρίσκεται η νέα μοντέρνα και πρωτοποριακή ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής.

Διατρέχοντας κανείς το site», στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinimaallagis.gr, τα μέλη, οι φίλοι, οι ψηφοφόροι του κόμματος, καθώς και όλοι οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις, τις θέσεις, τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του κόμματος, να διαβάσουν συνεντεύξεις ενώ στην κατηγορία «Multimedia» μπορούν να δουν φωτογραφίες και βίντεο από εκδηλώσεις και δράσεις του νέου φορέα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί».