Για το τελευταίο της συνέδριο πριν από τις εκλογές ετοιμάζεται η Νέα Δημοκρατία, βάζοντας όλο τον κομματικό μηχανισμό σε διάταξη εκλογικής μάχης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζει τις τελευταίες ημέρες εντατικά το 12ο τακτικό του συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 14-15-16 Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στα Σπάτα. Το ανώτατο συλλογικό όργανο της Ν.Δ. θα συνεδριάσει για τελευταία φορά πριν από τις τέσσερις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές εκλογές) και βούληση της ηγεσίας είναι να δοθεί μέσα από αυτό το σύνθημα της ενότητας και της νίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικός στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να συνεχίσει την πολιτική του «θετικού αφηγήματος» που έχει υιοθετήσει, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την τακτική πόλωσης που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν σκοπεύει να παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά θέλει ο ίδιος να θέτει τη δική του ατζέντα στον δημόσιο διάλογο.

Από το βήμα του συνεδρίου θα εκφωνήσει μια οραματική ομιλία και θα παρουσιάσει πώς θέλει να δει την Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια. Θα αναπτύξει το όραμά του για την Ελλάδα «της επόμενης ημέρας», που θα παράγει περισσότερο, που θα έχει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους και στην οποία ο ένας θα σέβεται την ελευθερία του άλλου. Ανάμεσα στους κεντρικούς άξονες της διπλής παρέμβασής του (μία στην έναρξη και μία στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου) θα περιλαμβάνονται σίγουρα η οικονομία -με τα μέτρα για την επανεκκίνησή της που θα υλοποιήσει η Ν.Δ.-, η συνταγματική αναθεώρηση και η κοινωνική συνοχή, με ένα πλήθος στοχευμένων παρεμβάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δείξει παράλληλα ότι η Ν.Δ. απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, αποδομώντας το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί «ελίτ». Θα θέσει συγκεκριμένους και δεσμευτικούς για τον ίδιο και τη μελλοντική κυβέρνησή του στόχους, ώστε να μπορούν να τον κρίνουν οι πολίτες βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, στον τομέα των οικονομικών δεικτών, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε, όπως επισημαίνει συνεργάτης του, να παρουσιάσει συγκεκριμένο στόχο για την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ελληνικό ΑΕΠ, ο οποίος θα επιτευχθεί μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. «Συνολικά, οι προγραμματικοί άξονες, που έχει ήδη παρουσιάσει ο πρόεδρος του κόμματος, θα γίνουν στο συνέδριό μας πιο συγκεκριμένοι και πιο δεσμευτικοί», επισημαίνει ο ίδιος συνεργάτης.

Στο συνέδριο θα τεθούν επίσης προς ψήφιση ορισμένες αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη με τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Επίσης, θα εγκριθεί και τυπικά το νέο έμβλημα της Ν.Δ. που παρουσιάστηκε πρόσφατα, στα 44α γενέθλιά της, ενώ θα εκλεγούν τα 150 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, που δεν είναι ex officio (όπως οι βουλευτές, περιφερειάρχες κ.λπ.). Η εκλογή της νέας Π.Ε. θα σηματοδοτήσει και την ανανέωση στο κόμμα, που θα συνεχιστεί μετά το συνέδριο με την αντικατάσταση των γραμματέων που θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Τον περασμένο Μάιο, εξάλλου, διεξήχθησαν οι εσωκομματικές εκλογές στις τοπικές και νομαρχιακές «γαλάζιες» οργανώσεις, στις οποίες, πέρα από τους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των ΔΗΜΤΟ και των ΝΟΔΕ, αναδείχθηκαν και 1.000 νέοι σύνεδροι που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του κόμματος.

Εκτός από την κεντρική αίθουσα της ολομέλειας όπου θα γίνονται οι ομιλίες, θα διεξαχθούν και αυτήν τη φορά παράλληλες εκδηλώσεις σε διπλανές αίθουσες, μια καινοτομία του κ. Μητσοτάκη που δοκιμάστηκε με επιτυχία στο 11ο Συνέδριο της Ν.Δ. Αυτήν τη φορά, το παράλληλο πρόγραμμα θα είναι πιο «μαζεμένο» και θα επικεντρωθεί στα ζητήματα που προκαλούν σήμερα τον φόβο των πολιτών για το μέλλον, όπως είναι τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό κ.ά.

Πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συμβολίζοντας την ενότητα και την ομοψυχία του κόμματος στον δρόμο για τις τετραπλές κάλπες. Τα μέλη της επιτροπής που «τρέχει» οργανωτικά το συνέδριο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες (επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί η οργανωτική επιτροπή), ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λ. Αυγενάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κ. Τσιάρας, ο σύμβουλος του προέδρου Θ. Νέζης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, Στ. Πέτσας, η εκπρόσωπος Τύπου Μ. Σπυράκη, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Ν. Παπαθανάσης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κ. Δέρβος, ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τ. Θεοδωρικάκος, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Χρ. Ταραντίλης, ο γραμματέας Οργανωτικού, Στ. Κονταδάκης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Κ. Ζούλας, και η αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Κ. Κάπη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/12/2018