Οι αυτοδιοικητικές εξελίχθηκαν σε «πονοκέφαλο» ελλείψει στελεχών-εθελοντών που θα πέσουν στη μάχη, οι έρευνες ακόμα και ξένων ΜΜΕ για τις ευρωεκλογές προβλέπουν συντριβή, οι εγχώριες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν αναστροφή του κλίματος με τις παροχές και τα επιδόματα.

Όλα αυτά οδηγούν το Μαξίμου στην αναζήτηση μιας νέας στρατηγικής ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το σηματοδότησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι πολίτες καλό θα ήταν να πάθουν αμνησία, να διαγράψουν τα 3,5 χρόνια του τέταρτου μνημονίου, των capital controls, των θηριωδών πλεονασμάτων, των συντάξεων που κόπηκαν από το νόμο Κατρούγκαλου, των φεσιών που μήνα με το μήνα αυξάνονται και να επικεντρωθούν στις «πρώτες 100 αντιμνημονιακές μέρες».

Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του περί 4ου μνημονιου που θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία αν γίνει κυβέρνηση. Ούτε βεβαίως ότι ταύτισε την Αξιωματική Αντιπολίτευση με το ΔΝΤ και χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη «alter ego του Πολ Τόμσεν». Το έκανε ο Τσίπρας που εφάρμοσε κατά γράμμα όλες τις επιταγές του Ταμείου.

Κατά τα άλλα, η λογική των παροχών-επιδομάτων θα συνεχιστεί -όπως όλα δείχνουν- και στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019, σε λίγες μέρες στη Βουλή. Κατά πληροφορίες, προτίθεται να ανακοινώσει και άλλα θετικά μέτρα, όπως τη μόνιμη χορήγηση «13ης σύνταξης ή μισθού» σε όσους δικαιούνται τώρα το κοινωνικό μέρισμα.

Εν όψει και των εκλογών, που ίσως έρθουν πιο κοντά με τόσες παροχές, το Μαξίμου θα επιστρέψει στη γνωστή κλασσική συνταγή του αντιμνημονίου με «κορώνες» κατά του ΔΝΤ, κάνοντας... Αντιπολίτευση στη ΝΔ για ένα φανταστικό σκληρό πρόγραμμα.