Ασφυκτικό pressing από ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής δέχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή όσον αφορά τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με την ELFE συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη και τις καταγγελίες περί εμπλοκής του ίδιου και 5 ακόμα υπουργών.

Κατά τη συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για την ΔΕΗ, οι βουλευτές των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν πήραν απαντήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος περιορίστηκε να τους πει ότι το λεγόμενο σκάνδαλο είναι ανύπαρκτο, χωρίς ωστόσο να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους. 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Σταθάκη να παράσχει σαφείς εξηγήσεις για τα αναφερόμενα στη σχετική δικογραφία και τις καταγγελίες του μέχρι πρότινος Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου, πως οι ενέργειες για τις οποίες διώκεται ήταν σε γνώση 6 υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως του ίδιου του κ. Σταθάκη και των Α. Φλαμπουράρη και Γ. Δραγασάκη.

«Υπάρχει δίωξη και δημόσια τοποθέτηση του κ. Κιτσάκου ότι έπαιρνε οδηγίες γι' αυτή την παράνομη ενέργεια από 6 υπουργούς και δεν μπορεί να κουνάτε το δάχτυλο στη ΝΔ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, ζητώντας απαντήσεις στα δημοσιεύματα περί επιχείρησης παράνομης ανταλλαγής των χρεών της ELFE με δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος ακίνητα της ΔΕΠΑ και την αποτίμησή τους στα 90 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρία έναντι 9 εκ. ευρώ που είχαν αποτιμηθεί παλαιότερα.

Στο θέμα παρενέβη και ο Γιάννης Μανιάτης εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο λεηλασίας της ΔΕΠΑ που αποτελεί «κραυγαλέο σκάνδαλο» και για το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά.

«Όταν είναι ένα κραυγαλέο σκάνδαλο, έχει ασκηθεί δίωξη και βοά η κοινωνία για στημένο παιχνίδι με τον Λαυρεντιάδη για να ανταλλάξουν χρέος 80 εκ. έναντι ακινήτων αξίας 9 εκ., ρωτώ την κυβέρνηση και την Δικαιοσύνη: η δίωξη δεν χρειάζεται εμπλουτισμό και μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου; Δεν αισθάνεται την υποχρέωση να απαντήσει η κυβέρνηση;». Μάλιστα συνέδεσε το θέμα με τον χειρισμό της υπόθεσης C4I και την στοχοποίηση Σημίτη «διότι κάποιος καταδικασμένος είπε ότι μπορεί να ξέρει ο Σημίτης, ο πρωθυπουργός της ΟΝΕ και των μεταρρυθμίσεων». «Ο φάκελος αυτός ήρθε αμελητί στην Βουλή αλλά ο φάκελος που εμπλέκει πέντε υπουργούς και το Μέγαρο Μαξίμου δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το ίδιο. Η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την υποχρέωση να δώσει μια απάντηση για το κραυγαλέο σκάνδαλο;», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης..

Παρά τον καταιγισμό πυρών ο κ. Σταθάκης αρνούνταν να απαντήσει, προκαλώντας τη μήνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Νίκου Δένδια, ο οποίος είπε ότι «μετά από τρεις ερωτήσεις μας ο υπουργός απαντάει “περιμένετε θα έρθω την άλλη εβδομάδα να σας πω γι’ αυτό το θέμα”…».

«Αυτή είναι η απάντηση υπουργού κυβέρνησης που ως κύριο πολιτικό εργαλείο και όπλο επικαλείται την ηθική υπεροχή έναντι των άλλων. Το θέμα της ΔΕΠΑ έχει γίνει σε σειρές το έχουμε κάνει Netflix», συμπλήρωσε.

Αντί για απαντήσεις ο Γιώργος Σταθάκης έδωσε νεο κοινοβουλευτικό ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα,όπου δεσμεύθηκε ότι θα συζητηθεί η επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα