Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι μαθητικές καταλήψεις που γίνονται ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Το κύμα μάλιστα των καταλήψεων «φουντώνει» καθημερινά με δεκάδες σχολεία από τη Βέροια έως την Ανατολική Αττική να βρίσκονται υπό κατάληψη. 

Το ζήτημα των μαθητικών καταλήψεων πυροδότησε χθες αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν πυρά.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είπε ευθέως πως φασιστικά στοιχεία υποκινούν τις κινητοποιήσεις των μαθητών, ενλω σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το υπουργείο Παιδείας καταλόγισε «αφωνία» στη Νέα Δημοκρατία.

«Ο Κώστας Γαβρόγλου, πριν από δύο μέρες με δημόσια τοποθέτησή του, έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να πάρουν θέση για τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν το έκανε» επισημαίνει το υπουργείο και συνεχίζει: «Δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη η ‘αφωνία’ της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για διγλωσσία στο θέμα.

«Τι θα έχουμε τώρα; Τις καλές αριστερές καταλήψεις και τις κακές καταλήψεις όσων δεν σας βολεύουν; Θυμάστε τον χαμό που έγινε όταν ο μαθητής είχε μουτζώσει τους επισήμους; Τότε εσείς μιλάγατε για το νεολαιίστικο κίνημα που φουντώνει. Με ποιο ηθικό δικαίωμα τους κρίνετε σήμερα; Τότε ήταν καλό το κίνημα και τώρα, που κάνουν καταλήψεις για την Μακεδονία, είναι κακό; Έχουμε δηλαδή τις καλές αριστερές καταλήψεις και τις κακές άλλες;», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις καταλήψεις. « της αρχής είμαστε κατά των καταλήψεων. Δεν θέλουμε κλειστά σχολεία και ανοικτά φροντιστήρια. Παραμένουμε απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο καθένας μπορεί να κινηθεί όπως θέλει, αλλά δεν θέλουμε κλειστά σχολεία» τόνισε και έκανε λόγο για άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα δημόσια και ιδιωτικά: «επηρεάζει τα παιδιά των δημοσίων σχολείων και όχι των ιδιωτικών, που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις. Υπάρχει διαφορά ταχύτητας».

Από την πλευρά της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε «βαρύτατο ολίσθημα» τη στάση που τήρησε η Ν.Δ. σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του βουλευτή της Χ.Α.

«Μετά την προκλητική τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής ζήτησα από τους εκπροσώπους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, να αποκρούσουν εντός του κοινοβουλίου, αυτή την επικίνδυνη παρέμβαση διότι προετοιμάζει την προσπάθεια διείσδυσης της Χρυσής Αυγής και προετοιμάζει και την αλλοίωση της αγάπης για την πατρίδα που αισθάνονται οι Έλληνες μαθητές. Οι περισσότεροι κατάλαβαν αυτά τα ζητήματα και απάντησαν. Δεν το κατάλαβε, ως δια μαγείας η Ν.Δ.» επισήμανε η κ. Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές πάντως η «Νέα Δημοκρατία είναι κάθετη αντίθετη στις καταλήψεις και αποδοκιμάζει σε όλους τους τόνους όσους τους υποκινούν ή τις ενθαρρύνουν» ενώ τόνιζαν χαρακτηριστικά πως «Δεν θα γίνουμε ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Χρυσή Αυγή».

Εν μέσω αντιπαράθεσης το μαθητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Την ίδια ώρα ένταση επικρατεί στον μαθητικό χώρο για τις καταλήψεις 

Η κατάσταση είναι ανησυχητική εξαιτίας του κλίματος διχασμού που καλλιεργείται μεταξύ των μαθητών, αλλά και της προσπάθειας να πολιτικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις.

Η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας» έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια κόντρα στις καταλήψεις. «Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας»

Συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια

Σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία, καλεί όλους τους μαθητές, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας», «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».

«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας» αναφέρει η "Πρωτοβουλία" σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook, στην οποία σημειώνεται:

«Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

Δύο μαθητικές συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Δύο μαθητικές συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία είναι προγραμματισμένες για σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Μία συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη στις 11.00 μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου και η δεύτερη την ίδια στην πλατεία Λευκού Πύργου.