Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και σε ήπιους τόνους μέχρι στιγμής ξεκίνησε η «μάχη» του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο Δημήτρης Βέττας παίρνοντας το λόγο, από την πλευρά της κυβέρνησης κινήθηκε στην γραμμή του Μαξίμου αναφερόμενος στον πρώτο μετά μνημονιακό προϋπολογισμό.  

«Ο κρατικός προϋπολογισμός  ήταν και είναι ένας και μοναδικός, δεν υπήρχαν δύο σενάρια και  κακώς καταναλώθηκε τόσος χρόνος γι’ αυτό το θέμα. Σκοπός  της αντιπολιτικής ήταν να κερδίσει ένα μήνας τρομολαγνείας για το αν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων αλλά και ένα σημαντικό μέρος αντιμέτρων το οποίο θα εφαρμοστεί το 2019 ενώ το σύνολό τους θα εφαρμοστεί μέχρι το 2022.

Η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων, πετυχαίνει τους στόχους της για τέταρτο συνεχές έτος, βελτιώνει τα μακροοικονομικά της στοιχεία», συμπλήρωσε. 

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας, καμουφλαρισμένο με παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης.

«Ο πρώτος  προϋπολογισμός σας ήταν της αυταπάτης, ο δεύτερος των  ιδεοληψιών, ο τρίτος του στεγνώματος της οικονομίας, ο τέταρτος νέομνημονιακος, αντιαναπτυξιακός, καταρτισμένος σε περιβάλλον αφαίμαξης της οικονομίας, καμουφλαρισμένος με παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Ο Προϋπολογισμός δεν απευθύνεται στο ύψος των αναγκών της χώρας, αντιμετωπίσει την οικονομία και την προοπτική της μυωπικά, κυριαρχείται από ταξικές στοχεύσεις , δεν δίνει  σταθερό βήμα στην αναγκαία εθνική στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά.    

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις σχολίασε ότι η περικοπή ήταν αχρείαστη υπενθυμίζοντας ότι δεν περιλαμβανόταν  στο τρίτο πρόγραμμα «Είναι επιλογή της το 2019 να μην υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των πολυδιαφημιζόμενων αντίμετρων  όπως είναι η δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης, η επιδότηση της συμμετοχής ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, οι επενδύσεις σε υποδομές του πρωτογενή τομέα και πολλά άλλα», υπογράμμισε.  

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής  Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος υπογράμμισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2019, με 7 δισ. πλεόνασμα, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της υπερφορολόγησης και των περικοπών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ενσωματώνει σωρευτικά όλα τα μέτρα ύψους 20 δισ., φόρους και περικοπές του 3ου αχρείαστου και επαχθέστερου μνημονίου και του λεγόμενου 4ου μνημονίου (Ν. 4472/17 Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

Τέλος, ο Γ. Αμυράς είπε: «Πέρσι τέτοια εποχή ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι φέτος θα έχουμε τόσες πολλές επενδύσεις που θα πρέπει να τις περνάμε από φίλτρο προκειμένου να επιλέγουμε τις πιο αποδοτικές. Και ακόμη περιμένουμε.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 7,9% και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο 0%... Φαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος αντί για φίλτρο στις επενδύσεις έβαλε μονωτικό στοπ».