Σε διψήφιο νούμερο κινείται κατά μέσο όρο η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών, στις οποίες έχουν «ενσωματωθεί» και οι τελευταίες εξελίξεις με την Εκκλησία, το «σώσιμο» των συντάξεων, η σκανδαλολογία με αιχμή το «δόγμα Πολάκη», αλλά και το μπαράζ προσλήψεων και επιδομάτων.

Στη δημοσκόπηση της Public Issue, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 16,5%. Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα από 6 έως 11 Νοεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,5%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο, ενδεχομένως και εξαιτίας της απόπειρας διεμβολισμού του από το κυβερνών κόμμα. Εδραιώνεται, ευδιάκριτα, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5% και κατόπιν η Χρυσή Αυγή με 7%.

Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή.

Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΙ, η διαφορά βρίσκεται στο 9,5%. Ειδικότερα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λαμβάνει 31,5% σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει το 22%. Από εκεί και πέρα, το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνει 8% ενώ η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 7,5% και το ΚΚΕ στο 6,5%. Εκτός Βουλής μένουν η Ένωση Κεντρώων με 2% καθώς και το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ με 1,5%.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι όμως το γεγονός ότι οι πολίτες, σύμφωνα πάντοτε με τα ευρήματα, δεν επηρεάζονται από τον καταιγισμό υποθέσεων σκανδάλων που έρχονται «τυχαία» στο φως της δημοσιότητας και αφορούν κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Το 43% απαντά ότι επηρεάζεται ελάχιστα έως καθόλου και μόλις το 10% απαντά ότι επηρεάζεται λίγο.

Ακόμα εντυπωσιακότερο είναι το εύρημα για το αν οι προσλήψεις επηρεάζουν την πρόθεση ψήφου: Το 64% απαντά αρνητικά. Χαρακτηριστικοί οι επόμενοι δύο πίνακες:

Αυτό όμως που φαίνεται να ανησυχεί και να επηρεάζει τους πολίτες είναι η γενικότερη εικόνα ανομίας που παρατηρείται στην κοινωνία. Ακόμα και οι πολίτες που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 δεν δείχνουν καθόλου ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο θέμα της τάξης.

Χαρακτηριστικοί οι δύο πίνακες: