Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για την Εκκλησιαστική Περιουσία ήταν τελικά «πρόθεση» -όπως είχε σπεύσει σχεδόν αμέσως να πει ο Αρχιεπίσκοπος- και σε αυτό έμεινε. Μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων εντός της Ιεράς Συνόδου, αλλά και από τους απλούς ιερείς, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος καλεί τις ημέρες τους κληρικούς για να τους ενημερώσει -ενδεχομένως και να τους καθυσηχάσει- για το μισθολογικό.

«Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, όταν ρωτήθηκε χθες βράδυ για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα.

Η «κόκκινη γραμμή» που έχει τεθεί από τους περισσότερους μητροπολίτες για τη μη αλλαγή του μισθολογικού ήταν μοιραία για το θάψιμο -τουλάχιστον για την ώρα- της όποιας συμφωνίας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της καταφεύγει στη γνωστή τακτική της αλλαγής τροπαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αρνήθηκε ότι έκανε προαναγγελία 10.000 προσλήψεων στη θέση των ιερεών που θα έφευγαν από το μισθολόγιο, μιλώντας για την πάγια θέση της κυβέρνησης «1 πρόσληψη ανά 1 αποχώρηση». Κατηγόρησε, μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θέλουν προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά απολύσεις.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποσχέθηκε διάλογο για όλα τα ζητήματα. «Θα νομοθετήσουμε το προσεχές διάστημα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει βιασύνη ούτε πίεση. «Δεν πρόκειται να απολυθεί ούτε ένας κληρικός, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου» διαβεβαίωσε.

Πάντως, φαίνεται ότι αυτό που έκαψε τη συμφωνία ήταν η βιασύνη του κ. Τζανακόπουλου να εξαγγείλει τις 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, έστω και αν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το αρνήθηκε.

Ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το είπε σχεδόν καθαρά: Αφού υπενθύμισε το αυτονόητο, ότι το deal δεν ισχύει παρά μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία χωρίς εξαίρεση, τόνισε ότι το θέμα «κάηκε» από τις προσλήψεις Τζανακόπουλου.

Ο κ. Χρυσόστομος άφησε πάντως αιχμές και για όσους βιάστηκαν να ανοίξουν θέμα διαδοχής στην Ιεραρχία. Θεμιτή η φιλοδοξία, είπε με νόημα. Ίσως από εκεί έπιασε το νήμα ο κ. Ιερώνυμος και ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει τελευταίος...