Την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο παρουσιάζει, με νέα έρευνα που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Η έρευνα της εφημερίδας στηρίχθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και τα εκλογικά αποτελέσματα σε χώρες-μέλη της ΕΕ από το 1998 μέχρι το 2018, ενώ πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια δεκάδων επιστημόνων από χώρες της Ευρώπης.

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά νούμερα: Πριν από δύο δεκαετίες, τα λαϊκιστικά κόμματα εξασφάλιζαν ένα 7% των ψήφων. Σήμερα έχουν φτάσει στο 25%, δηλαδή ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους τα προτιμά.

Ο Guardian αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αριστερόστροφου λαϊκισμού τους Podemos στην Ισπανία που γεννήθηκαν από το κίνημα των Αγανακτισμένων. Στην Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδικό κόμμα που έφτασε -όπως αναφέρει- να γίνει κυβέρνηση με 36% το 2015.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον και διδακτικό στοιχείο: Η αντίστροφη πορεία λαϊκιστικών κομμάτων όταν γίνουν εξουσία: Στο Βέλγιο οι Φλαμανδοί εθνικιστές έχουν μπει στην κυβέρνηση -ενδεχομένως και από ανάγκη να σχηματιστεί μία- με αποτέλεσμα να «μαλακώσουν» το λόγο τους και φυσικά να χάσουν επιρροή.

Στη Φινλανδία το κόμμα Finns πήρε 19% το 2011, έπεσε ελαφρώς στο 17,5% το 2015 και μπήκε στην κυβέρνηση. Από τότε όμως διασπάστηκε. Η εξουσία βλάπτει αυτού του είδους τις πολιτικές δυνάμεις, αφού μοιραία τις παρασύρει στην πολιτική φθορά ή τις  προσγειώνει ανώμαλα: ο ΣΥΡΙΖΑ -λέει ο Guardian- έχει χάσει τα παλιά του ποσοστά.