Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί κορυφαία θεσμική διαδικασία και προνόμιο της Βουλής» αλλά που απαιτεί «Ευρύτερες συνθέσεις, συνενώσεις και έναν καταστατικό χάρτη για να πραγματοποιηθεί. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν τηρούνται στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καθώς διανύουμε προεκλογική περίοδο και δεν υπάρχουν δημιουργικές συνθήκες ούτε πολιτική ομαλότητα».


«Η κυβέρνηση διχάζει και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα» συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Τσίπρας αν και συνεναιτικός σήμερα, πρόσφατα προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη. Ξέρετε, τον τόνο στην πολιτική αντιπαράθεση τον δίνει η κυβέρνηση».


Αναφερόμενος στην αναθεώρηση καθ’ αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χρησιμοποιεί την αναθεώρηση ως εργαλείο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει με την πολιτική των μνημονίων καθώς το επιτόκιο δανεισμού όντας στο 4,5%, πρακτικά κρατάει τη χώρα εκτός αγορών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε διερωτώμενος εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας σε περίπτωση που κάποιοι από τους βουλευτές του συμφωνήσουν με τις προτάσεις της ΝΔ αφού «στα ζητήματα της αναθεώρησης δε έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Θα υπάρχουν βουλευτές σας που θα συμφωνήσουν με εμάς;»

«Το κείμενό σας έχει προτάσεις ατελέσφορες, όπως οι επί εξάμηνο ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Έχει όμως και μία ευθέως διαλυτική πρόταση. Την καθιέρωση της «μόνιμης Απλής Αναλογικής». Ενός συστήματος, δηλαδή, που ξέρετε ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «χρειάζεται πραγματικό θράσος να εισηγείστε εσείς τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όταν ο ίδιος θα μείνετε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε διεθνώς την έννοια του δημοψηφίσματος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης. του ΠΑΣΟΚ.

Τα βέλη του όμως έστρεψε και προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, αφού «το 2006 η προσπάθεια αναθεώρησης ήταν αδιάφορη αν και είχε ξεκινήσει με προσδοκίες». Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος σχετικά με το άρθρο 86. (πρόκειται για το επίμαχο άρθρο περί ευθύνης υπουργών) Τότε ο κ. Λοβέρδος και το ΠΑΣΟΚ είχε υπαναχωρήσει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντίπαλους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως με την πρότασή της ΝΔ, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα επιλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θέλουν στην κυβέρνηση, αλλά και ποια κατεύθυνση επιθυμούν για το νέο Σύνταγμα.

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση της ΝΔ για τη Συνατγματική Αναθεώρηση η οποία, όπως είπε, είναι είναι προοδευτική και συνεπής με τις αξίες η ΝΔ. «Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη, και ενισχύει την αξιοπιστία», τόνισε επιπροσθέτως ο αρχηγός της ΝΔ.