Ιδιαίτερα αιχμηροί, αλλά με τεκμήρια έναντι της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου εμφανίζονται με δηλώσεις τους στα «Π» μητροπολίτες και κληρικοί, δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά το «θολό» μέχρι στιγμής πακέτο μέτρων διευθέτησης των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, που ανακοινώθηκε προ ημερών. Μητροπολίτες και εκπρόσωποι κληρικών μιλούν για μια συμφωνία «έωλη», με πολλές ασάφειες, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, ενώ την ίδια ώρα ιεράρχες πιο μετριοπαθείς διατυπώνουν τον προβληματισμό τους, επισημαίνοντας κινδύνους, εκφράζοντας αμφιβολίες και επιφυλάξεις για την κατεύθυνση της συμφωνίας και ζητώντας ενημέρωση και βελτιώσεις.

Για μια συμφωνία ετεροβαρή κάνει λόγο ο μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναρωτιέται γιατί πρέπει η Πολιτεία να πάρει το μισό μέρος από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Η συμφωνία θέτει πολλά θέματα και χρειάζονται νομική γνώση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όχι μισαλλοδοξίες, φανατισμοί, ιδεοληπτικές καταστάσεις. Υπήρχε ενδεχομένως σε επίπεδο κορυφής μια συζήτηση, αλλά δεν υπήρχε μια συναπόφαση των κρισίμων οργάνων που έχει η Εκκλησία για τη διοίκησή της. Ξέρετε, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος δεν είναι μονοκράτωρ στο συνοδικό σύστημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά είναι ο πρώτος μεταξύ των ίσων. Οσον αφορά στην κοινή προσπάθεια για την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, νομίζω ότι είναι μια λεόντειος συμφωνία εις βάρος της Εκκλησίας. Η Εκκλησία βάζει όλη την περιουσία της, η Πολιτεία τι βάζει; Γιατί θα πάρει η Πολιτεία το 50% από τα κέρδη αυτής της κοινής προσπάθειας, για ποίον λόγο;», αναρωτιέται.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος κάνει λόγο για μια συμφωνία που όχι μόνο δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι προβληματική. «Η συμφωνία έχει πολλά προβλήματα, δεν είναι σωστή. Είναι έωλη. Εχει πολλές ασάφειες. Τα αδιευκρίνιστα σημεία είναι πολλά και αυτά πρέπει να τεθούν σε συζήτηση, να επεξεργαστούν, να ακουστούν όλες οι προτάσεις, ώστε αυτές να γίνουν κατανοητές απ’ όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος

Για μια συμφωνία που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας από το κράτος έκανε λόγο ο μητροπολίτης Δημητριάδος, κ.κ. Ιγνάτιος. «Το κοινό ανακοινωθέν πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου δεν συνάδει με τις περιγραφείσες αρχές και την ιστορική εμπειρία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας στο κράτος, και μάλιστα με όρους επαιτείας, εξαιτίας της αιωρούμενης αβεβαιότητας ως προς την τακτική και συνεπή καταβολή της συμφωνηθείσας ετήσιας επιχορήγησης», τονίζει στα «Π».

Ενημέρωση και βελτιώσεις προτείνει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ.κ. Ανθιμος. «Πρέπει να δούμε με προσοχή όλα τα σημεία. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσει κανείς εάν η συμφωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση ή όχι. Ας μη βιαζόμαστε. Θα ενημερωθούμε, θα δούμε τα κόκκινα σημεία και όπου χρειαστεί θα γίνουν βελτιώσεις», αναφέρει.

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος προτρέπει τους κληρικούς: «Πάρτε τα λάβαρα. Η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα τη θρησκευτική ουδετερότητα. Η εκκλησιαστική περιουσία, όση μας έχει απομείνει, χάνεται κι αυτή. Το αδηφάγο ελληνικό κράτος, με πρόσχημα την από κοινού αξιοποίηση και εκμετάλλευσή της, εντελώς ανέξοδα οικειοποιείται και κατατρώγει το 50% αυτής. Εκτός αυτού, υπάρχει ο κίνδυνος ώστε η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας να ευρεθεί και αυτή στα πλοκάμια του λεγομένου Υπερταμείου, όπου σήμερα έχουν ενταχθεί ακόμη και ιεροί ναοί-μνημεία». Σε άλλο σημείο τονίζει: «Νομίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά εμπαίζει την Εκκλησία».

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις εκδηλώνονται στους κόλπους του Κλήρου, με τους εκπροσώπους του να ενώνουν τις φωνές τους με πολλούς από τους μητροπολίτες. Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, σημειώνει στα «Π» ότι «όχι μόνο δεν γνωρίζαμε τίποτα, αλλά ούτε καν κληθήκαμε να έχουμε άποψη. Η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να περάσει από την Ιεραρχία. Διαφορετικά, θα κινηθούμε νομικά, γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε τις οικογένειές μας». Την εκτίμησή του ότι η Ιεραρχία δεν θα περάσει τη συμφωνία καταθέτει και ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, Γεώργιος Βαμβακίδης. «Μπορεί σε κάποια χρονική στιγμή το κράτος να βγει και να πει ότι φέτος, για παράδειγμα, προέκυψαν έκτακτα σοβαρά γεγονότα και δεν μπορούμε να σας δώσουμε αυτή την επιδότηση. Τι θα γίνει;», αναρωτιέται.

Μετριοπαθείς

Σε πιο ουδέτερους τόνους τοποθετήθηκαν κάποιοι μητροπολίτες στα «Π», που ωστόσο έχουν προβληματισμό για τα θολά σημεία που παρουσιάζει η προτεινόμενη συμφωνία. «Θα τα δούμε και θα τα κουβεντιάσουμε, όταν έρθει η ώρα, με προσοχή», αναφέρει ο μητροπολίτης Εδέσσης κ.κ. Ιωήλ και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.κ. Ιερόθεος, ενώ ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης αναμένει τη θέση που θα λάβει η Ιεραρχία. Δεν λείπουν όμως και φωνές όπως αυτή του μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου, ο οποίος βρίσκει ότι η συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα κινείται προς θετική κατεύθυνση σε κάποια σημεία.

Ωστόσο, δήλωσε πως είναι μεγάλο ρίσκο να κοπούν οι μισθοί των ιερέων. Για μια καλή συμφωνία κράτουςΕκκλησίας μίλησε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο οποίος υπογράμμισε πως «βασική προϋπόθεση είναι η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 10/11/2018