Τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. δεν θα µείνουν χωρίς απάντηση», διαµηνύει ο βουλευτής και τοµεάρχης Εξωτερικών της Νέας ∆ηµοκρατίας, Γιώργος Κουµουτσάκος, ο οποίος καλεί, παράλληλα, την κυβέρνηση να επιµείνει για να αποκαλυφθεί τι πραγµατικά συνέβη µε τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.


Σας ανησυχεί το ενδεχόµενο πρόκλησης θερµού επεισοδίου από την Αγκυρα στην Κύπρο ή στο Ανατολικό Αιγαίο;


Πώς βλέπετε τις τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν; Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ξεπεράσει την αντιπαραγωγική στάση της Αγκυρας. Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου αποκτά στέρεα θεµέλια στη βάση του σεβασµού του ∆ιεθνούς ∆ικαίου. Η Τουρκία αισθάνεται να αποµονώνεται όλο και περισσότερο και γι’ αυτό πιστεύω ότι το επόµενο διάστηµα θα ακολουθήσει τακτική πίεσης και έντασης. Βεβαίως, σε µια οριακή κατάσταση κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει τη στιγµιαία -από ατύχηµα ή κακή συγκυρίαυπέρβαση των ορίων. Η συγκέντρωση πολεµικών πλοίων, ερευνητικών πλοίων, οι επαναλαµβανόµενες στρατιωτικές ασκήσεις, οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις των τουρκικών πολεµικών, οι προκλητικές κινήσεις σε περιβάλλον ρητορικής έξαρσης είναι σαν να παίζεις µε τα σπίρτα δίπλα σε µια ανοικτή δεξαµενή βενζίνης. Χρειάζεται εγρήγορση και ενίσχυση των στηριγµάτων µας στην περιοχή.


Πώς κρίνετε τον Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο διάστηµα της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών;


Είναι πρακτικά πολύ δύσκολο ο πρωθυπουργός να µπορεί να ασκεί, στη συγκεκριµένη συγκυρία, πλήρως και επαρκώς τα καθήκοντα του υπουργού των Εξωτερικών. Πρόκειται για µια θέση αποκλειστικής απασχόλησης. Απαιτεί σοβαρή µελέτη των θεµάτων, διότι πρόκειται για ζητήµατα πολυδιάστατα και µε βάθος. ∆εν αρκούν αποσπασµατικές συσκέψεις. Χρειάζεται διαρκής δέσµευση και παρακολούθηση, που δεν είναι εφικτό να υπάρξει σε αυτές τις συνθήκες. Ειδικά όταν πολλά µέτωπα για τη χώρα είναι ανοικτά. Παράλληλα, µένει να δούµε πώς θα φροντίσει ο πρωθυπουργός να αποκατασταθεί η τάξη και η υπηρεσιακή ηρεµία στο υπουργείο, έπειτα από µια περίοδο κακοδιοίκησης, εντάσεων, φαβοριτισµού, ακόµα και διώξεων.


Ως διπλωµάτης έχετε υπηρετήσει στα Τίρανα. Τι θα σηµάνει για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο θάνατος Κατσίφα;


Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι «υδραργυρικές». Εύκολα ψύχονται και εύκολα θερµαίνονται, ειδικά εάν δεν επιδειχθεί υπευθυνότητα και ψυχραιµία. Και αυτό δεν συνέβη από την αλβανική πλευρά, που στην αρχή έριξε λάδι στη φωτιά και µετά επιδόθηκε σε τακτικές συσκότισης της τραγικής αυτής υπόθεσης. Η Ελλάδα πρέπει να επιµείνει και να αποκαλυφθεί τι πραγµατικά συνέβη. Το οφείλουµε στην οικογένεια του θύµατος. Είναι χρέος προς την ελληνική εθνική µειονότητα. ∆ιαπιστώνω ότι κάποιοι µε ευκολία υιοθετούν την αλβανική ανάγνωση στα γεγονότα, πριν ακόµα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση. Είδαµε ότι επιχειρήθηκε ακόµα και να υπάρξουν σκιές ως προς τον Κατσίφα, για να σκεπαστεί το θέµα. Η ηρεµία στις ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν µπορεί να επικρατήσει µε fake news, αλλά µε αυτοσυγκράτηση και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας. Κάθε άλλος δρόµος είναι επικίνδυνα ολισθηρός.


Τι θα πράξει η Ν.∆. για το ζήτηµα των καταγγελιών για τη διαχείριση των µυστικών κονδυλίων και περί χρηµατοδότησης από τον Τζορτζ Σόρος;


Η συµπαιγνία των κυβερνητικών εταίρων συνεχίζεται ως φάρσα. Είναι αδιανόητο οι υπουργοί να µιλούν δηµόσια για χρηµατισµούς, να δίνουν συνεντεύξεις παριστάνοντας ότι δεν άκουσαν, να «τουιτάρουν» µε αβάσταχτη ελαφρότητα και µετά να ανακαλούν, να θολώνουν τα νερά και να εµπαίζουν τους πολίτες. Αυτά είναι φαινόµενα διάλυσης και παρακµής. Γι’ αυτό και η Ν.∆. προσέφυγε στη ∆ικαιοσύνη. ∆ιότι, δυστυχώς, καµία κυβερνητική πλευρά δεν θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ακόµα και ο κ. Κοτζιάς, που κατέθεσε µεν µηνυτήρια αναφορά, δεν δίνει στη δηµοσιότητα την επιστολή παραίτησής του, όπου κρύβονται κρίσιµα στοιχεία για το διαβόητο Υπουργικό Συµβούλιο. Η Ν.∆. ζήτησε επίσηµα, µέσω της Βουλής, να έρθει στην επιφάνεια το έγγραφο αυτό, που υπογραµµίζω ότι είναι δηµόσιο, δεν είναι µια ιδιωτική επιστολή. Θα επιµείνουµε θεσµικά και υπεύθυνα για να έρθουν όλα στο φως. Τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δε θα μείνουν χωρίς απάντηση.


Γιατί χαρακτηρίσατε την πρόταση Ζάεφ για την αναθεώρηση του Συντάγµατος της ΠΓ∆Μ χειρότερη από τη Συµφωνία των Πρεσπών;


Εφόσον ψηφιστεί η αναθεώρηση, υπάρχει πλέον περιθώριο ακύρωσης της συµφωνίας; Από την υπογραφή της Συµφωνίας των Πρεσπών έχει ξεκινήσει µια αντίστροφη µέτρηση. Κάθε βήµα που γίνεται κάνει και πιο δύσκολη την επιστροφή στην προηγούµενη κατάσταση, νοµικά, διπλωµατικά και πολιτικά. Η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε µια διαδικασία από την οποία πολύ δύσκολα µπορεί να απεµπλακεί. Βεβαίως, το απόλυτο σηµείο χωρίς επιστροφή είναι η κύρωση από την ελληνική Βουλή, που θα σηµαίνει αυτόµατα και την κύρωση της συµµετοχής της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό η Ν.∆. έχει διαµηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει τη συµφωνία, είτε σε αυτή τη Βουλή είτε στην επόµενη, εάν έχουν µεσολαβήσει εκλογές. Αυτή είναι µια ξεκάθαρη θέση αρχής. Συµµετείχατε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, που ολοκληρώθηκε προχθές.


Μπορεί η Ν.∆. να συνυπάρξει στην ίδια πολιτική οικογένεια µε τον Βίκτορ Ορµπαν; Κινδυνεύει η «ηγεµονία» του ΕΛΚ στην Ευρώπη από την άνοδο της Ακρας ∆εξιάς;


Στο Ελσίνκι στείλαµε ένα ξεκάθαρο µήνυµα, ότι είναι αδιαπραγµάτευτη προϋπόθεση ο σεβασµός των αξιών και των ελευθεριών που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο λαϊκισµός και ο ακραίος εθνικισµός αποτελούν απειλή για τη ∆ηµοκρατία. Επρόκειτο για το τελευταίο καµπανάκι προειδοποίησης, πως ακραίες θέσεις δεν είναι ανεκτές στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Το άλλο µήνυµα από το Ελσίνκι, το οποίο υπογράµµισε και µε την οµιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ότι το ΕΛΚ πηγαίνει στις ευρωεκλογές µε αέρα νίκης, µε προτάσεις για να προχωρήσει η Ευρώπη, να λύσουµε τα προβλήµατα µε ρεαλιστικές πολιτικές και όχι µε ανεδαφικές λύσεις ή επιστροφή στις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας µας. Το ΕΛΚ θα είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναµη µετά τις εκλογές, που θα δώσει ξανά ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία.