Τη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας σχολίασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, σημειώνοντας πως «είναι μια αποσπασματική και ουσιαστικά χάριν επικοινωνίας πρόταση. Έχει πάρα πολλά ερωτηματικά, που θα τα δούμε την επόμενη μέρα, αν αυτό προχωρήσει σε συμφωνία και καταλήξει, πώς δηλαδή αλλάζει ο χαρακτήρας των δημοσίων υπαλλήλων», παρατήρησε η κ. Βόζεμπεργκ, διευκρινίζοντας πως «γίνεται χάριν σκοπιμότητας για να υπάρξουν αυτές οι αμέσως εξαγγελθείσες θέσεις εργασίας».

«Δηλαδή απολύουμε κάποιους ιερείς, τους αίρουμε τη μονιμότητα και προσλαμβάνουμε κάποιους άλλους; Και με ποια κονδύλια και πώς αυτό έχει εξασφαλιστεί, τη στιγμή που δεν έχουμε απεμπλακεί από τις συμφωνίες μας με τους εταίρους;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως υπάρχουν «ζητήματα τα οποία προκύπτουν αμέσως μετά την αναγγελία αυτής της πρόθεσης συμφωνίας και είναι ένα θέμα που θα το συζητούμε μέχρι να πούμε ότι μπορεί να καταλήξει και πραγματικά να οδηγήσει σε μία σωστή κατεύθυνση».

Για την κατάθεση της τροπολογίας για την επιστροφή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ στους ένστολους, γιατρούς (ΕΣΥ και επικουρικούς), πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς, η ευρωβουλευτής επισήμανε: «Κανείς δεν είναι εναντίον των ανθρώπων που έχουν δικαιώματα και ιδιαίτερα στην υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων που τόσα χρόνια λιμνάζουν. Και ο κ. Σαμαράς είχε διανείμει το ήμισυ αυτών των αναδρομικών με σταδιακές καταβολές, όμως αυτή τη στιγμή γίνεται χάριν σκοπιμότητας [...] Πρέπει να μας πουν για αυτές τις καταβολές θα υπάρξει κάποιος συμψηφισμός από τα κονδύλια που αφορούν στην αποτροπή της περικοπής των συντάξεων; Πώς ακριβώς θα γίνουν; [...] Όταν μιλάς για δημοσιονομικό χώρο και τον έχεις επιτύχει με κάποια πλεονάσματα που έχουν επιτευχθεί από παύση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες -υπάρχουν τεράστιες οφειλές- και με μια άγρια φορολόγηση,που είναι άδικη σε μεγάλο βαθμό, αυτό το πλεόνασμα που έχει επιτευχθεί, το να καλύψει κάποιες ανάγκες και αναγκαίο είναι και εφικτό, αλλά δεν είναι υγιής δημοσιονομικός χώρος, που έχει προκύψει από αναπτυξιακή πολιτική. Εκεί είναι και η τεράστια διαφορά στο πρόγραμμα της ΝΔ σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική».

«Μας έχει αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση ότι επιτυγχάνει έναν δημοσιονομικό χώρο. Πολυδιαφημίζει ένα πλεόνασμα που το έχει πετύχει με παραδοξολογία, ώστε ante portas εορτών να πηγαίνει σε επιδοματική πολιτική. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη λογική. Ναι, να πάρουν οι άνθρωποι που έχουν φτωχύνει και αυτοί που λόγω της κρίσης και των προγραμμάτων έχουν εξαθλιωθεί, αλλά αυτό δεν είναι λύση, είναι ανακύκλωση της φτώχειας και της μιζέριας, αν δεν υπάρξει μια πολιτική σωστής αναπτυξιακής κατεύθυνσης με επενδύσεις, που αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι έχει τελείως σταματήσει».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών την επομένη των εθνικών εκλογών, όταν γίνουν αυτές, η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε: «Όλες οι μετρήσεις από όλες τις εταιρείες δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη επικρατούσα πολιτική δύναμη, πλέον πάει να παγιωθεί μία διαφορά του 10% [...] Έχει εμπεδωθεί και στην κοινωνία ότι ακόμη και αν έχουμε αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε συνεργασίες για να μπορέσει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση σε μια κυβερνητική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει. Αυτό είναι για την κοινωνία εξαιρετικά σημαντικό και αυτό θα το κάνει πράξη [...] με όλους εκείνους που θα εστερνιστούν τον βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής».