Μια παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι η πρόταση που σκοπεύει να καταθέσει ο Νίκος Κοτζιάς εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο πρώην υπουργός, από την Κομοτηνή, όχι μόνο έριξε τις νέες «βόμβες» του όπως θα συνεχίσει να κάνει το επόμενο διάστημα, αλλά φρόντισε να δείξει και τις προθέσεις του σχετικά με την βεντέτα του με τον Πάνο Καμμένο.

Η κόντρα τους όχι μόνο παραμένει ανοιχτή, αλλά κορυφώνεται με την εμπλοκή και της δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός, έθεσε κι ένα ακόμη ζήτημα σχετικά με την αναθεώρηση που γίνεται στη Βουλή των Σκοπίων. Σημείωσε, με νόημα ότι η αναθεώρηση στα Σκόπια αντίκειται στην Συμφωνία των Πρεσπών, αναφορικά με το άρθρο 49 το οποίο αναφέρεται στο «μακεδονικό λαό».

Ο Νίκος Κοτζιάς ωστόσο, τόσο με το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, όσο και με τις νέες αιχμές κατά Καμμένου, αλλά και με την κριτική που άσκησε στα όσα αναφέρονται στο άρθρο 49 του νέου Συντάγματος των Σκοπίων, δείχνει ότι αναζητεί νέο ρόλο στην κυβέρνηση και δεν είναι άλλος από τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Εξακολουθεί ωστόσο στο στόχαστρό του να είναι και ο Πάνος Καμμένος, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο πια αποδίδει ευθύνες για το χειρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως αντικαταστάτης του Κοτζιά, και ως νέος υπουργός Εξωτερικών έρχεται προ των ευθυνών του, εφόσον ο πρώην υπουργός, ο εμπνευστής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο άνθρωπος που ξέρει τα σημεία αυτής καλύτερα απ’ όλους, εκφράζει επιφυλάξεις για την διαδικασία στη γειτονική χώρα.

Με αυτά τα δεδομένα ο νυν υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός της χώρας είναι απαραίτητο να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες…αλλά αυτή τη φορά δεν θα έχει την υποστήριξη, όπως δείχνουν τα πράγματα, του Νίκου Κοτζιά.