Εχοντας ήδη εδώ και καιρό επιτρέψει, με παραπλανητικά κόλπα, στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να υπογράψει η κυβέρνηση τη Συμφωνία των Πρεσπών, που δρομολογεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, αναζητά σε συνεννόηση με το Μαξίμου την πιο εύσχημη λύση της συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός του, να καταστήσει αληθοφανή την αντίθεσή του στα μάτια της κοινής γνώμης για το «Μακεδονικό».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλ. Τσίπρας, σε συνεννόηση πάντα με τον προερχόμενο από τον χώρο της λαϊκιστικής Δεξιάς, Π. Καμμένο, θα επιχειρήσει να «στήσει» μαζί του μια ρήξη, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια, προκειμένου να τον διευκολύνει σε εσωτερικό επίπεδο, για να παραστήσει εκ του ασφαλούς τον «Μακεδονομάχο», με μια ανώδυνη, πλέον, «ηρωική έξοδό» του από την κυβέρνηση.
Διαψευδει

Μέσα από μια τέτοια, ιδιωτικά «προσυμφωνημένη» εξέλιξη με τον Π. Καμμένο και ο Αλ. Τσίπρας θα ικανοποιήσει το «αριστερό» του ακροατήριο, αλλά και τις δυνάμεις από το εσωτερικό του κόμματος, που εδώ και καιρό ασκούν πιέσεις για την ανάγκη τερματισμού της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι θα αναζητήσει «κοινοβουλευτική ασυλία» στις επόμενες εθνικές εκλογές μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κουμουνδούρου, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη συνεπής στις θέσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρχική φάση -το προηγούμενο καλοκαίρι- ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο κ. Κοτζιάς από τη θέση του ως υπουργού Εξωτερικών είχαν δεσμευθεί από κοινού προς τον κ. Καμμένο ότι το ζήτημα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα ετίθετο πριν από τον Ιούνιο του 2019. Με δεδομένο ότι το κύριο εκλογικό σενάριο στο οποίο συνέκλιναν Τσίπρας - Καμμένος ήταν οι εθνικές εκλογές να προκηρυχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση.

Με αυτά τα δεδομένα, ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. είχε υποστηρίξει με «θεαματικό» τρόπο τον υπουργό Εξωτερικών και «αρχιτέκτονα» της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό, όταν ετέθη στο Κοινοβούλιο η πρόταση μομφής της Ν.Δ. εις βάρος κυβέρνησης και Ν. Κοτζιά. Η δυναμική των συνθηκών όμως στα Σκόπια και οι παρεμβάσεις του δυτικού παράγοντα, που επιθυμεί γρήγορη και οριστική επίλυση του Σκοπιανού στη βάση της υπάρχουσας Συμφωνίας των Πρεσπών, ανατρέπουν το όποιο χρονοδιάγραμμα για την κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία είναι πλέον ορατό ότι θα έρθει προς κύρωση στην Αθήνα πριν από την αρχή της ερχόμενης άνοιξης. Ο κ. Καμμένος, νιώθοντας αιφνιδιασμένος και πλήρως εκτεθειμένος στο «υπαρξιακό» αυτό θέμα, για την πολιτική του ύπαρξη, την προσωπική και των ΑΝ.ΕΛ., αντέδρασε με ένταση, στοχοποιώντας μάλιστα πλέον τον πρώην ΥΠ.ΕΞ., Ν. Κοτζιά.

Ο κ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο του πολιτικού κλίματος στην κυβέρνηση και τη χώρα, κατέφυγε στη στρατηγική της εικονικής ρήξης με τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και στη θυσία ενός κρίσιμου υπουργού, του κ. Κοτζιά. Με βάση τα παραπάνω, τα σενάρια της προσχηματικής ρήξης ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν ως εξής: ο Αλ. Τσίπρας, εφόσον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή των Σκοπίων, θα επιχειρήσει μια συνολική ανακεφαλαιοποίηση της κυβερνητικής του πολιτικής, διεκδικώντας από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, στην οποία ο Π. Καμμένος, πριν την αποφύγει, «αποχωρώντας» ηρωικώς, για να φανεί συνεπής στο εκλογικό του ακροατήριο, θα επιδιώξει να απευθύνει την κίνηση του πρωθυπουργού και στη Νέα Δημοκρατία ως πρόκληση με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ετσι κι αλλιώς, ο Αλ. Τσίπρας, ακόμη και αν σκηνοθετήσει τη διαφωνία του με τον Π. Καμμένο για το «Μακεδονικό», ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη μη απόρριψή της.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 03/11/2018