Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει τις λεγόμενες «γερμανικές αποζημιώσεις», που ανάγονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Κατοχή, μια ενέργεια που έχει εξαγγείλει πολλάκις ο Αλέξης Τσίπρας;

Μπορεί, και μάλιστα με μόνο μία υπογραφή, του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Με αυτή την -τυπικά απλή- κίνηση, η κυβέρνηση μπορεί να αποζημιώσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ τους πρώτους πολίτες που έχουν δικαιωθεί δικαστικά για τις ναζιστικές θηριωδίες και παράλληλα να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί να αποδοθούν πλήρως οι αποζημιώσεις που η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχει κρίνει ότι οφείλονται. Ακόμα και στο μήνυμά του, εξάλλου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ενεργή και θα προχωρήσει σύντομα στις απαραίτητες ενέργειες.

Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται ως εξής: Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς καταδίκασε το 1997 το γερμανικό Δημόσιο να πληρώσει την οφειλόμενη αποζημίωση, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ (με σημερινά δεδομένα), στους συγγενείς των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου το 1944, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα εναντίον των θεμελιακών αρχών της πολιτισμένης ανθρωπότητας.

Η απόφαση άνοιξε νομικά τον δρόμο για την κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα. Η τότε γερμανική κυβέρνηση άσκησε αναίρεση και ο Αρειος Πάγος, με μεγάλη πλειοψηφία, δικαίωσε, εν έτει 2000, στον ανώτατο βαθμό την απαίτηση των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας στο Δίστομο. Παρόλο που η απόφαση είναι αμετάκλητη, η ελληνική νομοθεσία θέτει ως προϋπόθεση την προηγούμενη συγκατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης για την εκτέλεσή της. Αρκεί, δηλαδή, σήμερα μια και μόνο υπογραφή του κ. Καλογήρου και η πρώτη αποζημίωση στα θύματα της Κατοχής θα έχει αποδοθεί.

Αυτό όχι απλώς το γνωρίζει πολύ καλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά έχει δεσμευθεί δημόσια ότι θα το πράξει. Αποτέλεσε, μάλιστα, και μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στις 10 Μαρτίου 2015, πάλι από το βήμα της Βουλής, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει την εν λόγω απόφαση του Αρείου Πάγου για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους εντός της χώρας μας, ως αποζημίωση συγγενών των θυμάτων του Διστόμου.

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», δήλωσε χαρακτηριστικά, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Υπενθυμίζουμε, δε, ότι στις 16 Αυγούστου 2016, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί στην Ηπειρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης των 317 θυμάτων της σφαγής του Κομμένου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το 1943.

Από εκεί υποστήριξε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρώτιστα και, αν χρειαστεί, σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος». Στα δύο και πλέον χρόνια που έχουν περάσει από τότε, φυσικά, δεν έχει κάνει τίποτα, ενώ εξακολουθεί να αποφεύγει ακόμα και μια βασική δέσμευση της κυβέρνησής του, τη δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου.  

Πηγή: SECRET