Σε κάθε ευκαιρία, η αλβανική πλευρά ακυρώνει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εξοµαλύνει τις σχέσεις µεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο βεβαίως µιας αδιανόητης, από πλευράς κυβερνητικού σχεδιασµού, σπουδής να κλείσει ο κ. Τσίπρας -και προηγουµένως ο κ. Κοτζιάς- εκκρεµότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, µε οποιοδήποτε κόστος, σε βάρος των εθνικών συµφερόντων. Η αλβανική στάση, που εξωτερικεύεται µάλιστα και µε δηµόσιες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράµα, αποκαλύφθηκε για µία ακόµη φορά από την τελευταία δήλωσή του, µε αφορµή τη δολοφονία του Βορειοηπειρώτη από την αλβανική Αστυνοµία. ∆ήλωση σε αντίθετη θέση από αυτήν που διατύπωσε το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.

Ετσι, ενώ το ηµέτερο υπουργείο χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση (της Αστυνοµίας) έφτασε σε σηµείο απώλειας ανθρώπινης ζωής», ο Αλβανός πρωθυπουργός έγραψε στα social media, απευθυνόµενος στην Ελλάδα: «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουµε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής κάποιου που πυροβόλησε την Αστυνοµία µας, η οποία έκανε µόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουµε και οι δύο χώρες τον Θεό που δεν χάθηκε κανείς αθώος από µία εξτρεµιστική τρέλα».

Η στάση της Αλβανίας απέναντι στην Ελλάδα διαµορφώνεται από τρεις παράγοντες. Πρώτον, από τη µεγαλοϊδεατική αντίληψη των Τιράνων, που έχει απροκάλυπτα διατυπωθεί και από τον Σαλί Μπερίσα και τώρα από τον Εντι Ράµα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε πει µιλώντας σε συγκέντρωση Αλβανών διπλωµατών - και αυτό έχει τη σηµασία του ως προς το πώς διαµορφώνεται η εξωτερική πολιτική της γείτονος: «Η Αλβανία έχει κακοµάθει την Ελλάδα και πλέον δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήµατα». Σηµειώνεται, για όποια σηµασία έχει, ότι τη φράση «κακοµάθει» τη χρησιµοποιεί συχνά και η Αγκυρα, η οποία ποδηγετεί τα Τίρανα.

∆εύτερον, από τη διεκδίκηση -στο πλαίσιο του ίδιου µεγαλοϊδεατισµού- αλβανικών δήθεν δικαιωµάτων στην Ελλάδα, καθώς τα Τίρανα θέτουν µε κάθε ευκαιρία θέµα Τσαµουριάς. Οµως, ενώ φαίνεται ότι οι Αλβανοί επικεντρώνονται στην επιστροφή των περιουσιών των Τσάµηδων, στην ουσία επιδιώκουν τη διεκδίκηση εδαφών στην ελληνική επικράτεια, στη Θεσπρωτία και στην Ηπειρο. ∆εν είναι τυχαίο προφανώς ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων δηµοσιεύουν κατά καιρούς χάρτες µε τα «εθνολογικά» σύνορα της Αλβανίας, στους οποίους συµπεριλαµβάνουν την Καστοριά, τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα. Να θυµίσουµε, επίσης, ότι ο Ράµα προ καιρού είχε γράψει ότι «η ελληνική επανάσταση, εξεγέρσεις στη Βουλγαρία και σε παραδουνάβιες ηγεµονίες, που έληξαν µε την ανεξαρτησία όλων αυτών των εθνών, οφείλουν πολλά στον Αλή Πασά στην κοινωνική, πνευµατική και στρατιωτική τους προετοιµασία».

Τη διαχρονική επιβουλή της χώρας µας από την Αλβανία την αποτυπώνει το ευρισκόµενο υπό την ανοχή της αλβανικής κυβέρνησης εθνικιστικό «Κίνηµα για την Ενωµένη Αλβανία», του ακραίου εθνικιστή Ταχίρ Βέλιου, ο οποίος σε σειρά δηµοσιευµάτων επιβεβαιώνει τις αλβανικές βλέψεις. Εχει γράψει: «Το µέλλον του ελληνικού υβριδικού κράτους σχετίζεται µε τη δίκαιη επίλυση του ζητήµατος των Αλβανοτσάµηδων και την απελευθέρωση των εδαφών της Τσαµουριάς από την ελληνική κατοχή και την επιστροφή της στον κορµό της Αλβανίας». Στην προπαγανδιστική προσπάθεια των Τιράνων για δήθεν αλβανικές διεκδικήσεις στη χώρα µας εντάσσονται και περιοδείες γνωστών φιλοαλβανών κατά τα προηγούµενα χρόνια σε ελληνικές πόλεις, που εκθείαζαν το αλβανικό καθεστώς και καλούσαν «αρβανιτόφωνους» να διδάσκουν στα παιδιά τους την αλβανική γλώσσα και να γράφουν άρθρα στα οποία να τονίζεται η αλβανική καταγωγή των Αρβανιτών της Ελλάδας!

Τουρκία

Σύµφωνα µε τον αλβανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό σταθµό Ora News, ο Xhevat Muhedini, ο οποίος γεννήθηκε στα Τίρανα το 1945 (συγγενικό πρόσωπο του βουλευτή του κόµµατος των Τσάµηδων, Tahir Muhedini), κυκλοφόρησε ένα βιβλίο σε δύο τόµους, µε τίτλο «Τσαµουριά - Η γενοκτονία των Τσάµηδων στην Ηπειρο», ο πρώτος τόµος, και «Τσαµουριά - Η γενοκτονία των Τσάµηδων στην Αλβανία», ο δεύτερος. Το βιβλίο αυτό, όπως ισχυρίστηκε ο σταθµός, αποδεικνύει ότι η Αθήνα προετοίµασε τη γενοκτονία σε βάρος των Τσάµηδων και κατέστρωσε τα σχέδια που εφάρµοσε ο Ζέρβας µε «τη 10η Μεραρχία του και τους εγκληµατίες του, οι οποίοι διέπραξαν βασανιστήρια σε βάρος Τσάµηδων». Το ενδιαφέρον είναι ότι το 60% των µετοχών του έτερου σταθµού του ίδιου αλβανικού οµίλου Ylldon media, Channel One, έχει αγοράσει η τουρκική εταιρεία KURUM, που δραστηριοποιείται στην Αλβανία.

Ο τρίτος παράγοντας που διαµορφώνει τη στάση των Τιράνων είναι ο φόβος τους ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει τη Βόρειο Ηπειρο. Σηµειώνεται ότι υπάρχουν 99 χωριά στη Βόρειο Ηπειρο µε Ελληνες. Βεβαίως, κάθε άλλο παρά υπάρχει αλβανικός σεβασµός προς τους Βορειοηπειρώτες. Υπενθυµίζεται ότι το 2016, ανήµερα της επετείου του «ΟΧΙ», η αλβανική κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην κατεδάφιση σπιτιών των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Μάλιστα, ο Ταχίρ Βέλιου είχε ανεβάσει στο Youtube σκηνές από θρασύτατη πρόκληση σε βάρος της ελληνικής µειονότητας στην Αλβανία και κρατώντας µία ελληνική σηµαία δηλώνει «σήµερα κατέβασα αυτό το ελληνικό σκουπίδι»!

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 3/11/2018