Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ετοιμάζεται να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, ώστε να αναδείξει τα μοιραία λάθη, τις εγκληματικές παραλείψεις και τα σκάνδαλα επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το αίτημα μπορεί να κατατεθεί ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.  

Η ΝΔ θέλει να φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και στα τρία κορυφαία ζητήματα που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση.

Πρώτον, την προστασία των συνόρων της χώρας, στην οποία ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 απέτυχε πλήρως, λόγω των ιδεοληψιών του, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, υπενθυμίζοντας και τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου.  

Δεύτερον, τη διαχείριση των κονδυλίων, τόσο δηλαδή των εθνικών όσο και των κοινοτικών πόρων, που ξεπερνάνε συνολικά το 1,6 δις και για τα οποία υπάρχει πλήθος επώνυμων καταγγελιών, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα και η OLAF.  

Τρίτο ζήτημα που θα αναδείξει σε όλες του τις διαστάσεις στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση η ΝΔ είναι η εικόνα ντροπής στη Μόρια και στα υπόλοιπα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα hotspots κτλ., με αφορμή και τα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών.

Μάλιστα την ώρα που τόσο τα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά και τα ξένα ΜΜΕ έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας σκληρές εικόνες από τη Μόρια, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν είναι κολαστήριο!

Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Θ. Παπαθεοδώρου, περιέγραψε μια κατάσταση που μοιάζει με ιδανική, παρά τα δημοσιεύματα που μιλούν για βιασμούς ανηλίκων, για τραγικές συνθήκες διαμονής κλπ.