Στα θέματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας ως αχρείαστο το μέτρο της περικοπής συντάξεων», ενώ τόνισε πως «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Η ομιλία ωστόσο του πρωθυπουργού ήταν επικεντρωμένη στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση πρότεινε επίσης την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.

Εξηγώντας τι σημαίνει η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας είπε ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός».

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

«Ήρθε όμως η ώρα, τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα, να προχωρήσουμε ακόμη πιο ριζοσπαστικά. Ακόμη πιο ρηξικέλευθα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, ήρθε η ώρα να προωθήσουμε σε ώριμες και αναγκαίες τομές τόσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, όσο και για την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι από το καλοκαίρι του 2016, στις 24 Ιουλίου, κατέθεσε προτάσεις και σκέψεις που αποτέλεσαν τη βάση ενός «μεγάλου εθνικού διαλόγου, που διεξήχθη το επόμενο διάστημα με πλούσια συμμετοχή».

Ευχαρίστησε την Εθνική Επιτροπή, με ευθύνη της οποίας ολοκληρώθηκε ο διάλογος, ιδιαίτερα τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την προσφορά τους και την κοπιαστική εργασία τους. Και από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, είπε.

«Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη θεσμική ευθύνη και να εκκινήσουμε την κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης», σημείωσε.

«Βασικός στόχος μας είναι να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός. Αλλά και στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφυλλάσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η σκληρή εμπειρία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, μας υποχρεώνει να αντλήσουμε διδάγματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τη μία μεριά η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, από την άλλη η μνημονιακή συνθήκη έθεσε και νέα ερωτήματα. «Έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μας υπενθύμισε πόσο απροστάτευτη μπορεί να είναι η πολιτεία και ο κοινοβουλευτισμός από την ενίσχυση υπερεθνικών, κρατικών και ιδιωτικών μηχανισμών που κινούνται έξω από το πλαίσιο του λαϊκού ελέγχου».

Κράτος-Εκκλησία

Την ανάγκη του διαχωρισμού Εκκλησίας- Κράτους επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η αλλαγή αυτή να γίνει με βάση τον διάλογο.

«Ούτε η πολιτεία ούτε η Εκκλησία θέλουν έναν εναγκαλισμό τους που να συνθλίβει τις θέσεις τους. Χρειάζεται μια ρητή καθοδήγηση προκειμένου να οδηγηθούμε στον αναγκαίο διαχωρισμό των ρόλων Εκκλησίας και Κράτους.

Κάτι που θα θέλει και η Εκκλησία. Αυτό το πλέγμα δεν θα αλλάξει από την μία ημέρα στην άλλη. Αντίθετα χρειάζεται χρόνος και διάλογος» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 Συνταγματική Αναθεώρηση

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη της Συνταγματικής Αναθεώρησης τονίζοντας: «Έχουμε μπροστά μας μια πολύ σημαντική ευκαιρία και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι συνθήκες είναι ώριμες».

  Σημείωσε ωστόσο ότι από την πλευρά της ΝΔ υπάρχει προβληματισμός και αντίδραση που αντιστοιχεί σε «τζογαδόρους» όπως ανέφερε, σχετικά με την πρόταση της ΝΔ.

Ειδικότερα ανέφερε: Έχουμε μια ευκαιρία που δε πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη. Οι συνθήκες είναι ώριμες. Οι ανάγκες είναι πιεστικές. Και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν. Διάβασα την αντίδραση χθες της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή που έστειλα και ειλικρινά μου δημιουργήθηκαν ερωτήματα.

Διαπίστωσα μια αμήχανη στάση. Μια παιδιάστικη αντίδραση : Βάλτε και τα δικά μου αλλιώς εγώ δε παίζω… Ή μια αντίδραση που αντιστοιχεί σε τζογαδόρους και όχι σε σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όταν μάλιστα διάβαζα διαρροές να μιλούν με χαρτοπαιχτικούς όρους του τύπου ρελάνς και άλλα παρόμοια. Και πράγματι η πρόταση, αν είναι αυτή της ΝΔ, να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δε συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν 180 και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία, είναι πρόταση ρουλέτα, που αν είναι επαναλαμβάνω πρόταση της ΝΔ, δείχνει με κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας από το κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιατί ο ίδιος ο νομοθέτης ορίζει αυτή τη διαδικασία με τις δυο ψηφοφορίες, σε δυο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, μια με 180 και μια με 151 ψήφους, ακριβώς επειδή επιθυμεί οι αναθεωρήσεις να εστιάζουν σε σημεία όπου μπορούν να επιτευχθούν συνενώσεις. Σε ώριμα αιτήματα.

Δεν προέβλεψε αυτή τη διαδικασία ο νομοθέτης για να προσκαλεί η μια πολιτική δύναμη την άλλη σε μονομαχία στον κόκκινο ήλιο και όποιος κερδίσει τα αλλάζει όλα… Και επειδή προφανώς η ηγεσία της ΝΔ έχει γνώση της θεσμικής διαδικασίας, μου κάνει εντύπωση η αντίδραση αυτή. Όπως και η χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου που έψαχνε επιχειρήματα για να δικαιολογήσει πιθανή απουσία του κόμματός τους από την αναθεωρητική διαδικασία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι γίνεται βεβιασμένα και στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Μα θέλω να του θυμίσω ότι αρχίσαμε το διάλογο δυο χρόνια πριν, από το 2016. Και βεβαίως να του θυμίσω ότι έχουμε έναν χρόνο ακόμη κυβερνητική θητεία. Άλλο που αυτοί εδώ και δυόμισι χρόνια φαντασιώνονται το τέλος…  

Αλλά το πιο σημαντικό που θέλω να θυμίσω είναι ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει τέσσερα χρόνια πριν και δεν έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά. Καθώς ενώ είχε καταθέσει προτάσεις μια επιτροπή με επικεφαλής τότε τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέλεξε τις προτάσεις αυτές να μη τις καταθέσει ποτέ στη Βουλή, καθώς εσκεμμένα επέσπευσε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τέσσερις σχεδόν μήνες, με αποτέλεσμα να πάει στις καλένδες η μεταρρύθμιση.  

Και θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι πολύ μεγάλο μέρος των προτάσεων εκείνων συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που σήμερα καταθέτουμε.  

Άρα τι είναι αυτό που πραγματικά ωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κο Μητσοτάκη σε αυτή τη θεσμικά κωμικοτραγική συμπεριφορά και στην αναζήτηση επιχειρημάτων προκειμένου να αποδράσει από την Αναθεώρηση ;  

Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κο Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών. Τον καλούμε λοιπόν να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού, με καθαρές κουβέντες και όχι με μισόλογα.  

Δε θα αφήσουμε για μια ακόμη πενταετία θεσμικά εκτρώματα να μολύνουν τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στο πολιτικό σύστημα. Και καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του ελληνικού λαού.   Τώρα όμως είναι η ώρα των αποφάσεων.

Παίρνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συναισθανόμενοι την μεγάλη μας ευθύνη. Και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.