Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται ο θάνατος του 35χρονου Έλληνα, ανήμερα της εθνικής μας Επετείου, από πυρά Αλβανών αστυνομικών. Στις αντιδράσεις, αλλά και στο αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών να δοθούν απαντήσεις στα κενά που υπάρχουν στην υπόθεση, η Αλβανική κυβέρνηση παίρνει θέση και μάλιστα με δηλώσεις που χαρακτηρίζονται προκλητικές.  

Ο Αλβανός πρωθυπουργός απάντησε στο ελληνικό ΥΠΕΞ σχετικά με τον θάνατο του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας.  

Στην ανάρτησή χαρακτηρίζει εξτρεμιστή τον 35χρονο ομογενή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία».  

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, καθώς φέρεται να ύψωσε ελληνικές σημαίες στο χωρίο Βουλιαράτες, στο Αργυρόκαστρο. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, πράγμα που οδήγησε στην καταδίωξή του και τον θάνατό του, δεν είναι αποσαφηνισμένες: Κυρίως παραμένει θολό τί προηγήθηκε ακριβώς και ποιά ήταν η συμπεριφορά των Αλβανών αστυνομικών.  

Την ίδια ώρα κάτοικοι στους Βουλιαράτες μιλούν για εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου ομογενή, που ήρθε αντιμέτωπος με πλήθος αστυνομικών των Ειδικών Αλβανικών Δυνάμεων, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει την ελληνική σημαία που κρατούσε.   Ο ίδιος φερεται να ήταν “στοχοποιημένος” απο τις αλβανικές Αρχές, γιατί κάθε φορά που επισκεπτόταν το χωριό του αναρτούσε σε διάφορα σημεία τη ελληνική σημαία. 

Αλβανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως “εξτρεμιστή” τον 35χρονο ομογενή, παραβλέποντας το γεγονός πως επιχείρησε να υψώσει την ελληνική σημαία ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε ένα επισήμως αναγνωρισμένο μειονοτικό χωριό απο τα Τίρανα, που βάση της αλβανικής νομοθεσίας οι ομογενείς έχουν δικαίωμα να τιμούν δημόσια τα εθνικά τους σύμβολα.

Αλβανική αστυνομία: «Μας πυροβολούσε»  

Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Όταν εντοπίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αλβανικής αστυνομίας, αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός.  

Σύμφωνα με πληροφορίες δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και μία στο στήθος, από ελεύθερο σκοπευτή.  

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, στις 28.10.2018, περίπου στις 10.00, στο χωριό Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) στο Αργυρόκαστρο υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς.  

Οι αστυνομικοί πήγαν αμέσως στο χώρο από όπου ακούστηκαν πυρά.  

Σύμφωνα πάντα με την αλβανική αστυνομία «κατά τη στιγμή της άφιξής τους, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από έναν σκοπευτή ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή. Από τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του αστυνομικού προσωπικού, ένα περιπολικό υπέστη ζημιές. Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις από την Διεύθυνση τοπικής Αστυνομίας του Αργυροκάστρου.  

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία ακολούθησε καταδίωξη του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε ξανά κατά των αστυνομικών θέτοντας «σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους».   Κατόπιν αυτού, «λαμβάνοντας υπόψη την επικίνδυνη φύση του πολίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Kostandions Kaçifa, 35 ετών, που γεννήθηκε και κατοικεί στο χωριό Βουλιαράτες, η τοπική αστυνομία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ασυνήθιστου αυτού περιστατικού για τις τοπικές δυνάμεις.

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η εκτέλεσή του  

Με μια σκληρή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση καταδίωξης του Έλληνα ομογενή στις Βουλιαράτες κατέληξε στο θάνατό του και ζητεί από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών.  

«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα», ανέφερε η ανακοίνωση.   Να διευκρινίσουν αμέσως τις συνθήκες θανάτου του ομογενή, ζήτησε από τις αλβανικές αρχές και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος.