Σε καθεστώς πολιτικής αποµόνωσης, που αγγίζει τα όρια του θεσµικού παροπλισµού, έχει οδηγηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµίας, Γιάννης ∆ραγασάκης, µετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να τον κρατήσει µακριά από τον πυρήνα των αποφάσεων του Μαξίµου, αφαιρώντας του τόσο την εποπτεία του τραπεζικού συστήµατος όσο και τον τοµέα των επενδύσεων. Ο Αλ. Τσίπρας εµπιστεύτηκε σε άλλα πρόσωπα την ανάληψη των συγκεκριµένων ευθυνών, για να νιώθει σίγουρος πως όλες οι κινήσεις και οι ενέργειές τους θα αρχίζουν και θα τελειώνουν µε σηµείο αναφοράς το προσωπικό του γραφείο και ότι δεν θα συµβαίνουν πράγµατα χωρίς προηγουµένως ο ίδιος να έχει ενηµερωθεί ή να έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη δροµολόγησή τους.

Ο Γ.∆ραγασάκης στο πλαίσιο αυτό υπέστη βάναυση υποβάθµιση από τον Αλ. Φλαµπουράρη, ο οποίος ανέλαβε το κοµµάτι που αφορά τη λειτουργία των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων, και τον ∆.Λιάκο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, ο οποίος πλέον έχει το γενικό κουµάντο για να τρέξουν οι επενδύσεις. Αν και αρχικώς η συγκεκριµένη εξέλιξη επιχειρήθηκε να ωραιοποιηθεί από τους επικοινωνιακούς µηχανισµούς του κυβερνείου της Ηρώδου Αττικού, µε διαρροές πως ο Αλ. Τσίπρας επιφυλάσσει για τον Γ. ∆ραγασάκη σπουδαιότερα αξιώµατα, όπως αυτό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας αν επιτευχθεί εγκαίρως το σχέδιο εκπαραθύρωσης του Γ. Στουρνάρα από το συγκεκριµένο πόστο, εντούτοις το συγκεκριµένο σενάριο εξυπηρετούσε ευκαιριακές σκοπιµότητες. Επινοήθηκε ως ένα επικοινωνιακό κόλπο, για να µη δοθεί η δέουσα διάσταση στο γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµίας µε απόφαση του Αλ. Τσίπρα κατέστη «αποσυνάγωγος» του Μαξίµου και πλέον η συµµετοχή του στην κυβέρνηση αξιολογείται µε όρους διακοσµητικής παρουσίας, δηλαδή του αντιπροέδρου άνευ αντικειµένου.

Το γεγονός αυτό έχει τροφοδοτήσει µέχρι και σενάρια περί παραίτησής του, ενώ ως υπουργός Οικονοµίας το εύρος των αρµοδιοτήτων του επίσης είναι υποδεέστερο του θεσµικού του ρόλου, µε αποτέλεσµα οι υπογραφές των υφισταµένων του, δηλαδή του αναπληρωτή Στ. Πιτσιόρλα και του υφυπουργού Σ. Γιαννακίδη, να έχουν πιο αποφασιστικό χαρακτήρα σε επίπεδο ανάληψης νοµοθετικών πρωτοβουλιών. Το άθροισµα όλων των προαναφερθεισών «αφαιρέσεων» που έχει υποστεί σε επίπεδο αρµοδιοτήτων ο Γ. ∆ραγασάκης από τους µηχανισµούς του Μαξίµου, µε την κάλυψη πάντα του πρωθυπουργού, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτικού παιχνιδιού, µε εσωκοµµατικές και ενδοκυβερνητικές προεκτάσεις.

Υπόνοιες και «κατηγορώ»

Στην παρούσα συγκυρία, η «αποδυνάµωση» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κρίθηκε αναγκαία, επειδή ακριβώς η ατζέντα που ο ίδιος προωθούσε όσο διατηρούσε την ισχύ της θεσµικής εξουσιοδότησης της κυβέρνησης δεν βρισκόταν πάντα σε απόλυτη ευθυγράµµιση µε την εξυπηρέτηση των σχεδιασµών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που συνήθως έχουν ως κυρίαρχο στόχο την προστασία του Αλ. Τσίπρα.

Για τον Γ. ∆ραγασάκη στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος πάντοτε υπήρχαν υπόνοιες πως είτε µε τη δηµόσια είτε µε την παρασκηνιακή του δράση φρόντιζε να µένει στο απυρόβλητο, για να διατηρεί ζωντανή την έξωθεν καλή µαρτυρία από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να χτίσει ένα προφίλ µετριοπάθειας, που εµφορούνταν από ιδιοτελείς προσδοκίες, όπως το να ηγηθεί µιας κυβέρνησης µε οικουµενικά χαρακτηριστικά το προηγούµενο διάστηµα ή να εγγράψει υποθήκες για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας το προσεχές µέλλον. ∆ηλαδή, απέφευγε τις κακοτοπιές και δεν έπεφτε στη µάχη για να στηρίξει τις επιλογές του Αλ. Τσίπρα µε τη δέουσα θέρµη και τον προσήκοντα κοµµατικό φανατισµό στα δύσκολα, όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2015, όταν διαφώνησε ανοιχτά µε την απόφαση για προκήρυξη δηµοψηφίσµατος, θεωρώντας πως η συγκεκριµένη επιλογή ήταν µια πράξη αυτοκτονίας για την οικονοµία της χώρας. Ασφαλώς, οι µετέπειτα εξελίξεις τον δικαίωσαν, ασχέτως εάν εκείνες τις ηµέρες στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, στις δραµατικές συσκέψεις που διεξάγονταν στο Μαξίµου, έφτασαν στο σηµείο να τον αποδοκιµάζουν και να τον κατηγορούν πως «κρύβεται στα δύσκολα» και δεν στηρίζει την κυβέρνηση.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 27/10/2018