Οσοι περνούν το τελευταίο διάστηµα από την οδό Ηροδότου στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως τα Σάββατα, για να απολαύσουν έναν χαλαρό καφέ στην Πλατεία Κολωνακίου, παρατηρούν µια ασυνήθιστη κινητικότητα από γνωστές φυσιογνωµίες της πολιτικής σκηνής της χώρας, πέριξ του ιστορικού κτιρίου, όπου στεγάζεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η εξήγηση βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το εντυπωσιακά σχεδιασµένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ κτίριο, καθώς στον αριθµό 1 επί της οδού είναι εγκατεστηµένο το άτυπο «στρατηγείο» του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαµπουράρη -τον επονοµαζόµενο στον στενό κύκλο του Μαξίµου ως «Φλωµπέρ»-, ο οποίος αθόρυβα -αλλά αποτελεσµατικά- έχει ξεκινήσει επαφές µε βουλευτές πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως αποστολή τη διασφάλιση της σταθερότητας του κυβερνητικού σχήµατος το επόµενο διάστηµα.

Πρόκειται για το Μέγαρο Σταθάτου, όπου εδράζονται χρόνια τώρα υπηρεσίες της γενικής γραµµατείας του πρωθυπουργού και αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά για µυστικές διαβουλεύσεις και κρυφές συναντήσεις, µε τον ήπιων τόνων κ. Φλαµπουράρη να µην εξαιρείται από τον κανόνα, λόγω του ότι σε αυτό βρίσκονται οι πιο έµπιστοι συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίµου, κάτι που εξασφαλίζει εµπιστευτικότητα και «ασφάλεια».

Σήµερα το κατώφλι του συγκεκριµένου καλαίσθητου κτιρίου περνούν καθηµερινά σηµαντικά (εξωκοινοβουλευτικά) πρόσωπα στο σύστηµα εξουσίας που έχει συγκροτήσει ο κ. Τσίπρας. Οπως η σηµερινή διευθύντρια του νοµικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, ο διευθυντής του οικονοµικού γραφείου του πρωθυπουργού και εξάδελφός του, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος, εκτός από τις επαφές που κάνει µε οικονοµικούς και τραπεζικούς παράγοντες, έχει αναπτύξει σχέσεις µε πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, πολλά εκ των οποίων συναντά και στο καφέ «Mayor» στην Πλατεία Κολωνακίου.

Επίσης, γραφείο διατηρεί ο πανταχού παρών υφυπουργός Επικρατείας ∆ηµήτρης Λιάκος, ο οποίος παίρνει συνεχώς αρµοδιότητες, όπως εσχάτως αυτές για το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, αλλά και µια οµάδα παιδιών υπό τον Ματθαίο Τσιµιτάκη, η οποία παρακολουθεί και καταγράφει όλα όσα συµβαίνουν στα social media.

Κέντρο διερχομένων

Ως γνωστόν, ο κ. Φλαµπουράρης είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανένας άλλος ακόµα και τις πιο µύχιες σκέψεις του πρωθυπουργού και αναλαµβάνει εκ µέρους του όλες τις σηµαντικές αποστολές. Ετσι, τις τελευταίες εβδοµάδες, κυρίως, δε, µετά την κορύφωση της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης µε τον Πάνο Καµµένο, το Μέγαρο Σταθάτου έχει µετατραπεί σε κέντρο διερχοµένων ή, για την ακρίβεια, όπως σχολιάζουν και πρόσωπα που γνωρίζουν τις εν λόγω εξελίξεις, σε «κέντρο προθύµων».

Ο κ. Φλαµπουράρης φέρεται κατ’ εντολή του κ. Τσίπρα να έχει προβεί σε αλλεπάλληλες συναντήσεις µε βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άλλων κοµµάτων και ανεξάρτητων µελών του Κοινοβουλίου, καθώς και µε πολιτικά στελέχη που είναι διατεθειµένα µε κάθε τρόπο να στηρίξουν την παραµονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Και τούτο ανεξάρτητα από τη στάση που θα ακολουθήσει ο Πάνος Καµµένος, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, θεωρείται «τελειωµένος» για το Μέγαρο Μαξίµου. Εξ ου και οι αναφορές των υπουργών Επικρατείας και στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη, πως από αυτή τη Βουλή, ακόµα και αν αποχωρήσει ο Πάνος Καµµένος, µπορεί να συγκροτηθεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι αναφορές αυτές µόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς φαίνεται ότι στο παρασκήνιο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην περίπτωση που ο κ. Καµµένος υλοποιήσει την απειλή του και αποσύρει ο ίδιος τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Και λέµε ο ίδιος, διότι είναι εµφανές πως έχει χάσει το κόµµα του, δεδοµένου ότι µια σειρά από βουλευτές αλλά και κορυφαία στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. δεν φαίνονται διατεθειµένοι να τον ακολουθήσουν, αν αποφασίσει να φύγει από την κυβέρνηση µε αφορµή τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Ενδεικτική των διαλυτικών τάσεων που επικρατούν στους ΑΝ.ΕΛ. ήταν η συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου του κόµµατος την περασµένη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη. Μια συνεδρίαση σε ηµιάδεια αίθουσα, που στιγµατίστηκε από την απουσία της πλειονότητας των βουλευτών και των κορυφαίων στελεχών του κόµµατος, µε αποτέλεσµα ο υπουργός Αµυνας µε οξύ τόνο να αναφερθεί σε «µακεδονοκλάστες», οι οποίοι, όπως είπε, «µας προέκυψαν, αφού τους διορίσαµε -χωρίς να είναι καν βουλευτές- ακόµη και σε υπουργικούς θώκους, να µας κάνουν και κριτική».

«Σας υπόσχοµαι ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανένα λόγο πια στους ΑΝ.ΕΛ. Τελειώσανε, γιατί στην πλάτη µας πατήσανε και έγιναν τζάµπα µάγκες. Καλό ταξίδι», κατέληξε. Σηµειώνεται πως από τη συνεδρίαση απουσίαζαν (επιδεικτικά;) η Ελενα Κουντουρά, ο Τέρενς Κουίκ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις και άλλοι. Την ηµέρα εκείνη, πάντως, ο Τέρενς Κουίκ ως υφυπουργός Εξωτερικών αρµόδιος για τον Απόδηµο Ελληνισµό βρισκόταν στο Κάιρο, η υπουργός Τουρισµού στη Ζάκυνθο για συναντήσεις και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, στο Παρίσι, στη ∆ιεθνή Εκθεση Τροφίµων και Ποτών SIAL 2018. Σύµφωνα µε κύκλους του Μαξίµου, τα προαναφερθέντα εξηγούν τις σπασµωδικές κινήσεις στις οποίες επιδίδεται τις τελευταίες ηµέρες ο κ. Καµµένος.

Σε κάθε περίπτωση, η προεργασία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, µε επίκεντρο των σχετικών διεργασιών το Μέγαρο Σταθάτου επί της Ηροδότου 1, έχει γίνει µε µεθοδικό τρόπο εδώ και εβδοµάδες, µε τον Αλέκο Φλαµπουράρη να πραγµατοποιεί τις σχετικές επαφές. Ο συνδετικός του κρίκος µε τους ΑΝ.ΕΛ. είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, µε τον οποίο συναντάται τακτικά, µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, στο Μέγαρο Σταθάτου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Κουίκ έχει µετατραπεί από Μακεδονοµάχος σε σκληρό υποστηρικτή της Συµφωνίας των Πρεσπών. Φέρεται, δε, να έχει πάρει δεσµεύσεις ακόµα και για τη συµµετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι σχέσεις του µε τον κ. Καµµένο και τους ΑΝ.ΕΛ. έχουν διαρραγεί οριστικά.

«ΕΚΛΕΙΣΕ»

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος αναµένεται να υπερψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών και, βεβαίως, να δώσει ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εδώ και καιρό, ο κ. Παπαχριστόπουλος είναι σε σταθερή επικοινωνία µε τον Αλέκο Φλαµπουράρη, αλλά και µε την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη.

Ο ίδιος είναι προφανές πως θα είναι υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόµενες εκλογές, σε κάποια από τις τρεις περιφέρειες της παλιάς Β’ Αθήνας. Παραλλήλως, εκτιµάται πως, αν τον Μάρτιο παραδώσει τη βουλευτική έδρα, µπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση σε άλλο πόστο. Από εκεί και πέρα, στους σχεδιασµούς του Μαξίµου περιλαµβάνονται άλλοι δύο βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., και συγκεκριµένα η Ελενα Κουντουρά και ο Κώστας Ζουράρις.

Αµφότεροι θα δώσουν ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, µε την κ. Κουντουρά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να ψηφίσει και τη Συµφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες την εµφανίζουν ακόµα και ως εν δυνάµει υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον κ. Ζουράρι στην Α’ Θεσσαλονίκης. Σε αυτούς θα πρέπει, µε βάση όλα τα δεδοµένα, να προστεθούν η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος ∆ανέλλης από το Ποτάµι (ακούγεται ότι µπορεί να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Πριν από δέκα ηµέρες, µάλιστα, ο κ. Θεοχάρης πραγµατοποίησε συνάντηση µε κυβερνητικά στελέχη, όπου πήρε το «πράσινο φως» για συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ, µε τις πληροφορίες να τον φέρνουν υποψήφιο στον Βόρειο Τοµέα. Πρέπει, επίσης, να σηµειωθεί ότι στο Μέγαρο Σταθάτου έχουν γίνει συναντήσεις και µε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα τόσο από την Κεντροαριστερά όσο και από την Κεντροδεξιά. Σε αυτούς συµπεριλαµβάνονται ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος εδώ και καιρό λειτουργεί ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο πρώην βουλευτής Ευάγγελος Αντώναρος, που υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Καραµανλή.

Δεν του «πέρασε» να διώξει τον Τέρενς

Η ΑΝΗΣΥΧΗ στάση του Πάνου Καµµένου έναντι του κυβερνητικού του εταίρου δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Αφετηρία των σχετικών του προβληµατισµών φαίνεται ότι υπήρξε ο πρόσφατος ανασχηµατισµός µε τη διατήρηση του Τέρενς Κουίκ στη θέση του (υφυπουργού Εξωτερικών).

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», στη λίστα των ονοµάτων που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας στον πρωθυπουργό στα τέλη Αυγούστου για την ολοκλήρωση του ανασχηµατισµού, δεν περιλαµβανόταν το όνοµα του κ. Κουίκ, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του, µε γνώση όλων των κρίσιµων συναντήσεων και επαφών του κ. Καµµένου. Κατά τις ίδιες πηγές, επέµενε να αντικατασταθεί από πρόσωπο της επιλογής του κ. Τσίπρα, πιστεύοντας ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών µετέφερε στο πρωθυπουργικό γραφείο όσα µάθαινε στις συνεδριάσεις των οργάνων των ΑΝ.ΕΛ.

Με παρέµβαση, ωστόσο, του κ. Φλαµπουράρη, ο κ. Κουίκ διατηρήθηκε στη θέση του, κάτι που θύµισε ότι ο πολύπειρος δηµοσιογράφος διατηρεί προσωπικές σχέσεις µε τον «παππού» του ΣΥΡΙΖΑ, από την περίοδο που ήταν δίπλα του ως υφυπουργός Επικρατείας, και είχε αναλάβει µε εντολή του κ. Καµµένου τον ρόλο του «συνδέσµου» µεταξύ ΑΝ.ΕΛ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο συγκρουσιακό περιστατικό για τον κ. Κουίκ µεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, µε αφορµή το «άδειασµα» στον κ. Καµµένο που έγινε από τον πρώην βουλευτή του (σ.σ.: µετά τις αιχµές Καµµένου για «µακεδονοκλάστες», ο κ. Κουίκ απάντησε ότι «βρίσκοµαι στην Αίγυπτο ως υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρετώντας την εξωτερική πολιτική της πατρίδας µου, όπως τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας»), σηµειώθηκε πριν από λίγες ηµέρες, όταν, σύµφωνα µε τα Parapolitika.gr, ο υπουργός Αµυνας έθεσε τελεσίγραφο στον κ. Τσίπρα, λέγοντας σε τηλεφωνική τους επικοινωνία πως «αν δεν αποπέµψεις τον Κουίκ, θα σκεφτώ την αποχώρηση από την κυβέρνηση».

Πυροσβεστικό ρόλο έπαιξε για άλλη µία φορά ο κ. Φλαµπουράρης, µε το Μαξίµου να κλείνει το ζήτηµα µε διαρροή ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα οι πληροφορίες που ήθελαν να έχει υπάρξει τηλεφώνηµα του Π. Καµµένου στο οποίο ζήτησε την αποµάκρυνση του Τέρενς Κουίκ από την κυβέρνηση.

Έτοιμοι για όλα οι βουλευτές των ΑΝΕΛ

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, η αναφορά του συγκυβερνήτη Π. Καµµένου σε «µακεδονοκλάστες» και οι απειλές περί διαγραφών όσων στηρίξουν τη Συµφωνία των Πρεσπών έχει διαιρέσει τους -ούτως ή άλλως πολλαπλώς δοκιµαζόµενους- ΑΝ.ΕΛ. Σε επικοινωνία των «Π» µε βουλευτές κανείς δεν είπε την παραπάνω κουβέντα που θα µπορούσε να πυροδοτήσει επιπλέον εντάσεις, αλλά και κανείς δεν δεσµεύθηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρόεδρο του κόµµατος. Καταρχήν, η υπουργός Τουρισµού, Ελενα Κουντουρά, αρνείται, όπως λένε συνεργάτες της, να µπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το Σκοπιανό. Χαρακτηρίζει τον τουρισµό «εθνικό κεφάλαιο» και «παραµένει πιστή στην κυβερνητική της αποστολή».

Λογικό επακόλουθο είναι, από τη στιγµή που το σχέδιό της για τον κλάδο βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως προκύπτει από την αλµατώδη αύξηση του τουρισµού επί των ηµερών της, να µην αποσύρει την εµπιστοσύνη της από τον κυβερνητικό συνασπισµό. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Κώστας Ζουράρις, επαναλαµβάνει ότι «δεν πρόκειται να ρίξω αριστερή κυβέρνηση». Τονίζει πως θα καταψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Οσον δε για τον κ. Καµµένο, λέει χωρίς περιστροφές: «Εγώ κάνω ό,τι θέλω, διότι το κόµµα µου είναι η Πυρίκαυστος Ελλάδα, που συνεργάστηκε µε τους ΑΝ.ΕΛ. Οταν εµφανιστεί στην ελληνική Βουλή η πρόταση για τη Συµφωνία των Πρεσπών, δεν θα την ψηφίσω. Προφανώς, στην πολιτική συνεργασία για όλα τα άλλα θα συνεχίσω να στηρίζω την κυβέρνηση». Οµοίως αρνητικός για τη Συµφωνία των Πρεσπών είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης. Οµως, όταν η συζήτηση έρχεται στο ενδεχόµενο της άρσης εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ., εκεί αρνείται να διατυπώσει άποψη.

Ωστόσο, λόγω του ότι οι «πόρτες» της Ν.∆. είναι κλειστές για µια ενδεχόµενη συνεργασία του µε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια των ΑΝ.ΕΛ. τονίζουν ότι ο κ. Κόκκαλης δεν θα αρνηθεί µια συζήτηση για εκλογική συνεργασία του ιδίου µε τον ΣΥΡΙΖΑ

Η συνάντηση Κουίκ - Αντώναρου

Καθόλου τυχαία δεν φαίνεται να ήταν και η συνάντηση την Τρίτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, του κ. Κουίκ µε τον Ευ. Αντώναρο, την οποία αποκάλυψε το newpost.gr. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Καραµανλή, ο οποίος πριν από ενάµιση µήνα γευµάτιζε µε τον Π. Καµµένο στη Θεσσαλονίκη, τα έλεγε σε εµπιστευτικό ύφος µε τον υφ. Εξωτερικών, σε µια πολιτική περίοδο που κυοφορούνται ραγδαίες εξελίξεις, µε τα σενάρια να εµφανίζουν τον κ. Κουίκ να κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αντώναρος συνδέεται πολιτικά µε την κίνηση της κυρίας Παπακώστα να κάνει κόµµα, ενώ και οι δύο θεωρούνται της «καραµανλικής σχολής σκέψης», µε αναφορές στο Προεδρικό Μέγαρο.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Παρασκευή 26/10/2018