Φαρμακερές ατάκες και καρφιά, τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε από την Κρήτη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σιγά – σιγά ξεδιπλώνει τις προθέσεις του, διατηρώντας αρχικά την βεντέτα του με τον Πάνο Καμμένο.

Πολλοί ωστόσο εκτιμούν ότι στόχος του Νίκου Κοτζιά, δεν είναι μόνο ο κυβερνητικός εταίρος, αλλά ότι ο στόχος του πρώην υπουργού είναι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ακόμη νωπή στη μνήμη του το «άδειασμα» από τον πρωθυπουργό κατά την συνεδρίαση του τελευταίου επεισοδιακού Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι «μπαλωθιές» του Νίκου Κοτζιά, από την Κρήτη, σχετικά με τα πολιτικά του σχέδια, και για τις εκλογές – «σήμερα όχι, για αύριο, ρωτήστε με αύριο» ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές κι αν το Πράττω θα αυτονομηθεί κομματικά – ήχησαν μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου που ήδη αυτό τον καιρό είναι σε αναζήτηση εναλλακτικών συμμαχιών.  

Οι «βόμβες» των τελευταίων ημερών από την πλευρά του Νίκου Κοτζιά, μονοπωλούν την επικαιρότητα της πολιτικής καθώς πολλοί επιχειρούν και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου να «διαβάσουν» τις προθέσεις του πίσω από τις δηλώσεις του.

Ακόμη και το νέο «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα, προς τον πρώην υπουργό, σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υπό την νέα του ιδιότητα, σαν υπουργός Εξωτερικών, απέρριψε το σχεδιασμό του υπουργείου για Προεδρικά Διατάγματα, αλλά αποφάσισε να φέρει το θέμα στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, δείχνουν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις του πρώην υπουργού με το Μαξίμου.  

Σενάρια για νέο κόμμα

Οι σκέψεις για πολιτική αυτονόμηση του Πράττω, της κίνησης του Νίκου Κοτζιά, στην οποία συμμετέχουν και δύο ακόμη βουλευτές, η κ. Γεωργία Γεννιά, ο κ. Τόσκας, αλλά εμφανίζονται τουλάχιστον μέσω δημοσιευμάτων και ο κ. Ντζιμάνης, προκαλούν νέες εστίες έντασης και ανισορροπιών στην κυβέρνηση, με τον προβληματισμό να γίνεται ακόμη πιο έντονος μετά και την δήλωση –γρίφο του πρώην υπουργού, για τις προθέσεις του αλλά και τα σενάρια που θέλουν το Πράττω, να σχεδιάζει ήδη την μετεξέλιξή του σε πολιτική κίνηση.

Πολλοί εκτιμούν ότι η τελευταία «θυσία» της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις του Πάνου Καμμένου και στην ανάγκη της επιβίωσής της, δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα όπως είχε γίνει στις προηγούμενες, με τον «αποκεφαλισμό»  Φίλη, Μουζάλα, κά.

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν θα εγκαταλείψει τα όπλα και θα επιχειρήσει να διαφοροποιήσει την πολιτική του τύχη από τους όσους αποχώρησαν ή αποκεφαλίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας έμπειρος και δεινός παίκτης της πολιτικής σκηνής.

Ήδη το Πράττω κεφαλαιοποιεί την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση με τον Καμμένο, αλλά και το Μαξίμου, με την συζήτηση για αυτόνομη πολιτική πορεία της κίνησης να έχει φουντώσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ο Νίκος Φίλης – «θύμα» του Πάνου Καμμένου- από χθες έσπευσε να πάρει το μέρος Κοτζιά σχετικά με τα μυστικά  κονδύλια και τον έλεγχο όλων των Υπουργών.

Η τοποθέτηση αυτή του Νίκου Φίλη, που εκπροσωπεί και την κίνηση των 53+, επί της ουσίας ερμηνεύεται και ως μια προσπάθεια να κλείσει το μάτι στον Νίκο Κοτζιά και στο Πράττω.