«Στοπ» στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας βάζει ο Αλέξης Τσίπρας, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις διθυραμβικές δηλώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κοτζιάς , ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σε συνεννόηση με τον ίδιο, ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα.  Μάλιστα, ο Νίκος Κοτζιάς είχε ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό  που του έδωσε τη χαρά να κάνει ο ίδιος την αναγγελία.

Και ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του είχε σημειώσει: «Η χώρα επεκτείνεται, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς. «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε».

Ωστόσο, δεν πέρασαν λίγα εικοσιτετράωρα και ο πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμναν, αφού στη σύσκεψη που είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών και βρέθηκαν επί τάπητος το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει τελικά με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε, επίσης, τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του προέδρου Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, ενώ συζήτηση έγινε επίσης για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, καθώς και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα πρωθυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης, ο γενικός γραμματέας, κ. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, και ο προϊστάμενος του γραφείου διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος.