Τον τρόπο και τα μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση θα προστατέψει άμεσα τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εμπεδώνοντας ξανά το αίσθημα της ασφάλειας στους φοιτητές, από τους διακινητές ναρκωτικών και λαθραίων προϊόντων, που τα έχουν μετατρέψει σε χώρους ανομίας, ζητεί να πληροφορηθεί ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτηση την οποία κατέθεσε σήμερα προς τους αρμόδιους υπουργούς (Προστασίας του Πολίτη, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας).

Ο Νικήτας Κακλαμάνης υπενθυμίζει, ότι και πριν από 14 μήνες είχε καταθέσει παρόμοια ερώτηση αλλά η απάντηση που είχε λάβει από τον κ. Τόσκα ήταν «περί ανέμων και υδάτων» .

Τονίζει δε, ότι επαναφέρει το συγκεκριμένο θέμα, αφού η κατάσταση εντός και εκτός ΑΕΙ έχει καταστεί πλέον ανεξέλεγκτη, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχαμε και τη «δημιουργία» αυθαίρετων γραφείων στη Φιλοσοφική Αθηνών της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας»!

«Στην Ελλάδα του 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα Πανεπιστήμια της Χώρας έφτασαν στο σημείο να μετατρέπονται σε γκέτο παρανόμων και κουκουλοφόρων υποχρεώνοντας τις Πρυτανικές Αρχές να βάζουν λουκέτο, αφού δεν μπορούν να διδάξουν! Πρόκειται για πρωτοφανή γεγονότα, που δεν συμβαίνουν σε κανένα ευνομούμενο κράτος του κόσμου. Όχι, κύριοι της κυβέρνησης, η Ελληνική Παιδεία αξίζει κάτι καλύτερο…» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ.

Δείτε ολόκληρη την Ερώτηση:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1) Την κυρία Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
2) Τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
3) Τον κύριο Υπουργό Οικονομικών
4) Τον κύριο Υπουργό Παιδείας

ΘΕΜΑ: Εκτεταμένα φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια.

Με την παρούσα Ερώτησή μου, επανέρχομαι για ακόμη μία φορά στο ζήτημα της παραβατικότητας και της ανομίας που έχει καταλάβει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και έθιγε με πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» την περασμένη Παρασκευή και σχεδόν το σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου τις επόμενες ημέρες, αναφερόμενη κυρίως στο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών που «πνίγουν» τα ΑΕΙ της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς, κατέθεσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την με αριθμό πρωτοκόλλου 8308 Ερώτησή μου, με την οποία τόνιζα κυρίως το ζήτημα του λαθρεμπορίου στους χώρους εντός και πέριξ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας για το σύνολο των φοιτητών και των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο Πανεπιστήμιο ή γύρω από αυτό. Στη σχετική του απάντηση ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ανέφερε αναμεσά σε άλλα ότι:
« … σε ό,τι αφορά στη διαλαμβανόμενη, στο εν λόγω μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, περιοχή, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το υλοποιούμενο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), συνεργαζόμενες, κατά περίπτωση, με τους/τις αντίστοιχους/ες Φορείς και Υπηρεσίες, πραγματώνουν το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης του Δήμου Αθηναίων, συνεπικουρούμενες παράλληλα από τη συγκροτηθείσα, για το σκοπό αυτό, ειδική ομάδα Παρεμπορίου. (…) Παρέπεται δε να λεχθεί ότι, η καταβαλλόμενη προσπάθεια, από πλευράς των αρμοδίων Υπηρεσιών μας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο περιβάλλον ευταξίας και ασφάλειας, αλλά και να διασφαλιστεί η νομιμότητα».

Σήμερα, 14 μήνες μετά την πρώτη μου Ερώτηση, όπως καταδεικνύει εύστοχα το προαναφερόμενο άρθρο, αλλά και όπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει οποιοσδήποτε δραστηριοποιείται ή απλά κινείται στην περιοχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το λαθρεμπόριο όχι απλά συνεχίζεται, αλλά έχει γιγαντωθεί, ενώ επιπλέον «δημιουργήθηκε» σε δρόμο παραπλεύρως του ιδρύματος – στην οδό Αντωνιάδου- «πιάτσα» διακίνησης ναρκωτικών και το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας της ακαδημαϊκής κοινότητας γιγαντώθηκε. Δυστυχώς, η ΑΣΟΕΕ δεν είναι το μόνο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, που παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα διακίνησης ναρκωτικών και συγκέντρωσης παραβατικών στοιχείων, αλλά το ίδιο παρατηρείται στην οδό Μασσαλίας στην Νομική Σχολή ή στο κτίριο της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η πλειοψηφία των φοιτητών, φοβάται πλέον να κυκλοφορήσει στις σχολές τους και πολύ περισσότερο να προσέλεθει στα μαθήματα που διεξάγονται μετά τη δύση του ηλίου, ώρες που οι σχολές μετατρέπονται σε «γκέτο». Το πρόβλημα έχει λάβει, τόσο μεγάλη έκταση, ώστε η ηγεσία του Οικονομικού Πανεπιστημίου σκέφτεται να κλείσει το Ίδρυμα τις επόμενες ημέρες ως ύστατη προσπάθεια να προστατέψει τους φοιτητές, αλλά και ως μέσο να αφυπνίσει την Πολιτεία για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Στα παραπάνω φαινόμενα προστίθενται η κατάληψη γραφείου της Φιλοσοφικής από το Ρουβίκωνα, η αναγραφή φασιστικών συνθημάτων στους τοίχους της σχολής από μέλη της ομάδας «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση» και ως μόνη αντίδραση της Πολιτείας η παρέμβαση του τέταρτου από εσάς τους ερωτώμενους Υπουργούς, που καλεί τους φοιτητές και τα κινήματά τους να «διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη», χωρίς ο ίδιος να ανακοινώνει κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία για την επαναφορά της ασφάλειας και της ειρήνης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

- Με ποιο τρόπο θα προστατεύσετε τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από τους διακινητές ναρκωτικών και λαθραίων προϊόντων;

-Με ποια μέτρα θα προστατεύσετε την ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και των πολιτών που κινούνται στους χώρους εντός και πέριξ των Πανεπιστημίων;

- Τι μέτρα θα λάβετε για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που γίνεται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και στους χώρους γύρω από αυτά ;

ΑΘΗΝΑ 22-10-2018

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ