Ούτε λίγες ώρες δεν κατάφερε να κρατηθεί η… "ομογλωσσία" στην κυβέρνηση για εθνικά θέματα και παρά το τελεσίγραφο – προειδοποίηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πάνο Καμμένο, ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία, ο κυβερνητικός εταίρος ξεπέρασε για άλλη μια φορά τις κόκκινες γραμμές.

Η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την βουλή της πΓΔΜ  που ικανοποίησε, υποτίθεται την κυβέρνηση και την οποία έσπευσε να χαιρετήσει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έτυχε της ίδιας αποδοχής από τον κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος όχι μόνο έσπευσε να διαφοροποιηθεί και πάλι από την κυβερνητική γραμμή, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα.

Ο Πάνος Καμμένος επέμενε στη στάση του για το Σκοπιανό και μάλιστα βλέποντας ότι καταποντίζονται οι προσδοκίες του, ότι θα καταπέσει η Συμφωνία, άφησε υπονοούμενα για τον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα μέσα από σαφείς υπαινιγμούς για προδοσίες και λαδώματα.   Είναι σαφές ότι ο Πάνος Καμμένος δοκιμάζει τις αντοχές του Αλέξη Τσίπρα, με δηλώσεις που φρόντισε αυτή τη φορά να κάνει εντός της χώρας, όμως με διεθνή αντίκτυπο που εκθέτει τόσο την χώρα, όσο και τον πρωθυπουργό.  

Η στάση του Πάνου Καμμένου, πέρα από τις συνέπειες στην κυβερνητική γραμμή για εθνικά θέματα και πέρα από την διγλωσσία που εξακολουθεί να υπάρχει στην κυβέρνηση, ραγίζει και πάλι την εικόνα του πρωθυπουργού, αποδυναμώνοντας το αρχηγικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού, ακόμη και τα πιο ξεκάθαρα και αυστηρά, όπως αυτό περί μη ανοχής της διγλωσσίας στην κυβέρνηση για εθνικά θέματα, δεν εισακούγονται από τον κυβερνητικό του εταίρο, ο οποίος εξακολουθεί όχι μόνο να συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά και να επιβάλλεται ' αυτήν.

Μάλιστα, τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αντιπολίτευση δεν μπορούν παρά να διαβάσουν το ίδιο μήνυμα από την στάση του Πάνου Καμμένου: Το ότι ο κυβερνητικός εταίρος αγνοεί το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού, δείχνει και την αδυναμία του πρωθυπουργού, όχι μόνο να επιβληθεί στον Πάνο Καμμένο, αλλά και να καθορίσει την ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων.

Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ  

Ο Πάνος Καμμένος, πιεσμένος από τις δημοσκοπήσεις που τον πετούν έξω από τη Βουλή και η υπό διάλυση ΚΟ του – στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το κόμμα του καθώς δεκάδες στελέχη των ΑΝΕΛ έχουν αποχωρήσει – επιχείρησε στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ να τονώσει το πατριωτικό του ακροατήριο, το οποίο ωστόσο γνωρίζει ότι έχει περιοριστεί.

Αποκαλώντας «μακεδονοκλάστες» όσους έχουν διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή και δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση και την Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή τους κ.κ. Τέρενς Κουίκ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, και την κ. Έλενα Κουντουρά, ο Πάνος Καμμένος σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις τους έδειξε την πόρτα της εξόδου από το κόμμα.