Στο µυστικό ραντεβού του Αλ. Τσίπρα µε τον Π. Καµµένο στο ασφαλές κτίριο της ΛΑΕ∆ επί της οδού Ρηγίλλης 1, τη ∆ευτέρα το µεσηµέρι, λογίζεται ότι στήθηκε η παγίδα στην οποία έπεσε µία ηµέρα µετά, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Σύµφωνα µε πληροφορίες που δεν επιδέχονται διάψευση, στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. φέρεται να παρέδωσε φάκελο µε «επιβαρυντικά στοιχεία» για τη διαχείριση των µυστικών κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. από τον µέχρι πρότινος επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας, προειδοποιώντας τον Αλ. Τσίπρα ότι, στην περίπτωση που τα αγνοήσει και δεν τα λάβει σοβαρά υπόψη του, τότε ο ίδιος θα τα βγάλει στο φως της δηµοσιότητας.

Την επόµενη ηµέρα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, γνωρίζοντας εγκαίρως την επίθεση που θα έκανε ο Π. Καµµένος στον Ν. Κοτζιά, επέλεξε σκόπιµα να αφήσει τον τελευταίο ανυπεράσπιστο απέναντι στα όσα του καταµαρτυρούσε ο υπουργός Αµυνας, ενώ, πληροφορηθείς αργά το βράδυ της ίδιας ηµέρας την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών να υποβάλει την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, αντί να επιδιώξει την αποτροπή µιας τέτοιας εξέλιξης, την ενθάρρυνε. Πώς; Την Τετάρτη έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ∆. Τζανακόπουλο, να του δείξει µε τις δηλώσεις του την... αποβίβαση από την κυβερνητική αµαξοστοιχία, µνηµονεύοντας την περίφηµη φράση του Α. Παπανδρέου πως «όποιος δυσφορεί, να κατέβει από το τρένο».

Τέτοιου είδους σκηνές, που εκτυλίσσονται µε απροκάλυπτο τρόπο στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισµού, ούτε οι σεναριογράφοι της δηµοφιλούς σειράς «House of Cards» δεν θα είχαν φανταστεί. Οι έως τώρα εσωτερικές ίντριγκες και δηµόσιες διαµάχες, µε πρόσχηµα τις πολιτικές διαφωνίες για σειρά ζητηµάτων µεταξύ των κεντρικών πρωταγωνιστών της εξουσίας, δηλαδή του «τρισυπόστατου» της διακυβέρνησης Τσίπρα - Καµµένου - Κοτζιά, ειδικά µετά την παραίτηση του τελευταίου από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αναβαθµίζονται σκανδαλωδώς σε άλλο επίπεδο. Αποκτούν χαρακτηριστικά βυζαντινής καµαρίλας, ωφελιµιστικών συµπαιγνιών, πανούργων κινήσεων και παρασκηνιακών δολοπλοκιών, µε την εκτόξευση εκατέρωθεν απειλών για αποκαλύψεις ένοχων µυστικών και αδιαφανών πρακτικών στο πεδίο της διαχείρισης ζητηµάτων εθνικής ασφάλειας και όχι µόνο δηµόσιου χρήµατος.

O Τζορτζ Σόρος

Τα όσα συγκλονιστικά διαδραµατίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου και ακολούθως είδαν το φως της δηµοσιότητας. ∆ηλαδή, οι πληροφορίες που έφεραν τον Π. Καµµένο να κατηγορεί τον Ν. Κοτζιά ως ενεργούµενο του Τζ. Σόρος στα Βαλκάνια («πήρες 50 εκατ. ευρώ για να προωθήσεις τη Συµφωνία των Πρεσπών», φέρεται να του είπε) και «αρπακτικό» των µυστικών κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. για ιδιοτελή σκοπό, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο αµφισβήτησης ότι η «εύθραυστη συµµαχία» των σηµερινών κυβερνώντων βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης.

Οι εκπρόσωποί της πλέον αρχίζουν να «λύνουν» τις διαφορές τους µε «αλληλοκαρφώµατα» για την πορεία του χρήµατος, µε καταγγελίες για την εξυπηρέτηση ξένων συµφερόντων και µε βαρύτατες αιχµές για τη διασπάθιση κονδυλίων από τα απόρρητα ταµεία του κράτους. Το κουβάρι των αποκαλύψεων για κακοδιαχείριση ξετυλίγεται και αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. ∆ιότι, την επόµενη ηµέρα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συµβουλίου και ενώ είχαν δει το φως της δηµοσιότητας οι σχετικές καταγγελίες του Π. Καµµένου σε βάρος του Ν. Κοτζιά, ο τελευταίος, λίγες ώρες πριν να γίνει δεκτή η παραίτησή του από τον πρωθυπουργό, αργά το µεσηµέρι της Τετάρτης, επειδή στη συγκεκριµένη, «αήθη» επίθεση που δέχτηκε από τον Π. Καµµένο δεν τον είχε καλύψει, εξέθεσε µε τη σειρά του τον Αλ. Τσίπρα, διαρρέοντας µέσω των στενών συνεργατών του πως εδώ και καιρό τού ζητούσε επίµονα να «ελέγχονται» τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Αµυνας από τη Βουλή και το αίτηµά του αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό. ∆ηλαδή, εµµέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «κάλυπτε» τόσο καιρό τον Π. Καµµένο, ώστε να µη δίνει λογαριασµό στη Βουλή για την τύχη των µυστικών κονδυλίων του υπουργείου Αµυνας. Και µάλιστα, µιας και πλέον δεν είναι υπουργός, το θέµα αυτό σκοπεύει να το φέρει στη Βουλή, συλλέγοντας υπογραφές για την κατάθεση σχετικής πρότασης νόµου και κλιµακώνοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, την επιθετική στάση του κατά του Π. Καµµένου, για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα µυστικά κονδύλια του υπουργείου Αµυνας.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δηµοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησής του, αφήνοντας πολλά ερωτήµατα για το περιεχόµενό της. Ωστόσο σε συνοµιλία του υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν µπορούν να οδηγήσουν σε Ειδικό ∆ικαστήριο. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα δηµοσιοποιήσει την επιστολή γιατί όπως είπε έχει προσωπικό χαρακτήρα.

Τα άπλυτα στη φόρα

Με βάση όλα τα παραπάνω, τίποτα πλέον δεν πρέπει να αξιολογείται βάσει της αρχής πως η διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που ασκούν τα καθήκοντά τους µε γνώµονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συµφέροντος. Οσα βλέπουν το φως της δηµοσιότητας παραπέµπουν σε καταστάσεις «αντικανονικής» άσκησης της εξουσίας, όπου διάφορα κέντρα µε θεσµική µάλιστα υπόσταση, για να επιβάλουν την επιρροή τους στις πολιτικές εξελίξεις, επιδίδονται σε «εκφοβισµούς» και «απειλές» ότι ο ένας θα βγάλει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα, µε αποτέλεσµα να διαµορφώνεται µια εικόνα παρακµής, όπου οι πάντες µετέρχονται «ανορθόδοξες» µεθόδους για να διασφαλίσουν το τρόπαιο της ατοµικής ασυλίας σε περίπτωση που κινδυνεύσουν.

Στην κυνική αντιπαράθεση του Ν. Κοτζιά µε τον Π. Καµµένο για τη διαχείριση των µυστικών κονδυλίων στα υπουργεία τους, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση, δείχνοντας πως και ο ίδιος περισσότερο φοβάται τον υπουργό Αµυνας και λιγότερο τον µέχρι προχθές υπουργό Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, όµως, τίποτα δεν του παρέχει εγγυήσεις για τον τερµατισµό της ενδοκυβερνητικής κρίσης, καθώς όσο το τέλος των εξελίξεων µε αφορµή το «Μακεδονικό» παραµένει ανοιχτό και απρόβλεπτο σε επιµέρους αδιαφανή επίπεδα, όπως αυτά που σχετίζονται µε τις αναφορές του περιβάλλοντος του Π. Καµµένου για επικοινωνιακή χρηµατοδότηση της προπαγάνδας υπέρ του «ναι» στη Συµφωνία των Πρεσπών, τόσο ο ίδιος δύσκολα θα µπορεί να καταστεί κυρίαρχος του προεκλογικού παιχνιδιού µε όρους ηγεµονικής δροµολόγησης των γεγονότων, και ας ανέλαβε το ΥΠ.ΕΞ. µετά την παραίτηση του Ν. Κοτζιά.  

Η λυκοφιλία των συνεταίρων

Στην παρούσα συγκυρία, ανάµεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Καµµένο εκτυλίσσεται ένα «αµοιβαία εκφοβιστικό» πολιτικό παιχνίδι, που, ναι µεν, µπορεί να είχε ως «παράπλευρη» απώλεια ή θύµα τον Ν. Κοτζιά, ωστόσο όσοι παρακολουθούν µε συνέπεια τα όσα προηγήθηκαν της παραίτησης του τελευταίου από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούν και άλλες ενδιαφέρουσες παραµέτρους αυτού του ιδιότυπου µπρα-ντε-φερ µεταξύ των κυβερνητικών «συνεταίρων».

Τα όσα διακινούνταν στη δηµόσια σφαίρα από διαφορετικά κανάλια προώθησης µηνυµάτων, που ο ένας συγκυβερνήτης ήθελε να περάσει προς τον άλλον «ως προειδοποίηση» προτού συναντηθούν στις αρχές της εβδοµάδας στην ΛΑΕ∆, ήταν εξόχως αποκαλυπτικά της λυκοφιλίας τους και ενδεικτικά ενός κλίµατος έντονης «καχυποψίας», που ταυτοχρόνως καθιστούσε ευανάγνωστη την ακόλουθη εκβιαστική περικοπή: «µε κρατάς, σε κρατώ, µε έχεις εσύ, σε έχω κι εγώ».

Σε αντίθεση µε τον Ν. Κοτζιά, ο Αλ. Τσίπρας έχει περισσότερα κοινά µυστικά µε τον Π. Καµµένο, µε τον οποίον, άλλωστε, επέλεξε να µοιραστεί την εξουσία από την αρχή της ανάληψης των πρωθυπουργικών του καθηκόντων και, ως εκ τούτου, ζυγίζει µε µεγαλύτερη προσοχή τα λεγόµενά του, ειδικά όταν αυτά συνοδεύονται από υπαινικτικά µηνύµατα.

Ειδικά τις τελευταίες ηµέρες, που ο υπουργός Αµυνας βρέθηκε στο µάτι του κυκλώνα, µε αφορµή τις θέσεις που διατύπωσε επί αµερικανικού εδάφους για το «Μακεδονικό» και τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δεν δίστασε να «αποκαλύψει» πως για όλα αυτά, ασχέτως αν σε κάποια διαφωνούσε, ο Αλ. Τσίπρας ήταν ενήµερος.

Επίσης, κινούµενος εντός της σκληρής γραµµής, η οποία συνοψίζεται στη φράση «εγώ δεν θα γίνω Κουβέλης», την οποία είχε απευθύνει στα «επικοινωνιακά κέντρα» του Μεγάρου Μαξίµου που θεώρησε ότι τον υπονόµευαν µέσα από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο Π. Καµµένος άρχισε να στήνει προληπτικά τη δική του γραµµή άµυνας. Στην υποψία ότι ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του µπορεί να µεθοδεύουν την πολιτική του αποµόνωση, δελεάζοντας µε διάφορα πολιτικά ανταλλάγµατα βουλευτές ή υπουργούς του κόµµατός του για να ψηφίσουν τη «Συµφωνία των Πρεσπών» και στο τέλος να µείνει µόνος του ενδεχοµένως µε τον Κ. Κατσίκη, εκείνος φρόντισε, µέσα από τους δικούς του «επικοινωνιακούς µηχανισµούς», να τους προειδοποιήσει πως έχει «ράµµατα για τη γούνα τους». Ενώ, σε περίπτωση που δεν σεβαστούν τη «γραµµή» των ΑΝ.ΕΛ., τότε θα αποκαλύψει τα ιδιοτελή κίνητρά τους.

Γ.Τράγκας: «Ο Καμμένος έχει δική του υπηρεσία πληροφοριών»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα δηµοσιοποίησε µέσα από τη ραδιοφωνική του εκποµπή στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 ο Γιώργος Τράγκας, επικαλούµενος πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Αµυνας, Π. Καµµένου.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ του Γ. Τράγκα (σ.σ.: η σύνταξη της εφηµερίδας «Π» δεν έχει στη διάθεσή της τα εν λόγω στοιχεία και δεν είναι σε θέση να τα αξιολογήσει), ο Π. Καµµένος διαθέτει δική του υπηρεσία πληροφοριών, την οποία χρησιµοποιεί για να παρακολουθεί και να καταγράφει τους πάντες. Μάλιστα, ο γνωστός δηµοσιογράφος αποκάλυψε ότι «προµηθεύτηκε βαλιτσάκι» παρακολουθήσεων από τις µυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. «Μη νοµίζετε ότι ο Καµµένος δεν ξέρει τι ρόλο παίζει και ο Νικολάκης ο Παππάς. Τι ξέρει ο Καµµένος για τις τράπεζες; Ο υπουργός Αµυνας παρακολουθεί τους πάντες. Από τον Ρουµπάτη (σ.σ.: ο διοικητής της ΕΥΠ), τους διοικητές των τραπεζών... Συγκεντρώνει στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε να εννοηθεί πως γνωρίζει από τον Π. Καµµένο ότι έχει στοιχεία και για τη δράση του Τζ. Σόρος σε Ελλάδα και Σκόπια. «Τα έχει φωτογραφίσει όλα. Ολες τις επισκέψεις του Σόρος, παντού. Τις παραµονές του εν Αθήναις και στα Σκόπια».

Ο Γ.Τράγκας, δηλώνοντας αυτήκοος µάρτυρας σε σειρά τηλεφωνηµάτων του Π. Καµµένου προς τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και προς τον εξ απορρήτων του πρωθυπουργού υπουργό Ν. Παππά, ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. όχι µόνο κρατάει τον Αλ. Τσίπρα, αλλά παρακολουθεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ µε δική του µυστική υπηρεσία πληροφοριών. «Εχω ακούσει τηλέφωνο του Πάνου να λέει στον Νίκο Παππά: Ή θεραπεύεται η έκθεση Σαββίδη και µπαίνει στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες ή αύριο δεν υπάρχει κυβέρνηση”. Ο Πάνος κρατάει τον Τσίπρα και ο Τσίπρας τον Πάνο. Ο Καµµένος παρακολουθεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ µε δική του υπηρεσία πληροφοριών. Ακόµα και τον Γιάννη Ρουµπάτη, του οποίου την είσοδο έχει απαγορεύσει στο Πεντάγωνο», ανέφερε, µεταξύ άλλων.

Επίσης, αναφέροντας ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι το πώς σκέφτεται ο Π. Καµµένος, υποστήριξε ότι οι καταγγελίες του για τον Τζ. Σόρος και για συγκεκριµένες τράπεζες που παρέχουν διευκολύνσεις σε ΜΜΕ και εξυπηρετούν παλαιούς εκδότες δεν ήταν τυχαίες. «Εριξε σκιά πάνω στην κυρία Κουντουρά, της οποίας ο σύζυγος µπορεί να ξέρει και τον Σόρος. Εριξε σκιά και στον Τέρενς Κουίκ», ανέφερε µε υπαινικτικό ύφος ο Γ. Τράγκας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/10/2018