Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σχετικά με τη διαρροή πληροφοριών για τον τρόπο διάθεσης μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η έρευνα ανατέθηκε στην κρατική ασφάλεια προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων. Η εντολή δόθηκε μετά τη δημοσιoποίηση στον ηλεκτρονικό Τύπο πληροφοριών που περιέχονταν σε σφραγισμένο φάκελος που μετέφερε ο διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και ανοίχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο φάκελος περιείχε τρεις κωδικούς με το συνολικό ποσό που διατέθηκε να φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν τη διαρροή εξέδωσαν τόσο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού όσο και ο πρόεδρος της Βουλής.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε για τη διαρροή των πληροφοριών σχετικά με τη διάθεση των μυστικών κονδυλίων στο υπουργείο Εξωτερικών θα διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος της παραβίασης μυστικών Πολιτείας.

Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα η  επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά ενώ με δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη εκτιμά ότι θα πρέπει η κυβέρνηση, που δεν «κατανόησε» τους λόγους παραίτησης του πρώην υπουργού, σύμφωνα και με τον κ. Τζανακόπουλο, να δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, προκειμένου να πληροφορηθούν οι πολίτες για τα όσα έχουν συμβεί.