Οργισμένες ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις, μια παραίτηση  και μια ματωμένη καρδιά, αυτή του Αλέξη Τσίπρα, ήταν το αποτέλεσμα της σύρραξης Κοτζιά – Καμμένο στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης. Μέχρι όμως να φτάσει ο Νίκος Κοτζιάς να υποβάλει την παραίτησή του το παρασκήνιο ήταν έντονο και σε λιγότερο από ένα 24ωρο οδηγήθηκε στην έξοδο από την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη του Νίκου Κοτζιά έχουν να κάνουν με την δύσκολη σχέση του τόσο με τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε συγκρουστεί και στο παρελθόν, όχι όμως για το Σκοπιανό, αλλά και με την κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο.

Η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο φάνηκε ότι αντί να «φτιάξει» τα πράγματα μεταξύ των δύο υπουργών, έγινε πεδίο μάχης και αντιπαράθεσης μεταξύ τους, με τον Νίκο Κοτζιά να δυσαρεστείτε για τις αναφορές του Πάνου Καμμένου σχετικά με την διαχείριση των μυστικών κονδυλίων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πολλοί, μάλιστα εκτιμούν ότι ίσως και τα «σχέδια» του Μαξίμου για την Συμφωνία των Πρεσπών να άνοιξαν το δρόμο προς την έξοδο για τον κ. Κοτζιά. Δεν αποκλείουν και το σενάριο ο Νίκος Κοτζιάς να διαφωνεί με την προοπτική του Μαξίμου κάποια στιγμή εάν χρειαστεί να «εργαλειοποιήσει» την Συμφωνία των Πρεσπών και να την χρησιμοποιήσει προεκλογικά.

Το παρασκήνιο ωστόσο, φαίνεται ακόμη πιο έντονο καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χρέωνε στον Πάνο Καμμένο μια σειρά από δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο Τζορτζ Σόρος προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών χρηματοδοτεί πολιτικούς επιχειρηματίες και δημοσιογραφικούς και ότι εσχάτως έχει μπει και στο υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν άλλωστε και η αφορμή για να κορυφωθεί ο καυγάς τους εντός του υπουργικού Συμβουλίου.  

 Με το κλίμα να στραβώνει ακόμη περισσότερο και ο Νίκος Κοτζιάς προτίμησε να εγκαταλείψει τη συνεδρίαση του Υπουργικού και χωρίς να το γνωρίζει κανείς μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκεί, του ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί και ζήτησε την συμβουλή του Προέδρου και συνταγματολόγου εάν αυτή η παραίτηση θα είχε συνέπειες στην Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία συνέπεια από ένα μια τέτοια εξέλιξη και ο Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε το ίδιο βράδυ να κοινοποιήσει στον πρωθυπουργό την απόφασή του, να παραιτηθεί.

Ωστόσο, περίμενε και τις αντιδράσεις των συντρόφων του, καθώς εντός τουλάχιστον του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ισχυρίζονται κύκλοι του πρώην υπουργού Εξωτερικών, δεν τον υπερασπίστηκε κανείς.

Το παράπονο του Κοτζιά

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών όπως αναφέρουν πληροφορίες εξέφρασε μάλιστα το παράπονό του ότι κανείς δεν τον υποστήριξε και στον ίδιο τον Αλέξη Τσιπρα. Το γεγονός πάντως ότι ο πρωθυπουργός στην αντιπαράθεση των δυο ανδρών δεν πήρε θέση ήταν μια από τις πολλές αιτίες που ξύπνησε το θυμικό του Νίκου Κοτζιά και τον οδήγησε σε παραίτηση. Η εξέλιξη μάλιστα αυτή ερμηνεύεται από πολλούς και ως μέτρο που δείχνει την μεγάλη ανάγκη που έχει ο Αλέξης Τσίπρας τις ψήφους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Στο Μαξίμου ωστόσο έχουν άλλη άποψη. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την αγανάκτησή του όταν έμαθε πως ο Νίκος Κοτζιάς τον θεωρεί αχάριστο εξαιτίας της στάσης του στο Υπουργικό. Στο Μαξίμου μάλιστα θεωρούν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπίστηκε τον Νίκο Κοτζιά στην αντιπαράθεση του με τον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα, όταν είχε ξεσπάσει το θέμα με το plan b ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας υπερασπιζόμενος την Συμφωνία των Πρεσπών.

Λίγο πριν το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με την δήλωσή του «όπως δυσανασχετεί να κατέβει από το τρένο»,  άνοιξε την πόρτα της εξόδου στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος και επισημοποίησε την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών .

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς και πριν σχεδόν ένα χρόνο είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, η οποία ωστόσο δεν είχε γίνει δεκτή.  

Ο  γρίφος της ανάρτησής του για τον… σπόρο  

Με στίχους του Σαββόπουλου και του Χριστιανόπουλου, μια και είναι λάτρης της ποίησης, σχολίασε ο Νίκος Κοτζιάς την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών. «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις.   Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου.   

Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος», έγραψε ο πρώην υπουργός και πολλοί εκτιμούν ότι με την ανάρτηση αυτή ο πρώην υπουργός δεν εξέφρασε μόνο την πικρία του, αλλά και τις προθέσεις του.

Στην προσπάθεια να «διαβάσουν» πίσω από τις λέξεις και συγκεκριμένα πίσω από τους τελευταίους στίχους: «βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος…», πολλοί είδαν την διάθεσή του να μην μείνει με σταυρωμένα χέρια για το επόμενο χρονικό διάστημα. Κάποιοι ερμηνεύουν την διάθεσή του να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο, τώρα που τα χέρια του λύθηκαν και δεν είναι πια υπουργός Εξωτερικών και θα μπορεί να «κοντράρει στα ίσα» τον Πάνο Καμμένο.