Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
t28yebli17uhalfe30k8
Πολιτική

Tαξίδι στον κόσμο των αστερισμών και της Μυθολογίας στην Ευρωβουλή

Μια εκδήλωση του Γιώργου Γραμματικάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στον μαγευτικό κόσμο των αστερισμών και της μυθολογίας, αλλά και της ελληνικής μουσικής και ποίησης ταξίδεψαν όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της Αστρονομίας που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιηγήθηκαν σε κάθε γωνιά του έναστρου νυκτερινού ουρανού στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης που είχε θέμα τη «Μυθολογία των Αστερισμών». Οδηγός τους σε αυτή την περιήγηση ήταν ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.

Ο Χρήστος Σωτηρόπουλος στο ρόλο του αφηγητή ταξίδεψε το πολυπληθές κοινό στις απαρχές της ελληνικής αστρονομικής μυθολογίας και «στα παραμύθια των άστρων» ξεκινώντας από την Μεγάλη Άρκτο, τον Αρκτούρο και την Κασσιόπη και καταλήγοντας με την Κόμη της Βερενίκης. Μαζί του η Ελισάβετ Βερούλη, ο Χρήστος Κοτσαύτης και ο Γιώργος Λουτσέτης, οι οποίοι με τις φωνές και την κιθάρα τους διάνθισαν τη βραδιά με μουσικές του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι, αλλά και με ποιήματα του Σεφέρη, του Βρεττάκου, του Ελύτη, και άλλων διακεκριμένων Ελλήνων ποιητών.  

Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης η αίθουσα πλημμύρισε με τις υπέροχες φωνές της αστροφυσικού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού, και της κιθαρίστριας -μονωδού Κασσιανής Λάζαρη, ενθουσιάζοντας τους Έλληνες και ξένους παριστάμενους. Οι δύο ερμηνεύτριες μετέφεραν το κοινό στην Ελλάδα με γνωστές και αγαπημένες μουσικές εμπνευσμένες από τον ουρανό, τη σελήνη και τους αστερισμούς.

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Γραμματικάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη «δυνάμεων της Τέχνης, της Επιστήμης και της Παιδείας, που δίδουν τον αγώνα τον καλό και τον δύσκολο μέσα στον Λαβύρινθο της κρίσης». Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε «στους Ευρωπαίους φίλους, που δεν έπαψαν να μας κοιτούν με βλέμματα  καχύποπτα, ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, που μας υπερβαίνει και μας διδάσκει». Παράλληλα προβάλλοντας «τον καλύτερο της εαυτό και τις πνευματικές της παραδόσεις αποδεικνύει ότι μπορεί να αφήσει τη σφραγίδα της στο κέντρο της Ευρώπης». Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην  «αμφίδρομη σχέση της Αστρονομίας και της Μυθολογίας που διαρκεί αιώνες» ενώ σημείωσε ότι «δικαιωματικά  η Αστρονομία, και οι αρχαίοι μύθοι της, παρουσιάζονται σήμερα στο Κέντρο της Ευρώπης, και μάλιστα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς».