Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον “κουτσή πάπια” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας μια χαρακτηριστική αγγλοσαξονική φράση εξήγησε ότι όλοι ξέρουν πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα φύγουν. “Η κυβέρνηση είναι παντελώς αδύναμη να παράξει έργο, αλλά μπορεί να παράξει ζημιά”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Ήρθαμε σήμερα να συζητήσουμε για το Μπρέξιτ και προέκυψε …έξιτ Κοτζιά”, είπε χαριτολογώντας ο πρόεδρος της ΝΔ, που συνέχισε την ευθεία επίθεση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. “Πως γίνεται να αποπέμπει ο πρωθυπουργός υπουργό που είναι απόλυτα συντεταγμένος μαζί του στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών και να κρατά υπουργό που είναι απέναντι; Ο κ. Τσίπρας είναι ξεκάθαρα όμηρος του κ. Καμμένου. Θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να παραμείνουν στην εξουσία”, είπε ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να ισχυρίζεται ότι δεν θέλει διγλωσσία και να ανέχεται τον βασικό εκφραστή της διγλωσσίας, τον κ. Καμμένο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

“Να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο τι είναι αυτό που τους κρατά τόσο σφιχταγκαλιασμένους πέρα της προφανούς αγάπης για την καρέκλα”, απάντησε λακωνικά σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε.

Στο ζήτημα της διαρροής από το υπουργικό συμβούλιο περί αιτιάσεων του Νίκου Κοτζιά για τη χρήση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια “σοβαρή κατηγορία” και συμπλήρωσε με νόημα: “Μπορώ να κάνω την υπόθεση ότι ο κ. Κοτζιάς δεν απεπέμφθη για τη θέση του στο Μακεδονικό, άρα κάποιος άλλος λόγος υπάρχει.”

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τα παραπολιτικά να σχολιάσει τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του Παύλου Πολάκη. Για τον αναπληρωτή υπουργό υγείας και την αποκάλυψη των Παραπολιτικών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “ο κ. Πολάκης είναι αγαπημένος υπουργός του κ. Τσίπρα - το ύφος, το ήθος και τα λεγόμενά του εκφράζουν τον κ. Τσίπρα”. Για τον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης υπογράμμισε πως “ο κ. Παπαγγελόπουλος με αυτά που λέει συντάσσεται απόλυτα με την υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί ως προς το πότε και αν θα ασκήσει το δικαίωμά του για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. “Η πρόταση μομφής είναι το τελευταίο και πιο δραστικό εργαλείο που έχει στα χέρια του ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το εξάμηνο κατά το οποίο δεν μπορούμε να το ασκήσουμε λήγει στις 17 Δεκεμβρίου, από τις 18 έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το εργαλείο αυτό”, είπε, αφήνοντας ανοιχτό αν τελικά θα το αξιοποιήσει και σε ποιο χρονικό σημείο.

Η προγραμματισμένη για το μεσημέρι συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακυρώθηκε λόγω της ξαφνικής ασθένειας του προέδρου της Κομισιόν. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι αν δεν είχε αρρωστήσει ο κ. Γιούνκερ θα είχε συζητήσει μαζί του το θέμα της ακύρωσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, τονίζοντας ότι πρόκειται για πρόσθετο κόστος που επωμίστηκε η χώρα λόγω της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. “Το θέμα της χώρας είναι πως η οικονομία θα επιστρέψει σε βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη και ο βασικός πυλώνας είναι οι επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν το ασφαλιστικό σύστημα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας όπως τόνισε πως τα μεγάλα θύματα του νόμου Κατρούγκαλου είναι οι νέοι συνταξιούχοι. Στο τέλος, ο πρόεδρος της

ΝΔ άφησε και μια σαφέστατη αιχμή για το ζήτημα της ΔΕΗ: “Η κυβέρνηση φεύγοντας θα αφήσει πολλές νάρκες, μία από αυτές είναι της ΔΕΗ”, είπε.