Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου όχι μόνο αμφισβητεί ευθέως την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) νοτίως της Κρήτης, μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, αλλά επιπλέον διεκδικεί μέρος της ως τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Με τίτλο «η Ελλάδα άρχισε τη λεηλασία στη Μεσόγειο» η φιλοκυβερνητική Aksam δημοσιεύει έρευνα του επιτελάρχη του τουρκικού Ναυτικού υποναυάρχου Τζιχάτ Γιαγτζί, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ανακήρυξε μονομερώς την ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, προκηρύσσοντας περιοχές έρευνας παράνομα σε περιοχή που, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματικό, ανήκουν στη δικαιοδοσία όχι μόνο της Λιβύης, αλλά και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο συνοδεύεται και από τον αντίστοιχο χάρτη, η Ελλάδα κατηγορείται ότι οριοθέτησε την δική της ΑΟΖ υφαρπάζοντας παρανόμως έκταση 39.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο στη Λιβύη.

Ο τούρκος υποναύαρχος στηρίζει τη θέση του ισχυριζόμενος ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Λιβύης θα πρέπει να λάβει ως βάση αναφοράς τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας –και όχι των νησιών, όπως είναι η Κρήτη- και με αυτό το δεδομένο ΑΟΖ στην περιοχή δικαιούται και η Τουρκία. Όπως ισχυρίζεται, μάλιστα, η τουρκική ΑΟΖ συναντά εκείνη της Λιβύης και η χάραξη του μεταξύ τους ορίου θα πρέπει να λαμβάνοντας υπόψη το παράκτιο μέτωπο Μαρμαρίδα-Φετχιγε-Κας από την πλευρά της Τουρκίας και τη γραμμή Ντέρνα-Τομπρούκ-Μπαρντίγια στις ακτές της Λιβύης. Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το το ελληνικό οικόπεδο 15, που ανακηρύχθηκε το 2014 νοτίως της Κρήτης, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και το 20 εντός της λιβυκής.

Στην εν λόγω έρευνα του τούρκου επιτελάρχη είχε αναφερθεί, την περασμένη εβδομάδα, και η επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης κορυφής που έγινε στην Ελούντα της Κρήτης. Στη συνάντηση αυτή, Αθήνα και Κάιρο συμφώνησαν, να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες μέχρι το τέλος του χρόνου. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, είχε τίτλο ανάλογο με το σημερινό της Aksam, κάνοντας λόγο για «Σχέδιο εισβολής από την Κρήτη».

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, το εν λόγω ελληνικό σχέδιο «καταδικάζει» την Τουρκία σε περίπου 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας, ενώ σύμφωνα με την τουρκική θέση, που δεν αποδίδει ΑΟΖ στο Καστελόριζο, στην Τουρκία αντιστοιχεί ΑΟΖ 145.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία εμβολίζει τη συνέχεια των αντίστοιχων ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Προ ημερών, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε προαναγγείλει την έξοδο του τουρκικού πλωρτού γεωτρύπανου «Πορθητής» (Fatih) στην Ανατολική Μεσόγειο στο τέλος του μήνα, παράλληλα με την αποστολή στην περιοχή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros Hayreddin Pasa. Σε ομιλία του στην 9η Σύνοδο Ενέργειας της Τουρκίας, ο κ. Ντονμέζ επανέλαβε ότι «θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο ιδιαίτερα στην Μεσόγειο».

Πρέπει, τέλος, να επισημανθεί ότι οι αναφορές στην εν λόγω έρευνα του υποναυάρχου Γιαγτζί μπορεί να περιορίζονται προς το παρόν σε αναφορές του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ωστόσο υπανθυμίζεται ότι και το πλαίσιο των τουρκικών απαιτήσεων περί «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» νησιών του Αιγαίου στηρίχτηκε σε μία ανάλογη έρευνα του 1995 των τουρκικών Ακαδημιών Πολέμου.