Παραφράζοντας τη διάσημη ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα με τον σταλινικό μπαμπά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «Ο παππούς λείπει σε ταξίδι για δουλειές». Οπου στον ρόλο του παππού είναι, φυσικά, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιας και έτσι τον αποκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της ηλικίας του (σ.σ.: γίνεται 80 ετών στις 23 Οκτωβρίου), αλλά και της σχεδόν συγγενικής σχέσης που έχει με την οικογένεια του πρωθυπουργού.

Και λέμε σε δουλειές, διότι ο κ. Τσίπρας τού αναθέτει συνεχώς αρμοδιότητες, με τελευταία αυτήν για τις τράπεζες. Πολλοί απόρησαν με τη συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο παράγοντες της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι είναι από τους λίγους που αντιλαμβάνεται την αγορά και έχει σχέσεις με επιχειρηματίες. Επικαλούνται, δε, ότι ήταν αυτός που χειρίστηκε επιτυχώς την υπόθεση Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη, που ξεμπλόκαρε την επένδυση στο Ελληνικό κ.ά.

Η περίπτωση του Αλέκου Φλαμπουράρη είναι από τις πλέον ξεχωριστές στο πάνθεον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρωπος της παρέας, γλεντζές, με καλό γούστο, αλλά και φημισμένος χαρτοπαίκτης στην πόκα, με μια σταθερή ομάδα φίλων, δείχνει ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές πως δεν αγχώνεται. Η άνεση αυτή, βεβαίως, τον έχει οδηγήσει σε πολλές άστοχες δηλώσεις, που δεν συνάδουν με την πολιτική του πείρα, ούτε με τα αξιώματά του. Φίλοι του έχουν να λένε για την «περηφάνια» με την οποία επιδείκνυε τις δεκάδες κλήσεις που είχε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του, ένα παλιό Alpha Romeo, για παράνομο παρκάρισμα.

«Ηταν ικανός να παρκάρει το αμάξι του στον Αγνωστο Στρατιώτη», λέει χαριτολογώντας ένας παλιός του σύντροφος, για να καταδείξει τη χαλαρότητά του.

Γνωστός άγνωστος

Η πραγματικότητα είναι πως μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο πρωθυπουργός τον έχρισε υπουργό Επικρατείας, ο κ. Φλαμπουράρης δεν ήταν καθόλου γνωστός στο πανελλήνιο. Ο ίδιος απέφευγε τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ, ενώ δεν διεκδίκησε κομματικά αξιώματα και θέσεις. Για αυτό, άλλωστε, δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής, μολονότι ήταν πάντα στα ηγετικά κλιμάκια του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Επαιζε ρόλο και το γεγονός ότι ήταν από τους ελάχιστους με ένσημα στο κόμμα. Ο γεννημένος το 1938 Αλ. Φλαμπουράρης πέρασε τα (πολλά) φοιτητικά του χρόνια στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου σπούδασε στο Πολυτεχνείο. Εκεί γνωρίστηκε με τον Γιάννη Μπανιά, ένα πρόσωπο που τον σημάδεψε πολιτικά. Τα ανέμελα χρόνια στην Αυστρία επέτρεπαν πολλά ταξίδια σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως τη Γερμανία, αλλά και ατέλειωτες χαλαρές στιγμές με τους εκατοντάδες Ελληνες που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο.

Πολιτική, δουλειά και καλή ζωή, θα λέγαμε πως ήταν το μότο της εποχής, κάτι που έως σήμερα αποτελεί σταθερή επιλογή για τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Η επιστροφή στην πατρίδα στα χρόνια της δικτατορίας συνέπεσε με τις έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και τις ζυμώσεις. Χωρίς ιδιαίτερη ταλάντευση, λόγω και της στενής φιλίας με τον Μπανιά, εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ το 1987 τον ακολούθησε στο (αποτυχημένο) εγχείρημα του «ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α».

Στον Συνασπισμό μπήκε μαζί με τους Βούτση, Σκουρλέτη και Φίλη στα τέλη του 1992 και από τότε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συμμετείχε ενεργά στα κομματικά δρώμενα.

Βασικός εμπνευστής

Είναι από αυτούς που συνέβαλαν στην ανάδειξη του κ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ το 2008, αλλά και από τους βασικούς εμπνευστές, μαζί με τον Νίκο Βούτση, της σκληρής σύγκρουσης με τον Αλέκο Αλαβάνο το καλοκαίρι του 2009, όταν και επικράτησε κατά κράτος ο κ. Τσίπρας.

Από τότε αποτελεί τον πιο έμπιστο άνθρωπο του πρωθυπουργού σε όλα τα επίπεδα, με τις σχέσεις τους να είναι οικογενειακές. Πολλές φορές ο Αλέκος και η σύζυγός του, Εύη, φιλοξενούν τον κ. Τσίπρα, τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα, και τα δύο παιδιά τους στο εξοχικό τους στην Αίγινα.

Οι αρμοδιότητες, όμως, που συνεχώς του αναθέτει ο πρωθυπουργός δυσκολεύουν εκ των πραγμάτων τον χαλαρό Αλέκο. Από τις 9:30 το πρωί και έως το βράδυ βρίσκεται κυρίως στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είναι το γραφείο του (δίπλα-δίπλα με τον Δ. Τζανακόπουλο), ενώ συμμετέχει πάντα και στον πρωινό καφέ. Τις τελευταίες ημέρες έχει ένα μπαράζ επαφών με στελέχη τραπεζών και του ΤΧΣ, μιας και η ανάληψη των σχετικών καθηκόντων συνέπεσε με το μίνι κραχ στις τράπεζες και το χρηματιστήριο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σχέση του με τον πρωθυπουργό δεν θα εξαρτηθεί από την πορεία των μετοχών. Η δική του είναι πάντα ψηλά για «τον Αλέξη», όπως αποκαλεί με πατρική στοργή τον πρωθυπουργό.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/10/2018